x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Temperaturile cresc după data de 20 martie. Vezi PROGNOZA METEO pentru următoarele două săptămâni

Temperaturile cresc după data de 20 martie. Vezi PROGNOZA METEO pentru următoarele două săptămâni

11 Mar 2013   •   11:59
Temperaturile cresc după data de 20 martie. Vezi PROGNOZA METEO pentru următoarele două săptămâni
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice şi a precipitaţiilor ce se vor produce în intervalul 11 - 24 martie, în fiecare regiune a ţării. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

În intervalul 11-14 martie, temperaturile diurne se vor menţine la medii de 13…14 grade, iar minimele vor fi în medie de 4…6 grade. Data de 15 martie va aduce o răcire semnificativă a vremii, astfel că sfârşitul de săptămână va fi caracterizat de valori medii ale temperaturilor maxime de 1…4 grade, iar minimele vor deveni negative şi se vor situa într-un ecart mediu de -2…-5 grade. În săptămâna 18-24 martie vremea va fi în încălzire uşoară şi treptată, valorile urmând a se situa în jurul normelor climatologice, cu valori medii ziua între 9 şi 13 grade şi noaptea uşor pozitive.

Probabilitatea pentru precipitaţii se menţine relativ ridicată în mare parte a intervalului, acestea urmând a fi temporar moderate cantitativ. Vor predomina ploile, iar în 15 şi 16 martie vor fi precipitaţii mixte.

CRIŞANA

În intervalul 11-14 martie mediile temperaturilor se vor situa peste valorile climatologic normale. Temperaturile diurne se vor menţine la medii de 10…13 grade, iar valorile minime vor fi în medie de 2…5 grade. Apoi vremea se va răci simţitor, iar la sfârşitul săptămânii vor fi valori medii ale temperaturilor maxime de 1…3 grade şi minime negative. În săptămâna 18-24 martie vremea va fi în încălzire uşoară şi treptată, valorile urmând a se situa în jurul normelor climatologice, respectiv medii ziua între 9 şi 13 grade şi temperaturi uşor pozitive noaptea.

Probabilitatea pentru precipitaţii se menţine relativ ridicată. Vor predomina ploile, iar în intervalul 15-16 martie vor fi precipitaţii mixte.

TRANSILVANIA

În intervalul 11-14 martie valorile medii ale temperaturii aerului (respectiv 9…13 grade ziua şi 1…5 grade noaptea) se vor menţine mai ridicate decât normele climatologice. Din data 15 martie se va produce o scădere importantă a valorilor termice, astfel că sfârşitul de săptămână va fi caracterizat de valori medii ale temperaturilor mai mici decât cele obişnuite pentru mijlocul lunii martie, cu maxime de 2…5 grade şi minime de -8…-4 grade.

Din data de 18 martie vremea se va încălzi uşor şi treptat, valorile urmând a se situa în jurul normelor climatologice, cu temperaturi medii ziua între 5 şi 11 grade şi noaptea în jurul a 0 grade. Vor fi precipitaţii în majoritatea zilelor şi vor predomina ploile, iar în intervalul 15-17 martie vor fi precipitaţii mixte.

MARAMUREŞ


În intervalul 11-14 martie vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit în a doua decadă a lunii martie, cu valori medii ale temperaturii aerului de 11…13 grade ziua şi 2…4 grade noaptea. Apoi se va produce o scădere importantă a valorilor termice, astfel că la sfârşit de săptămână regimul termic mediu se va situa sub cel normal climatologic, cu temperaturi ziua în medie de 2…5 grade, iar noaptea de -7…-4 grade. Din data de 18 martie vremea se va încălzi treptat, iar temperaturile vor fi în jurul mediilor climatologice.

Probabilitatea pentru ploaie se menţine relativ ridicată în majoritatea zilelor intervalului, fiind de aşteptat şi precipitaţii mixte între 15 şi 17 martie.

MOLDOVA


În perioada 11- 15 martie regimul termic va fi caracterizat de valori normale sau peste cele normale pentru prima jumătate a lunii martie, ziua în medie între 6 şi 13 grade, iar noaptea între 0 şi 4 grade. Între 16 şi 18 martie va fi o vreme mai rece decât ar fi normal, mai ales pe timpul nopţilor când se vor înregistra minime negative în toată regiunea. Din data de 19 martie temperaturile vor creşte uşor, până la valori apropiate de mediile climatologice.

Va ploua slab şi moderat, iar în nordul regiunii vor fi şi precipitaţii mixte.

DOBROGEA

Regimul termic al intervalului 11-15 martie va fi caracterizat de valori cu mult peste cele înregistrate în mod obişnuit în această perioadă din an. Sunt de aşteptat temperaturi maxime în medie între 12 şi 17 grade şi minime între 4 şi 8 grade. O răcire semnificativă a vremii se va produce în data de 16 martie, astfel că intervalul 16-19 martie va fi caracterizat de o vreme mai rece decât normal, cu medii ale maximelor de 5...8 grade şi minime ce pot deveni uşor negative.

O creştere de temperatură se va produce după data de 20 martie, astfel încât regimul termic să devină apropiat de cel mediu climatologic. Va ploua mai ales în prima jumătate a intervalului .

MUNTENIA


În intervalul 11-15 martie vremea se va menţine mult mai caldă decât ar fi normal, astfel că se vor înregistra valori medii ziua între 13 şi 17 grade, iar noaptea între 3 şi 6 grade. Între 16 -18 martie însă va fi mult mai rece, cu temperaturi maxime în medie de 6...9 grade şi minime negative. După data de 19 martie vremea se va încălzi uşor şi se aşteaptă temperaturi în jurul normelor climatologice (medii ale maximelor în jurul a 12 grade).

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor, predominant sub formă de ploaie, se menţine ridicată.

OLTENIA

În intervalul 11-15 martie vremea va fi în continuare mult mai caldă decât ar fi normal în această perioadă din an, astfel că se vor înregistra valori medii ziua între 13 şi 17 grade, iar noaptea între 3 şi 6 grade. Între 16 şi 18 martie însă va fi mult mai rece, cu temperaturi maxime în medie de 6...9 grade şi minime negative. După data de 19 martie vremea se va încălzi uşor şi se aşteaptă temperaturi în jurul normelor climatologice.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor, predominant sub formă de ploaie, se menţine relativ ridicată în majoritatea zilelor intervalului.

LA MUNTE

La începutul şi la sfârşitul intervalului de referinţă, regimul termic va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, cu maxime în jurul a 4 grade şi minime negative. Între 15 şi 18 martie va fi o vreme rece, cu temperaturi negative chiar şi pe parcursul zilei şi minime ce vor coborî sub -10 grade.

Precipitaţiile vor fi mixte şi se vor semnala mai ales în prima jumătate a intervalului.
 

×