x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Săptămână toridă în România. Temperaturi de peste 40 de grade Celsius

Săptămână toridă în România. Temperaturi de peste 40 de grade Celsius

de Redacția Jurnalul    |    24 Iul 2023   •   12:30
Săptămână toridă în România. Temperaturi de peste 40 de grade Celsius

Cea mai călduroasă săptămână din acest an începe astăzi în România. Temperaturile vor ajunge la 42 de grade Celsius la umbră.

Disconfortul termic va fi ridicat în zilele următoare. Meteorologii avertizează că vor fi 42 de grade Celsius la umbră, astfel că la nivelul asfaltului acestea vor depăși 50 de grade Celsius, mai ales în mijlocul zilei. 

Măsuri de prevenție în Capitală

Autoritățile locale din București au luat mai multe măsuri de prevenție. În fiecare sector sunt centre unde oamenii pot primi ajutor medical și apă. 

"Cel mai puternic val de caniculă a fost anunțat în această săptămână. Marți și miercuri este așteptat acest vârf al valului de foc. Se vor înregistra maxime de 42 de grade Celsius, atenție, la umbră, nu la soare!

Cel mai agresiv val de caniculă de până acum a pus în alertă autoritățile.

Drept urmare, sunt șanse să fie decretat cod roșu, marți sau miercuri, în mai multe județe din țară. Totodată, în Capitală, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a aprobat planul de măsuri pentru prevenirea efectelor negative ale caniculei.

Între acestea, se numără adaptarea programului serviciilor publice, astfel încât deplasarea populației către aceste instituiții să se facă în afara intervalelor orare cu temperaturi extrem de ridicate.

Autoritățile mai au în vedere asigurarea funcționării rețelei de distribuție a energiei electrice, având în vedere consumul foarte ridicat de electricitate în această perioadă de vară. Știm foarte bine că oamenii, atunci când le este foarte cald, folosesc intens aerul condiționat.

O altă măsură vizează asigurarea stocului de medicamente necesar tratamentelor persoanelor afectate de deshidratare și hipertermie", a transmis corespondentul Antena 3 CNN, Alin Amouni.

Recomandările medicilor

Medicii recomandă ieșirea din casă doar dimineața sau seara, petrecerea timpului în spații aerisite sau ventilate și evitarea efortului fizic la orele prânzului.

Totodată, este bine să hainele lejere, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare.

Sunt esențiale hidratarea și consumul de fructe și legume, evitarea mâncărurilor grase, alcoolului, cafelei, băuturilor cu conținut ridicat de zahăr. 

Prognoza în perioada 24 - 27 iulie 2023

Meteorologii au transmis avertizare de Cod galgen de disconfort termic accentuat în mai multe regiuni din țară, luni, cu temperaturi de peste 37 de grade Celsius. În Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și partea de sud a Moldovei, unde temperaturile se vor încadra între 30 și 37 de grade Celsius.

Maximele vor depăși 41 de grade Celsius, marți. 

Miercuri temperaturile scad în vest și nord-vest, la valori de 23 de grade Celsius. În sud și sud-est se vor situa în continuare la peste 40 de grade Celsius. 

Începând de joi va fi mai răcoare, cu temperaturi de 19 - 29 de grade Celsius. 

Caniculă

×
Subiecte în articol: canicula disconfort termic căldură torid