x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Prognoza METEO pentru ultima lună a anului. Ninsori, viscol și nopţi deosebit de geroase

Prognoza METEO pentru ultima lună a anului. Ninsori, viscol și nopţi deosebit de geroase

01 Dec 2018   •   13:18
Prognoza METEO pentru ultima lună a anului. Ninsori, viscol și nopţi deosebit de geroase

Prognoza METEO. Luna de început a iernii, decembrie, se caracterizează printr-o gamă variată de fenomene meteorologice, precum ninsoare, care, asociată cu intensificări ale vântului, va determina producerea viscolului, fenomen ce va avea loc cel mai frecvent în Câmpia Munteniei, în Dobrogea şi în estul Moldovei, dar şi ceaţă persistentă, mai ales în zonele de câmpie şi în depresiuni şi, mai rar, lapoviţă şi ploaie, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

O influenţă deosebită asupra ţării noastre încep să aibă din această lună dorsala anticiclonului est-european, care se extinde deasupra sud-estului Europei şi, într-o oarecare măsură, ciclonii mediteraneeni. Temperatura aerului marchează o scădere, în medie, cu 4 - 6 grade Celsius faţă de ultima lună de toamnă.

Din datele înregistrate în perioada 1961 - 2017 la staţiile meteorologice din reţeaua ANM, se constată că în luna decembrie valori pozitive ale temperaturii se înregistrează pe suprafeţe mai extinse doar în sudul şi în vestul ţării, precum şi în Dobrogea astfel: cele mai mari, de peste 2 grade, sunt specifice litoralului şi Depresiunii Oraviţa, iar cele cuprinse între 0 şi 2 grade caracterizează Dobrogea, Bărăganul, Lunca Dunării, dealurile şi câmpiile din vestul ţării. Valori negative, de minus 2 - 0 grade Celsius, se regăsesc în Moldova, centrul Podişului Transilvaniei, Maramureş, Dealurile Subcarpatice, precum şi la altitudini mai joase din Carpaţii Occidentali.

Temperatura scade la circa minus -4 - minus 2 grade în depresiunile din estul Transilvaniei. În zonele montane, mediile de temperatură a aerului ating valori de minus 6 - minus 4 grade, cu extindere mare în Carpaţii Orientali, dar şi în cei Meridionali unde, la altitudinile cele mai mari, coboară sub -6 C.

Invaziile maselor de aer rece continental polar sau arctic determină ca adesea nopţile să fie deosebit de geroase.

×