x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea România se pregătește pentru un val de vreme severă: Alerte de cod galben și portocaliu în weekend

România se pregătește pentru un val de vreme severă: Alerte de cod galben și portocaliu în weekend

de Redacția Jurnalul    |    26 Sep 2024   •   19:12
România se pregătește pentru un val de vreme severă: Alerte de cod galben și portocaliu în weekend
Sursa foto: Hepta

Un val de vreme severă va afecta România începând de duminică, cu un vârf al fenomenelor meteo extreme prognozat pentru duminică și luni, conform Elenei Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Schimbare bruscă de temperatură după zile de căldură intensă

După ce temperaturile vor atinge valori de până la 33-34 de grade Celsius vineri, în sudul țării, meteorologii prognozează o „prăbușire” a valorilor termice. În regiunile intracarpatice, maximele vor scădea drastic, ajungând la doar 15 grade Celsius.

„Înseamnă fenomene meteorologice extreme care impun o atenție deosebită în intervalul următor”, spune Mateescu.

Alerte meteo pentru vestul și nord-vestul țării

ANM va emite o alertă generală pentru vestul și nord-vestul României, incluzând regiuni precum Banat, Crișana, Maramureș și vestul Transilvaniei. Aici se așteaptă manifestări de instabilitate atmosferică accentuate, cu potențial de producere a unor fenomene periculoase.

Averse torențiale și risc de cod roșu în anumite zone

Duminică și luni, cele mai afectate regiuni vor fi Oltenia, Muntenia, Carpații Meridionali și Carpații de Curbură. Se așteaptă cantități semnificative de precipitații, între 60-80 de litri pe metru pătrat, cu posibilitatea de a depăși 90 de litri pe metru pătrat în anumite zone. În funcție de evoluția condițiilor meteo, meteorologii ar putea emite avertizări de cod roșu pentru regiuni extinse.

„Cele mai mari cantități, de 60-80 de litri pe metru pătrat, posibil peste 90 de litri pe metru pătrat, le așteptăm, așa cum arată datele de azi, în Oltenia, în Muntenia, în Carpații Meridional și de Curbură. Cu siguranță, mâine dimineață, în funcție de ultimele informații, vom interveni conform datelor, astfel încât, dacă există o probabilitate foarte mare de a avea cantități care să depășească pe secvențe scurte de timp sau prin acumulare în ultimele 24 de ore, valori de peste 100 de litri pe metru pătrat, fie să dublăm avertizarea generală de avertizări meteorologice cod roșu, de timp nowcasting, fie un cod roșu de la început, dacă aria în care anticipăm aceste cantități este una destul de extinsă și mă refer aici la zone din Oltenia și Muntenia, în mod deosebit, și zona Carpaților Meridional și de Curbură”, a afirmat directorul ANM, potrivit Mediafax.

×