x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Temperaturi scăzute în următoarele două săptămâni. PROGNOZA METEO până în 21 decembrie

Temperaturi scăzute în următoarele două săptămâni. PROGNOZA METEO până în 21 decembrie

08 Dec 2014   •   13:07
Temperaturi scăzute în următoarele două săptămâni. PROGNOZA METEO până în 21 decembrie
Sursa foto: Victor Stroe

Regimul termic se anunţă, în continuare, unul mai rece decât în mod obişnuit, valorile medii regionale ale maximelor termice urmând să se încadreze între zero şi patru grade Celsius, arată prognoza meteo valabilă pentru perioada 8-21 decembrie, publicată, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie.

În Banat, cea mai mare parte a intervalului va fi caracterizat de valori medii regionale ale maximelor termice diurne de 5-6 grade, apropiate de cele multianuale specifice perioadei. Excepţie vor face zilele de 10 şi 11 decembrie, când acestea vor fi uşor mai coborâte, spre două-patru grade Celsius. Temperaturile minime vor scădea în prima săptămână de la valori medii de 4 grade, până spre - 2 grade, în timp ce, în perioada 15-21 decembrie, vor fi apropiate de pragul de îngheţ. În primele 3 zile ale intervalului vor fi precipitaţii, predominant sub formă de ploaie, iar în perioada 16-21 decembrie se aşteaptă mai ales burniţă sau ploi slabe, dar numai cu caracter local.

În Crişana, temperaturile maxime vor fi apropiate de cele normale, specifice perioadei de prognoză, pe aproape tot parcursul intervalului, urmând a se situa, în medie, între 5 şi 7 grade Celsius. Doar în zilele de 10, 11 şi 12 decembrie acestea vor fi uşor mai coborâte, la medii regionale între două şi patru grade Celsius. În prima săptămână valorile nocturne vor scădea de la medii de 4 grade, până în jurul valorii de -2 grade, în perioada 11-16 decembrie, după care se vor apropia de zero grade în ultimele nopţi. În primele 3 zile ale intervalului vor fi precipitaţii, în general slabe cantitativ, predominant sub formă de ploaie, iar în perioada 16-21 decembrie se aşteaptă mai ales ploi slabe sau burniţă, dar numai cu caracter local.

În regiunea Transilvaniei vremea se va răci uşor în primele zile ale intervalului, când temperaturile maxime vor scădea, în medie, de la 5 grade la un grad Celsius, pentru ca în perioada 13-21 decembrie acestea să se menţină constante, apropiate de cele normale, la medii în jurul valorii de două grade. Minimele termice vor fi preponderent negative, cu cele mai scăzute valori în nopţile de 13 şi 14 decembrie când se vor situa, în medie, între -8 şi -7 grade. În primele 3 zile ale intervalului vor fi precipitaţii, la început mixte, apoi predominant sub formă de ninsoare, în general moderate cantitativ în data de 9 decembrie. În restul perioadei probabilitatea de precipitaţii slabe, burniţă sau fulguieli, va fi destul de redusă.

În Maramureş, în primele zile ale intervalului vremea se va răci uşor, astfel încât când temperaturile maxime diurne vor scădea, în medie, de la 5 grade la două grade Celsius, pentru ca, în perioada 13-21 decembrie, acestea să se menţină constante, apropiate de cele normale, la medii în jurul valorii de 3 grade. Minimele termice vor fi preponderent negative, cuprinse în medie între -5 şi -2 grade, mai puţin în primele două nopţi când se vor situa între zero şi două grade Celsius. Până în jurul datei de 10 decembrie vor fi precipitaţii mixte, în general slabe cantitativ, iar în restul intervalului doar local şi trecător vor fi ploi, lapoviţe sau ninsori slabe.

În Moldova, vremea va fi mai rece decât în mod obişnuit pe tot parcursul celor două săptămâni, valorile medii regionale ale maximelor termice urmând a fi cuprinse între zero şi două grade. Temperaturile minime vor fi negative, cu cele mai scăzute valori, de până la -6 grade, în nopţile de 12, 13 şi 14 decembrie. În primele 3 zile ale intervalului vor fi precipitaţii, predominant sub formă de ninsoare, mai însemnate cantitativ în data de 9 decembrie. În restul perioadei condiţiile de precipitaţii vor fi extrem de reduse.

În Dobrogea, regimul termic va fi apropiat de normele multianuale specifice perioadei de prognoză, cu maxime cuprinse, în medie la nivelul regiunii, între 4 şi 6 grade şi minime între zero şi două grade, mai puţin în nopţile de 12, 13, 14 şi 15 decembrie când vor fi uşor negative. În primele zile ale intervalului vor fi ploi moderate cantitativ, după care probabilitatea de precipitaţii va fi extrem de redusă.

În Muntenia, valorile termice diurne nu vor avea variaţii semnificative pe parcursul celor două săptămâni. Astfel, se aşteaptă medii regionale ale temperaturilor maxime cuprinse între 3 şi 5 grade, apropiate de normele multianuale. Dacă în primele nopţi temperaturile minime vor fi uşor pozitive, în restul intervalului acestea vor deveni negative, cu cele mai scăzute valori, între -6 şi -4 grade, în nopţile de 13, 14, 15 şi 16 decembrie. În primele 3 zile ale intervalului vor fi precipitaţii sub formă de ploaie, dar trecător şi lapoviţă şi ninsoare, mai importante cantitativ în noaptea de 8 spre 9 decembrie şi în data de 9 decembrie. În restul perioadei condiţiile de apariţie a precipitaţiilor vor fi extrem de reduse.

Pentru zona Olteniei, regimul termic diurn al aerului va fi apropiat de normele multianuale specifice perioadei de prognoză, cu maxime cuprinse în medie între 3 şi 5 grade. Dacă în primele nopţi temperaturile minime vor fi uşor pozitive, în restul intervalului acestea vor deveni negative, cu cele mai scăzute valori, între -4 şi -3 grade, în nopţile de 12, 13, 14 şi 15 decembrie. În perioada 8-11 decembrie vor fi precipitaţii sub formă de ploaie, dar trecător şi lapoviţă şi ninsoare, mai însemnate cantitativ în data de 9 decembrie. În restul perioadei condiţiile de precipitaţii vor fi extrem de reduse.

La munte, valorile termice nu vor avea variaţii semnificative pe parcursul celor două săptămâni de prognoză, urmând a se înregistra, în medie, temperaturi maxime cuprinse între -2 şi două grade Celsius şi minime negative, între -7 şi -4 grade. În primele zile ale intervalului vor fi precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, local însemnate cantitativ în data de 9 decembrie în Carpaţii Meridionali şi în cei Orientali. Ninsori slabe se mai pot semnala şi după data de 16 decembrie.


×