x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Din Ucraina şi până în Vestul Mijlociu al SUA, vremea extremă ameninţă culturile agricole

Din Ucraina şi până în Vestul Mijlociu al SUA, vremea extremă ameninţă culturile agricole

de Redacția Jurnalul    |    26 Iun 2024   •   11:15
Din Ucraina şi până în Vestul Mijlociu al SUA, vremea extremă ameninţă culturile agricole
Sursa foto: X

Seceta anticipată în zona agricolă din regiunea Mării Negre va diminua probabil randamentele culturilor de floarea soarelui şi porumb, în timp ce precipitaţiile abundente din SUA ameninţă să afecteze culturile, punând sub presiune oferta mon­dială şi împingând preţurile în sus, scrie Euractiv.

„Previziunile meteorologice pen­tru regiunea Mării Negre reprezintă un mare semnal de avertizare“, arată Chris Hyde, meteorolog la Maxar din SUA, cu seceta şi precipitaţiile sub normal anticipate pentru iulie şi august urmând probabil să reducă recoltele cheie de porumb şi floarea-soarelui ale regiunii.

Temperaturile record din regiuni agricole majore la nivel mondial au întârziat plantările şi au afectat cultu­rile, impactul schimbărilor climatice intensificându-se. Vaste întinderi de teren agricol din Rusia, China, India şi părţi din SUA se confruntă cu condiţii de temperatură extremă şi precipitaţii sub normal. Preţurile grâului la nivel mondial au atins un maxim pe 10 luni în mai după ce vre­mea extremă a redus ran­damentele pentru culturile din Rusia, cel mai mare exportator. Temperatu­rile ridicate din sudul Rusiei vor a­fecta culturile din cauza unei lipse a umidităţii solului, un nivel scăzut de precipitaţii şi căldură extremă fiind aş­teptate şi în regiunea Munţilor Urali, vestul Siberiei şi Transbaikalia.

Potrivit agraragazat.hu, progno­za pentru recolta de grâu din acest an din Rusia a fost redusă la 80,7 mili­oane de tone, de la 94 milioane de tone la începutul anului. Acest lucru se datorează vremii calde şi uscate după îngheţurile din mai şi din cauza anomaliilor meteorologice pot exista şi alte schimbări.

Guvernul rus calculează că ex­por­turile de grâu din acest sezon vor scădea de la 70 la 60 milioane de tone. Potrivit Uniunii Ruse a Cere­alelor, aproximativ 1,5 milioane de hectare de culturi au fost de­teriorate.

Sudul şi estul Ucrainei s-au con­fruntat la rândul lor cu căldură extre­mă şi secetă, precipitaţiile înregis­trate în perioada 1 mai - 10 iunie fiind la 20-50% din nivelul nomal.

Seceta a afectat dezvoltarea culturilor de iarnă şi primăvară în regiunile Kharkiv şi Donetsk, notează Euractiv.

„Luna mai s-a dovedit a fi una dintre cele mai secetoase din ultimii 30 de ani în Ucraina“, au arătat forecasterii de stat. „În regiunile de nord, grindina a afectat culturi de primăvară ca porumbul, soia şi floarea soarelui“.

Din cauza vremii extreme şi războiului, Ucraina este aşteptată să înregistreze o scădere a producţiei de porumb. Cât priveşte grâul, ministerul ucrainean al agriculturii estimează că ţara ar putea recolta 19 milioane de tone în acest an, faţă de 22,5 milioane de tone în 2023, conform Reuters.

Sindicatul traderilor de cereale din Ucraina UGA vede producţia de grâu scăzând la 19,1 milioane de tone.

În SUA, un exportator de top de alimente, căldura intensă a cuprins părţi din coasta de est, guvernul reducându-şi drept rezultat procentul de porumb şi soia considerate bune şi excelente. Precipitaţiile excesive din regiunea Vestului Mijlociu şi estimările privitoare la persistenţa vremii umede iscă temeri de inundaţii, scrie Ziarul Financiar.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ucraina sua vreme extrema