x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea UPDATE Inundații pe patru cursuri de apă din țară

UPDATE Inundații pe patru cursuri de apă din țară

19 Mai 2021   •   13:37
UPDATE Inundații pe patru cursuri de apă din țară
Sursa foto: Hepta

Viitura de pe Crişul Negru a atins nivelul maxim în zona polderului Ginta şi se propagă în aval pe sector îndiguit, între staţiile hidrometrice Beiuş şi Talpoş, transmite Administraţia Naţionale "Apele Române" (ANAR).

"În urma analizelor şi a măsurătorilor efectuate în timpul nopţii, viitura istorică de pe Crişul Negru, înregistrată la staţia hidrometrică Beiuş, s-a propagat şi atenuat natural în albie, precum şi în zona secţiunii îngustate a polderului de la Ginta. Aceasta va fi tranzitată, următoarele zile, în condiţii de siguranţă, spre frontiera României cu Ungaria. Partea maghiară este informată în timp real cu privire la evoluţia hidrologică şi specialiştii celor două ţări se află într-o colaborare permanentă", arată instituția.

Precipitațiiile au depășit 140 de litri/mp în cursul nopții.

ȘTIRE INIȚIALĂ Nivelurile râurilor Crişul Negru, Boga, Galbena şi Valea Roşie au depășit maximele istorice din cauza ploilor abundente, transmite Administraţia Naţionale "Apele Române" (ANAR).

În ziua de 18 mai 2021, la staţia hidrometrică Beiuş, pe Crişul Negru, s-a depăşit cu 60 cm nivelul istoric din anul 2000. La staţia Pietroasa Boga, pe Boga, s-a depăşit cu 18 cm nivelul istoric din anul 1995.

Niveluri maxime istorice au mai fost depăşite la staţia hidrometrică Pietroasa Galbena, pe râul Galbena, cu 43 cm, faţă de nivelul din anul 2015. La Pocola, pe Valea Roşie, acesta a fost cu 28 cm peste nivelul istoric din 1980.

ANAR a emis, aseară, o avertizare Cod roşu de inundaţii pe râul Crişul Negru - sector aval confluenţă cu râul Holod - amonte S.H. Zerind (sector îndiguit), din judeţele Bihor şi Arad. În aceste zone au fost prognozate creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol din cauza propagării viiturilor formate anterior în amonte. Avertizarea a intrat în vigoare marţi, ora 23:00, şi este valabilă până miercuri, ora 12:00.

×
Subiecte în articol: precipitații