x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Prognoza meteo. Cum va evolua perioada de caniculă

Prognoza meteo. Cum va evolua perioada de caniculă

06 Iul 2015   •   12:46
Prognoza meteo. Cum va evolua perioada de caniculă
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Canicula va continua să fie prezentă pe durata următoarelor două săptămâni, la nivelul întregii ţări, aceste episoade fiind întrerupte de perioade de instabilitate atmosferică, cu averse şi descărcări electrice, în special între 9 şi 11 iulie, dar şi pe 14 iulie, se arată în prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie /ANM/, valabilă pentru intervalul 6-19 iulie, publicată luni.

În Banat, vremea va fi caniculară în primele trei zile ale intervalului, când temperaturile maxime se vor încadra, în medie, între 36 şi 38 de grade, iar cele minime se vor situa în jurul a 18 grade. Apoi, valorile termice vor marca o scădere, apropiindu-se de normele climatologice specifice perioadei: medii ale maximelor diurne de 28 de grade şi ale minimelor nocturne de 12 grade. O nouă încălzire se estimează în a doua săptămână de prognoză, când vremea va redeveni caniculară. Manifestări specifice instabilităţii atmosferice se vor semnala în noaptea de 8/9 iulie şi pe parcursul zilei de 9 iulie, precum şi în jurul datei de 14 iulie. În rest, probabilitatea pentru averse va fi redusă.

În Crişana, în primele trei zile ale intervalului, vremea va fi caniculară, mediile maximelor diurne urmând a se situa, în general, între 36 şi 38 de grade, iar ale minimelor între 17 şi 19 grade. În intervalul 9-11 iulie valorile termice vor scădea cu aproximativ 10 grade şi vor deveni apropiate de normele climatologice specifice perioadei. Apoi vremea va intra într-un nou proces de încălzire, astfel încât, pe parcursul celei de-a doua săptămâni de prognoză, maximele termice vor ajunge, în medie, la 36 de grade, iar minimele la 17 grade. Fenomenele specifice instabilităţii atmosferice îşi vor face apariţia cu precădere în zilele de 8, 9 şi 14 iulie.

În Transilvania, valorile termice vor creşte până miercuri, 8 iulie, când se vor atinge, în medie, 36 de grade ziua şi 17 grade noaptea. În următoarele trei zile vremea se va răci, astfel încât pe 11 iulie, media temperaturilor maxime va fi de aproximativ 24 de grade, iar cea a minimelor se va situa uşor sub 10 grade. O nouă încălzire va avea loc în a doua săptămână de prognoză, când vremea va fi călduroasă, temperaturile diurne depăşind, în medie, 30 de grade, iar cele nocturne urmând a se situa în jurul valorii de 14 grade. Averse, în general slabe cantitativ, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, se vor semnala îndeosebi în zilele de 9, 14 şi 18 iulie.

Potrivit ANM, în primele două zile, în Maramureş, vremea va fi caniculară în primele trei zile ale intervalului, când maximele termice se vor încadra, în medie, între 34 şi 36 de grade, iar minimele se vor situa în jurul a 17 grade. În intervalul 9-11 iulie, valorile termice vor marca o scădere, urmând a se situa uşor sub cele normale pentru această perioadă. Prin urmare, mediile diurne vor fi de 24 de grade, iar cele nocturne de 9 grade. Din 12 iulie vremea va intra într-un proces de încălzire, care va determina, spre sfârşitul intervalului, temperaturi maxime situate, în medie, între 31 ţi 33 de grade, în timp ce mediile minimelor nocturne vor fi de 14-16 grade. Vor fi averse, în general slabe cantitativ, în zilele de 8 şi 9 iulie, iar probabilitatea de ploaie va creşte din nou, după data de 14 iulie.

În Moldova, valorile termice vor creşte treptat în primele zile ale intervalului, astfel încât, pe 8 iulie, se vor atinge, în medie, 37 de grade ziua şi 20 de grade noaptea. Apoi vremea se va răci, regimul termic concretizându-se pe data de 11 iulie printr-o medie a temperaturilor maxime de 25 de grade şi a celor minime de 12-13 grade. În a doua săptămână de prognoză, regimul termic va marca o creştere treptată, vremea devenind călduroasă, cu maxime de 32 de grade şi minime de 17 grade, în medie. Ploi slabe, izolate, sunt posibile aproape în fiecare după-amiază, dar în zilele de 9 şi 14 iulie aversele pot fi mai însemnate cantitativ şi vor fi însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului.

În primele patru zile ale intervalului, în Dobrogea vremea va fi călduroasă, cu medii ale maximelor de 33 de grade, iar în orele prânzului va deveni caniculară în zona continentală. Ulterior, până la data de 12 iulie, valorile termice, atât cele maxime, cât şi cele minime, vor scădea cu aproximativ 6 grade, devenind normale pentru această perioadă. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni de prognoză, vremea se va încălzi uşor şi treptat, maximele termice ajungând, în medie, la 30 de grade, iar minimele situându-se în jurul valorii de 19 grade. Fenomenele specifice instabilităţii atmosferice îşi vor face apariţia cu precădere în intervalul 9-11 iulie şi în jurul datei de 14 iulie.

În Muntenia, vremea va fi caniculară în cea mai mare parte a regiunii până în data de 9 iulie, valorile termice atingând, în medie, 36 de grade ziua şi 18-20 de grade noaptea. Regimul termic va marca, ulterior, o scădere, de aproximativ 8 grade, devenind apropiat de cel obişnuit în această perioadă. Din data de 12 iulie, se estimează o nouă perioadă cu vreme călduroasă, temperaturile crescând treptat până la valori medii maxime uşor peste 30 de grade şi minime în jurul a 18 grade. Fenomene specifice instabilităţii atmosferice se va produce pe arii mai extinse în zilele de 9, 10 şi 14 iulie.

În ceea ce priveşte Oltenia, în primele trei zile ale intervalului, vremea va fi caniculară, mediile temperaturilor maxime urmând a se situa în jurul a 36 de grade, iar ale celor minime între 18 şi 20 de grade. Până în data de 11 iulie, valorile termice vor scădea treptat, apropiindu-se de normele climatologice specifice perioadei: medii diurne de 28-29 de grade şi nocturne de 13-14 grade. Din 12 iulie vremea va intra într-un nou proces de încălzire, astfel încât, pe parcursul celei de-a doua săptămâni de prognoză, maximele termice vor ajunge, în medie, la 33 de grade, iar minimele la 18 grade. O uşoară instabilitate atmosferică se va produce în zilele de 9 şi 14 iulie, în restul intervalului probabilitatea de apariţie a ploilor de scurtă durată fiind redusă.

La munte, în primele zile ale intervalului, regimul termic va fi mai ridicat decât cel obişnuit în prima decadă a lunii iulie, fiind caracterizat de temperaturi maxime în medie între 23 şi 26 de grade şi minime între 13 şi 16 grade. Din 9 iulie vremea se va răci, astfel că, în data de 11 iulie, temperaturile vor fi cu aproximativ 10 grade mai scăzute. Valorile termice vor marca o creştere treptată, în a doua săptămână de prognoză, urmând a se situa, în medie, între 22 şi 24 de grade în cursul după-amiezelor, respectiv între 12 şi 14 grade în timpul nopţilor. Manifestări specifice instabilităţii atmosferice se vor semnala în data de 9 iulie, când şi cantităţile de apă vor fi mai importante, dar pe spaţii mai mici şi slabe cantitativ şi în zilele de 10, 14, 17 şi 18 iulie. În rest, probabilitatea pentru ploi de scurtă durată va fi redusă.

Estimările meteo sunt realizate de către ANM pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

×
Subiecte în articol: canicula