x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Alertă METEO: România se confruntă cu un nou episod de viscol și ninsori abundente

Alertă METEO: România se confruntă cu un nou episod de viscol și ninsori abundente

de Redacția Jurnalul    |    16 Ian 2024   •   19:00
Alertă METEO: România se confruntă cu un nou episod de viscol și ninsori abundente
Sursa foto: hepta

În mijlocul iernii, o furtună puternică lovește din nou România, aducând cu ea temperaturi extrem de scăzute și ninsori abundente, care paralizează o mare parte a țării. Meteorologii avertizează că temperaturile vor scădea cu 10 grade Celsius în doar câteva zile, afectând în special jumătatea nordică a țării.

În prezent, miercuri și joi, se înregistrează încă temperaturi relativ ridicate, cu maxime între 1 și 15 grade Celsius în zonele din vest, sudul și sud-estul țării. Cu toate acestea, de vineri, se prognozează o răcire accentuată, iar precipitațiile vor lua forma predominantă a ninsorilor, afectând în special zona nordică a României. În sud, temperaturile mai ridicate vor rezista până la 13-14 grade Celsius, cu posibilitatea ca în Capitală să se înregistreze între 11 și 13 grade Celsius.

De sâmbătă, se așteaptă ca temperaturile să atingă minime negative, cu valori de până la -10 grade în depresiuni și zero grade în zona litoralului. Această scădere bruscă a temperaturilor, de aproximativ șapte grade, va marca sfârșitul săptămânii și începutul unei perioade reci și geroase.

„Miercuri și joi vorbim, în continuare, de temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit, în special în zonele din partea de vest, în sudul și sud-estul țării și contăm pe valori termice, la nivelul maximelor, de la 1 grad până la 14 - 15 grade.

Însă de vineri vremea va intra într-un proces accentuat de răcire.

Vorbim și de precipitații care vor fi predominant sub formă de ninsoare, în special în jumătatea nordică a țării, în timp ce în sud vor mai rămâne de interes valorile de temperaturi mai ridicate până la 13 - 14 grade, la nivelul Capitalei urmând să se înregistreze, posibil, între 11 și 13 grade Celsius.

De sâmbătă, regimul termic va fi apropiat de cel caracteristic datei din calendar în cea mai mare parte a țării.

Vorbim de temperaturi maxime între -2 grade și șase grade. Iată, așadar, o scădere cu mai mult de cinci până la șapte grade față de ceea ce vom înregistra miercuri și joi.

Astfel, la sfârșit de săptămână, minimele vor fi preponderent negative, cu valori de până la -10 grade în depresiuni și de zero grade în zona litoralului", a spus Elena Mateescu, director ANM, la Antena 3 CNN.

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a avertizat că fenomenul masei de aer polar va persista cel puțin până la jumătatea lunii ianuarie. 

„Este o masă de aer polară care rămâne de interes cel puțin până la jumătatea celei mai reci luni, ianuarie.

Este posibil să avem o ușoară încălzire în intervalul 16 - 22 ianuarie, însă nu exclud să mai avem, până la sfârșitul lunii ianuarie și chiar și în ultima lună de iarnă, februarie, intervale cu fenomene specifice datei din calendar", spunea, în urmă cu o săptămână, Elena Mateescu la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: ninsori abundente viscol