x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea România, între furtuni, ploi și caniculă. Alerte Cod portocaliu și galben emise de meteorologi

România, între furtuni, ploi și caniculă. Alerte Cod portocaliu și galben emise de meteorologi

de Redacția Jurnalul    |    06 Iul 2023   •   10:05
România, între furtuni, ploi și caniculă. Alerte Cod portocaliu și galben emise de meteorologi
Sursa foto: Hepta

Meteorologii au emis joi două avertizări Cod portocaliu și galben de ploi torențiale și vijelii pentru cea mai mare parte din țară. În același timp, în sudul și estul țării va fi caniculă, cu temperaturi care vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade.

Joi de la ora 12.00 și până vineri, la ora 10.00, în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, Moldova, precum și în vestul și nordul Munteniei va fi în vigoare o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică.

Meteorologii anunță perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (viteze în general de 55...65 km/h), vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat peste 40 l/mp.

Fenomene specifice instabilității atmosferice vor fi vineri în majoritatea zonelor, iar pe parcursul zilei de sâmbătă, aria acestora se va restrânge către regiunile sudice.

Alerta Cod portocaliu de instabilitate atmosferică va fi în vigoare de joi, ora 14.00, până vineri, la ora 2.00.

În zona de munte, sudul Banatului, nordul Crișanei, Maramureș, vestul și estul Transilvaniei, centrul Moldovei, precum și în vestul Olteniei vor fi averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și
grindină de medii dimensiuni, iar în intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30...40 l/mp și izolat peste 50...70 l/mp.

Județele vizate, total sau parțial, sunt Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea și Buzău.

Pe de altă parte, ANM a emis o informare meteorologică de disconfort termic ridicat și caniculă, în vigoare joi.

Joi (6 iulie) disconfortul termic va fi ridicat în regiunile sudice și estice, astfel încât indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități. Va fi caniculă în
cea mai mare parte a Munteniei, vestul Dobrogei și în jumătatea de sud a Moldovei, zone unde temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade.

Vineri (7 iulie) disconfortul termic va fi în continuare ridicat în regiunile sudice, astfel încât indicele temperatură-umezeală (ITU) va mai atinge pe arii restrânse pragul critic de 80 de unități.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: cod portocaliu cod galben ploi canicula