x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Supliment Timp Liber - 14 aprilie 2014 Teatrul independent merită toată susţinerea

Teatrul independent merită toată susţinerea

de Maria Sârbu    |    09 Mai 2014   •   19:42
Teatrul independent merită toată susţinerea

Teatrul independent din Bucureşti cucereşte teren, pe măsură ce ajunge la public. Fie că se aciuează în pivniţe, la subsolurile unor imobile, în cafenele şi baruri, în case nelocuite, în curţi, în diverse spaţii dezafectate, fie că joacă pe scenele unor instituţii subvenţionate de stat, “independenţii” scot tot mai multe producţii de teatru. De multe ori fără bani sau cu bani foarte puţini! Nu au buget de la stat! Şi dacă pot convinge spectatorii, ei rămân pe piaţa artistică. În unele cazuri, “independenţii” sunt mai activi în promovarea spectacolelor lor, faţă de unele instituţii de stat.

Unii au “scenă” proprie, alţii nu, dar sunt găzduiţi de obicei de primii sau improvizează scena în diverse spaţii neconvenţionale. Există fără îndoială diferenţe mari între companii. ACT e teatru independent, dar cu un repertoriu stabil ­ e un teatru de prestigiu. Şi Teatrul Luni îşi păstrează în continuare statutul, fie că produce propriile spectacole, fie că le găzduieşte pe-ale altor “independenţi”. E solicitat tot mai mult Godot Cafe-Teatru. Lumea merge şi la Teatrul de pe Lipscani, la Teatrul de Artă, la Unteatru, la Teatrul Elisabeta, la Teatrul În Culise, la Teatrul Apropo. Au mare succes spectacolele Asociaţiei INSPIRA, care se joacă în diferite spaţii. Sunt recomandate şi montări ale Teatrului de Sufragerie, Teatrului Roşu...

Printre spectacolele pe care le recomandăm publicului în această perioadă se numără: “Păi... despre ce vorbim noi aici, domnule?”, regia Alexandru Dabija, cu Marcel Iureş şi George Mihăiţă – Teatrul ACT; “În valea cu parfum de flori şi zumzet de albine”, regia Horaţiu Mălăele, cu Horaţiu Mălăele, Bogdan Mălăele şi Meda Victor; “Fă-mi loc”, regia Radu Beligan, cu Medeea Marinescu şi Marius Manole şi “Acum ori niciodată”, regia Mihai Constantin, cu Şerban Pavlu, Mirela Oprişor, Gheorghe Ifrim şi Nicoleta Lefter – INSPIRA & On Stage. Desigur sunt multe alte spectacole – producţii independente ­, cu tineri actori talentaţi, care nu sunt angajaţi ­ nu au un loc de muncă stabil şi care merită văzuţi. Pentru ei contează enorm prezenţa publicului la spectacole. Mergeţi să-i vedeţi!

×