x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Schimbare bruscă a vremii. România se pregătește să înfrunte un val de aer polar: Temperaturi scăzute și precipitații abundente

Schimbare bruscă a vremii. România se pregătește să înfrunte un val de aer polar: Temperaturi scăzute și precipitații abundente

de Redacția Jurnalul    |    14 Dec 2023   •   14:15
Schimbare bruscă a vremii. România se pregătește să înfrunte un val de aer polar: Temperaturi scăzute și precipitații abundente
Sursa foto: hepta

În următoarele zile, România se confruntă cu un nou val de aer polar, potrivit prognozei meteorologice. Masa de aer cu caracteristici polare avansează treptat în vestul și nord-vestul țării, extinzându-se și către celelalte regiuni începând de mâine.

Meteorologii avertizează că această tranziție va aduce o scădere semnificativă a temperaturilor în toată țara, cu efecte resimțite încă de sâmbătă. În prezent, influențele tropicale se simt doar în partea de sud-est, unde temperaturile maxime pot ajunge până la 15 grade Celsius, în special în Muntenia și Dobrogea.

„Influențele tropicale vor mai fi resimțite doar astăzi, în partea de sud-est, însemnând temperaturi maxime mai mari decât normalul perioadei, anume până la 15 grade Celsius, în special în Muntenia și Dobrogea.

La noapte, se va resimți o scădere în partea de vest și nord-vest a teritoriului, acolo unde temperaturile vor fi ușor negative.

Mâine, temperaturile maxime se vor situa în jurul normelor, acestea pornind de la 2-3 grade până la cel mult 5-6 grade. Izolat, în extremitatea de sud-vest a teritoriului, sudul Banatului și vestul Olteniei, se pot înregistra până la 11 grade.

Sâmbătă, aerul polar va fi simțit din plin, iar vremea va fi ușor mai rece decât în mod normal. Dimineața, temperaturile vor fi negative în majoritatea regiunilor, iar peste zi, valorile maxime se vor situa între 0-1 până la cel mult 4-5 grade. Sâmbătă spre duminică, temperaturile vor fi negative în toată țara, când vor ajunge până la -4 grade, însă vor fi mai scăzute în depresiuni, spre -8 grade.

Această masă de aer rece nu aduce foarte multe precipitații, însă, dacă se va întâmpla, acestea vor fi sub formă de ninsoare la munte, dar izolate și slabe cantitativ. În zonele mai joase de relief, ar putea să apară ploi slabe, dar și câțiva fulgi, însă fără depunere de strat de zăpadă", informează Alina Șerban, meteorolog ANM.

În București, se anticipă că cel mai rece moment va fi sâmbătă, cu temperaturi de 2-3 grade. Vineri spre sâmbătă și sâmbătă spre duminică, temperatura minimă va coborî ușor sub zero, spre -3 sau -4 grade. Astfel, se impune atenție sporită și pregătiri corespunzătoare pentru perioada rece care se anunță în toată țara.

×