A pluti. Este ceea ce-ţi doreşti după multe zile stresante. Puneţi punct şi hai să privim împreună în jur. La cer şi la apă. Şi să învăţăm de la pescăruşi care, atunci când îi doboară oboseala, se lasă lin spre suprafaţa apei, îşi întind aţă picioarele şi aripile spre a se ridica din nou în văzduh. Să învăţăm de la delfinii inteligenţi şi prietenoşi, dar, deopotrivă, jucăuşi. Delfinii au minunatul obicei de a sări din când în când din apă pentru a descrie volute în aer, cu graţia balerinilor.
Cred că aşa au făcut vechii greci, egipteni, asirieni, bablioni care ştiau să profite de proprietăţile apei. Romanii au dus la perfecţiune cultul băilor preluat de la greci. Şi nu-i o exagerare, deoarece, exact ca orice cult, şi cel al băilor romane avea garderobă, uleiuri şi masaje speciale. Avea câteva reguli precise, destinate în principal pregătirii corpului în aşa fel încât să beneficieze cât mai mult de calităţile binefăcătoare ale apei. Bazinele erau veritabile opere de artă din marmură de onix sau porfir, cu robinete din argint, picturi mitologice, cu predilecţie erotice.
Dar, treptat, oamenii s-au luat cu treaba şi au devenit din ce în ce mai nervoşi şi mai apatici. Şi au îmbrăţişat ca pe un colac de salvare aerobicul promovat de actriţa Jane Fonda. Aerobicul adună laolaltă mulţi oameni de toate vârstele, dornici să dobândească bună dispoziţie sau greutatea normală. Dar cei mai mulţi sunt interesaţi să le recucerească pe amândouă, căci oamenii sunt din ce în ce mai posaci, mai stresaţi şi mai împovăraţi de kilograme. Aerobicul e o muncă de galere, cu belşug de transpiraţie mirositoare şi exerciţii impuse, bizare, executate temeinic, în spaţii perfect închise. Sălile de aerobic n-au nimic comun cu cerul, apa şi delfinii.
S-a întâmplat însă ca, în 1984, actriţa italiană Eleonora Vallone să aibă un accident grav. Şi tocmai această nefericită experienţă a ajutat-o pe frumoasa actriţă să descopere în apă soluţia recuperării ei fizice şi psihice. Eleanora Vallone este cea care a întocmit un set de vreo 2.000 de exerciţii efectuate în apă şi care a întemeiat la Roma o adevărată şcoală pentru calificarea primilor instructori de gimnastică în apă. Aşa a apărut aqua fitness, aqua gym sau aqua aerobic, adică mai simplu gimnastica în apă pe care delfinii, cum am văzut, o fac, cu nespusă bucurie şi graţie, ori de câte ori au chef să se distreze.
“Aspirină naturală”
Profesorul doctor Mihai Berteanu, preşedintele Comisiei de recuperare a Ministerului Sănătăţii, spune că folosirea pentru relaxare şi vindecare a apei, sub forma terapiei acvatice sau hidroterapiei, atrage un număr din ce în ce mai mare de persoane de toate vârstele. “Terapia acvatică este eficientă în cele mai multe dintre afecţiunile coloanei dorso lombare, artrozelor – gonartroză, coxartroză, dar şi în multe afecţiuni de ţesut moale tendinite, tensiovite, bursită”, explică prof. dr. Mihai Berteanu. Hidroterapia este perfectă pentru tratamentul acneei, simptomelor artritei, răcelii, stresului, a depresiei, durerilor de stomac, problemelor la nivelul încheieturilor, muşchilor şi nervilor, dar şi pentru calmarea durerilor şi tulburări de somn. Şi abia după ce includem şi efectele pozitive înregistrate în cazurile unor tulburări neurologice periferice, ginecologice, de circulaţie periferică putem spune că ne apropiem de totalitatea beneficiilor acestei terapii.
Dar terapia pe bază de apă este la mare căutare la ora actuală mai ales de persoanele active, interesate să scape de stres şi surmenaj.
“În cazul în care experimentaţi tensiune musculară sau anxietate, apa caldă este recomandată sub forma unui duş sau a unei băi. Pentru combaterea senzaţiei de oboseală, stres şi epuizare este recomandat un duş sau o baie caldă, urmată de un duş rece şi scurt, deoarece în acest fel se stimulează procesele metabolice celulare”, recomandă prof. dr. Mihai Berteanu. Pentru a obţine efectele scontate, trebuie să ţinem seama de câteva sfaturi: * nu este indicată hidroterapie imediat după ce am prânzit * băile calde sau fierbinţi trebuie încheiate cu un duş mai rece. Hidroterapia nu este o simplă utilizare a apei pentru o relaxare superficială şi de scurtă durată. Această terapie presupune 5-10 şedinţe, pentru a dobândi starea generală de bine. “Duşul subacvatic este ca o «aspirină» naturală. Apa fierbinte are rolul de relaxare a corpului şi de domolire a activităţii organelor interne. Apa rece contribuie la revigorarea şi dinamizarea funcţionării interne a corpului.
Bucuria de a te zbengui
Exerciţiile fizice în apă sunt recomandate la orice vârstă. Dar mai cu seamă celor care au kilograme peste greutatea normală, deoarece în apă fiecare dintre noi se simte mai uşor şi este mai apt să facă gimnastică. În privinţa caloriilor eliminate, părerile sunt împărţite. Unii instructori sunt de părere că se pierd mai multe calorii prin acest tip de exerciţii comparativ cu aerobicul, să spunem. Dar absolut toţi instructorii sunt de acord că, prin exerciţiile fizice în apă, ne dezmorţim după lungile ore de stat în scaun în faţa unui laptop şi că toate, dar absolut toate categoriile de muşchi sunt puse la treabă. Nu e neapărat nevoie să ştiţi să înotaţi, ci să vă placă zbenguitul în apa până la piept, săritul şi plonjatul în apă, aidoma delfinilor. Antrenamentul începe la marginea piscinei cu exerciţii de încălzire, personalizate, propuse de instructor. Apoi, în piscină veţi încerca să mergeţi uşor, treptat să schiaţi, să faceţi box... Extrem de utile sunt exerciţiile cu haltere. Există şi un echipament diversificat pentru aceste exerciţii: centuri, plăci, biciclete, steppere etc.
Instructorii ne recomandă să punem la treabă toate grupele de muşchi: vă mişcaţi picioarelor ca şi cum aţi pedala sau aţi lovi minge, ţineţi la piept o minge de apă şi rotiţi-vă de câteva ori etc. Treptat, aquagym îţi va modela corpul şi-l va tonifica Specialiştii susţin că, după o şedinţă de aproximativ 90 de minute de aquagym, poţi scăpa de vreo 600 de calorii. Există tentaţia de a abandona din cauza rezistenţei pe care o opune apa. Te suprasolicită şi te oboseşte, dar, cu siguranţă, tocmai acest efort te va ajuta să o stăpâneşti definitiv ca pe o iubită. Şi mai rapid decât te aştepţi vei fi răsplătit cu un somn odihnitor, relaxant, cu vise colorate, în care delfinii te învaţă bucuria de a te zbengui în apă.