x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Meteorolog ANM, despre vremea în aprilie: „O primăvară neobișnuită prin contraste foarte puternice”

Meteorolog ANM, despre vremea în aprilie: „O primăvară neobișnuită prin contraste foarte puternice”

de Redacția Jurnalul    |    03 Apr 2024   •   16:00
Meteorolog ANM, despre vremea în aprilie: „O primăvară neobișnuită prin contraste foarte puternice”
Sursa foto: Unsplash.com

Un nor de praf saharian dens acoperă întreaga Românie, determinând o serie de efecte și reacții în rândul populației și mediului înconjurător. Climatologul Roxana Bojariu explică că această masă de particule, originară din zonele deșertice ale nordului Africii, a fost transportată rapid peste țară de către un front rece care a înlocuit aerul cald.

Fenomenul, care a avut loc recent, este doar unul dintre episoadele pe care le vom întâlni până în luna iunie, întrucât acest sezon este propice formării sistemelor de joasă presiune în regiunea Mediteranei, care atrag praf și alte particule din deșerturi.

Efectele norului de praf saharian nu sunt doar negative. Pe lângă potențialele impacturi asupra sănătății publice, acesta conține și micro-minerale precum fosforul și fierul, care pot avea beneficii pentru mediul marin, ajutând la eliberarea oxigenului și îmbogățind solurile, conferindu-le fertilitate.

„Dacă vorbim de aceste particule cu originea în zone din nordul Africii, ele deja au trecut, tocmai pentru că a fost această mișcare atmosferică foarte rapidă, de ieri, produsă de frontul rece care a înlocuit aerul foarte cald.

S-a văzut că ieri a traversat România această masă cu particule din, să zicem generic, Sahara. 

Vom mai avea astfel de episoade, pentru că acum, până în iunie, este sezonul cel mai propice formării sistemelor de joasă presiune în Mediterana, care antrenează inclusiv acest praf de deasupra zonelor deșertice din nordul Africii, dar nu numai. Sunt și alte zone deșertice care pot să ducă la acest transport. 

Destule reprize de praf saharian am putea avea până în iunie. Mi-e greu să fac o predicție, dar am avut deja trei episoade până acum, unele mai ușoare, altele mai intense, cum a fost și acest ultim episod care a dus praf saharian până în Estonia. Deci n-a fost numai zona țării noastre. Vă dați seama ce transport intens.

Efectele pot fi asupra sănătății publice, chiar dacă sursele locale de multe ori covârșesc această sursă ce se diminuează totuși din locul de origine. Pentru că şi noi avem praful nostru și e destul de mult. 

Dar, pe de altă parte, sunt și alte efecte benefice. De exemplu: acest praf conține micro-minerale, conține fosfor, conține fier, care ajută în ocean sau în mare, în Marea Mediterană şi eliberează oxigen, de exemplu. 

Dar și pe soluri: ele se îmbogățesc și devin mai fertile cu astfel de substanțe. Deci, un beneficiu pentru mediu", a explicat Roxana Bojariu, climatolog, miercuri, la Antena 3 CNN.

În ceea ce privește prognoza meteo pentru luna aprilie, Bojariu avertizează că aceasta este o primăvară cu contraste puternice de temperatură. Încheind luna martie cu temperaturi neobișnuit de ridicate, de până la 31 de grade Celsius, se observă anomalii climatice. Specialista menționează că trecerea la episoade mai reci nu va fi neapărat marcată de temperaturi extrem de scăzute, ci mai degrabă de revenirea la temperaturi normale sau ușor sub normă. Cu toate acestea, contrastele de temperatură rămân pronunțate, înclinând balanța spre anomalii pozitive. Astfel, această primăvară este una atipică, marcând o tranziție de la o iarnă neobișnuită la o primăvară cu extreme termice în regiunea sudică a Europei.

„E o primăvară neobișnuită prin aceste contraste foarte puternice, contraste care vin de la temperaturi extraordinari de mari, vă spune un climatolog care se uită în cifre, și noi suntem uimiți, cei obișnuiți cu cifrele, când vedem temperaturi de 31 de grade nu doar într-o zi și în mai multe zone din sudul României, dar au fost zone și în sud-estul Europei, în Grecia, în Bulgaria. 

Trecerea la episoade mai reci se face nu neapărat cu atingerea unor anomalii negative puternice. 

Ajungem la normal sau ușor pe sub normă, numai că acest contrast rămâne foarte mare și balanța înclină pe partea pozitivă a anomaliilor de temperatură. 

Deci, o primăvară foarte caldă care urmează unei ierni iarăși nefirești, dar nu e vorba numai de România", a spus Roxana Bojariu. 

×