x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Secetă pedologică în mai multe regiuni din țară, în perioada 4-10 ianuarie 2023

Secetă pedologică în mai multe regiuni din țară, în perioada 4-10 ianuarie 2023

de Redacția Jurnalul    |    04 Ian 2023   •   10:15
Secetă pedologică în mai multe regiuni din țară, în perioada 4-10 ianuarie 2023

În intervalul 4-10 ianuarie 2023 se va menține seceta pedologică în Dobrogea și în zone din Muntenia și Moldova, transmite ANM.

"Aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime în Maramureş, Banat, Crişana, Transilvania şi Oltenia, pe suprafeţe extinse din Muntenia şi Moldova, izolat în estul Dobrogei. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi local extremă) se vor înregistra în cea mai mare parte a Dobrogei, local în estul, sudul şi sud-estul Moldovei, nordul, nord-estul, sud-estul şi sudul Munteniei", arată prognoza ANM.

Culturile cerealelor de toamnă se vor dezvolta normal în cea mai mare parte a țării, cu excepția zonelor depresionare nordice şi centrale, unde procesele vegetative se vor desfăşura mai lent.
Culturile de orz şi grâu de toamnă vor înregistra fazele de răsărire 70-100%, va apărea frunza a treia 50-100% şi înfrăţirea 30-100%. Starea de vegetaţie a plantelor va fi bună şi medie, și medie şi slabă în semănăturile tardive.

"Rapiţa se va afla predominant în faza de dezvoltare a aparatului foliar (5-9 frunze), cu o uniformitate şi vigurozitate a culturilor în general medie şi slabă. Speciile pomicole şi viticole îşi vor continua repausul vegetativ, acestea având în general o bună rezistenţă la temperaturile scăzute din această perioadă", potrivit ANM.
Condiţiile agrometeorologice vor permite efectuarea lucrărilor agricole specifice în condiţii bune, fiind sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii.

Se recomandă verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa-de-vie, încorporarea gunoiului de grajd în câmp şi fertilizarea cu îngrăşăminte pe bază de fosfor şi potasiu, efectuarea arăturilor adânci pe suprafeţele fără strat de zăpadă şi cu îngheţ superficial la sol.

Vremea va fi mai caldă decât de obicei pe toată suprafața agricolă. Temperatura medie va fi între -1 şi 11 grade Celsius în timpul zilei, mai ridicată cu 1 - 9 grade Celsius față de normele climatologice, în toate zonele de cultură.
Temperatura maximă va fi între 3 - 15 grade în toată țara iar cea minimă între -4 şi 7 grade Celsius în cea mai mare parte a regiunilor, cele mai scăzute valori fiind în zonele depresionare, unde se poate produce bruma.
Sunt posibile precipitaţii sub formă de ploi locale, reduse cantitativ, însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în majoritatea zonelor de cultură. 

×
Subiecte în articol: seceta pedologica