Sărăcia este un fenomen mondial. Conform unor studii, 40% din populaţia lumii câştigă doar 5% din venitul global. Bogăţia este deţinută de o mică parte a locuitorilor planetei. Sărăcia este cea care îi determină pe unii dintre semenii noştri să accepte condiţii de muncă inumane, salarii care, uneori, nu pot asigura nici viaţa de zi cu zi. Pe scurt, pentru a nu-şi pierde locul de muncă, oamenii devin sclavi.
Un alt fenomen, care ne afectează pe toţi este globalizarea. Dacă noi, aici, în România, cumpărăm o jucărie, o haină, acţiunea noastră are repercusiuni asupra unui om din America de Sud sau dintr-o ţară din Africa sau din India. Acţiunea noastră poate avea efecte asupra condiţiilor de muncă şi asupra salariului unui om din cealalată parte a planetei. Acelaşi lucru se întâmplă şi pentru noi. Se ştie, astăzi, multinaţionalele caută să producă marfă cât mai bună, cât mai multă, la un cost cât mai mic şi atunci caută ţări care permit, din cauza unei legislaţii mai slabe sau care poate fi eludată, să se lucreze şi să se producă în condiţii care lasă de dorit.
În anul 2000 a luat naştere conceptul de “Muncă Decentă”, propus de Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM), din dorinţa de a formula un obiectiv politic internaţional de promovare a îmbunătăţirii condiţiilor de muncă. În România, conceptul de “Muncă Decentă pentru o Viaţă Decentă” este promovat de “AUR” – Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Resurse Umane (A.N.S.R.U.) prin acţiuni de conştientizare şi educare. “Ca urmare a activităţilor implementate în ultimii 5 ani de “AUR” prin proiectele “Stop Toying Around! (www.stop-toying-around.ro), “Decent Work- Decent Life!” (www.muncadecenta.ro), organizaţia noastră continuă eforturile privind contracararea efectelor globalizării şi promovarea condiţiilor de muncă decentă la nivel global, prin implicarea într-un nou proiect. Proiectul “Fit for Fair – Global learning for decent work în the sportswear industry”, co-finanţat de Comisia Europeană prin Programul de educaţie pentru dezvoltare EuropeAid/131141/C/ACT/Mulţi, este un parteneriat ce îşi propune să susţină egalitatea de gen, prin înlăturarea efectelor globalizării asupra condiţiilor de lucru ale femeilor. Proiectul se înscrie în obiectivul pe care România, că stat donator, şi l-a asumat prin politică de Cooperare pentru Dezvoltare, obiectiv potrivit căruia ţară noastră se angajează să acorde asistenţă statelor terţe în vederea reducerii sărăciei, obstacolul principal în asigurarea dezvoltării sociale şi economice a unei ţări”, ne spune Ioana Mănăilă, preşedinte al “AUR”.
În timp ce în Brazilia se desfăşoară Campionatul Mondial de Fotbal, la Bucureşti, au fost organizate conferinţa de presă “Fit for Fair European Speakers Tour 2014” şi seminarul cu tema “Măsură sportivităţii: culisele pregătirilor pentru Cupa Mondială 2014 din Brazilia”. A vorbit despre condiţiile inacceptabile de muncă ale lucrătoarelor din industria textilă din Brazilia şi a chemat la solidaritare şi conştientizarea faptului că nu trăim pe insule izolate, Gustavo Francisco C. Garcia, reprezentantul uneia din cele mai mari confederaţii sindicale din Brazilia.