Treisprezece oraşe ale lumii ar putea fi afectate, în următorul deceniu, de o creştere chiar şi cu peste 2 grade Celsius a valorilor medii de temperatură, conform unui raport preluat de Thomson Reuters Foundation.
Localitatea belgiană Leuven s-ar putea confrunta cu cea mai mare creştere a valorilor de temperatură dintre cele o sută de oraşe incluse într-un raport realizat timp de mai mulţi ani de Urban Climate Change Research Network, cu sediul în cadrul Universităţii Columbia din Statele Unite, relateaza agerpres
''Este alarmant'', a comentat William Solecki, unul dintre autorii studiului, potrivit caruia printre oraşele care ar putea fi cele mai afectate de creşteri abrupte de temperatură în anii 2020 se numără Geneva din Elveţia (2,5 grade Celsius), Shenzhen din China (2,3 grade Celsius) şi Tsukuba din Japonia (2,3 grade Celsius).
Previziunile au inclus şi o limită inferioară. Spre exemplu, potrivit acesteia, temperaturile din Leuven ar putea creşte cu până la 1,1 grade Celsius. Noile date oferă o ''bază solidă de informaţii'' pentru oraşele aflate în fruntea eforturilor de a ţine în frâu efectele încălzirii globale, a adaugat, la randul ei, Cynthia Rosenzweig, autoare a raportului şi om de ştiinţă în cadrul Agenţiei spaţiale americane NASA.
În plus, experţii susţin că furtunile, inundaţii şi altele fenomene meteorologice extreme asociate cu schimbările climatice au un impact mult mai puternic asupra oraşelor decât anticipaseră oamenii de ştiinţă. "Autorităţile locale nu vor şti cum să-şi dezvolte planuri de rezistenţă dacă nu vor cunoaşte proiecţiile de temperatură, modul în care s-ar putea schimba clima în oraşele lor'', a avertizat Rosenzweig.
In opinia lui Solecki, profesor la Hunter College din New York, oraşele trebuie să dezvolte planuri personalizate pentru a atenua efectele schimbărilor climatice, planificarea fiind crucială în contextul presiunii exercitata de de urbanizare.