Totuși, nerespectarea unor lucruri de bază, duce la disconfort și la rezultate sub așteptări. Înainte să alergi, uite ce trebuie să eviți.
-
Nu neglija importanța somnului
Alergătorii experimentați știu că somnul este vital și îl consideră o parte importantă a antrenamentului, respectiv recuperării organismului după efort.
Și pentru începători somnul este la fel de important. Trebuie să ai suficientă energie pentru a alerga, prin urmare ai nevoie de un somn odihnitor. De altfel, știm cu toții că, pentru o viață echilibrată, sunt necesare minimum 7 ore de somn pe noapte. Privarea de somn se reflectă imediat în capacitatea de alergare. Astfel spus, vei obosi mai repede decât în mod obișnuit, respectiv nu-ți vei îndeplini obiectivul propus.
-
Nu alerga cu orice tip de încălțăminte
Prima tendință ar putea fi să te bazezi pe o pereche de adidași pe care deja îi ai în garderoba ta. Nu este nimic greșit în asta, însă asigură-te că încălțămintea pe care o vei purta prezintă câteva caracteristici esențiale, precum:
-
Talpa trebuie să aibă o amortizare cât mai bună, în așa fel încât alergarea să devină una plăcută. De asemenea, ea trebuie să fie flexibilă.
Citește pe Antena3.roMoartea misterioasă a unui tânăr din Vaslui. La câteva ore după ce a fost la club a fost găsit fără viață, la marginea unui drum -
Materialul trebuie să fie unul respirabil. De exemplu, o plasă superioară de tip mesh.
-
Greutatea trebuie să fie cât mai mică, sub 300 de grame. O să observi că pantofii destinați alergării sunt ușori atunci când îi ții în mână.
Evită adidașii cu care ieși în oraș. Nu ai o pereche de încălțăminte cu caracteristici de bază, menționate mai sus? Poți alege o pereche de pantofi sport Under Armour pentru bărbați. Reține faptul că nu trebuie să cheltui o avere pe pantofii pentru sport, ci trebuie să îi găsești pe aceia în care să simți confortul picioarelor.
-
Nu alerga fără șosete în picioare
Degeaba ai o pereche de pantofi sport potriviți, dacă alergi fără șosete în picioare. Mai mult, ai nevoie de șosete special concepute pentru sport. Ce beneficii îți aduc șosetele de alergare?
-
Indiferent de lungimea lor, șosetele pentru alergare au o compresie bună. Asta înseamnă că ajută circulația sângelului să fie una corespunzătoare și că eviți astfel durerile de după alergare.
-
Faptul că previn frecarea pielii de pantof, este un lucru esențial atunci când alergi. Șosetele normale, pe care le porți în mod regulat, cel mai adesea din bumbac, nu sunt indicate. Caută, așadar, șosete din poliester, acril sau nylon. Ele mai asigură și o bună ventilație, astfel încât transpirația picioarelor să se evapore.
-
Au un rol în prevenirea accidentărilor. Gleznele, unghiile și călcâiele sunt predispuse loviturilor, prin urmare, în aceste zone, șosetele pentru alergare prezintă întărituri.
-
Nu mânca orice înainte de alergare
Pe lângă somn, alimentația este un alt lucru esențial în susținerea capacității de efort. Prin urmare, și aici trebuie să ții cont de câteva recomandări.
Evită alimentele greu digerabile, care te pot balona. De exemplu, fasolea, carnea roșie sau cerealele bogate în fibre folosesc din energia organismului pentru a facilita procesul de digestie. În locul acestora, poți mânca iaurt cu biscuiți digestivi, carne de curcan sau banane.
-
Nu te hidrata excesiv înainte să alergi
Hidratarea este un proces de care organismul are nevoie în permanență, nu numai atunci când alergi sau depui efort fizic. Dacă bei apă regulat, foarte probabil ai un organism bine hidratat.
În privința momentelor premergătoare alergării, nu trebuie să te hidratezi excesiv. În cele din urmă, vei avea un disconfort neplăcut, respectiv nevoia de a merge la toaletă. Astfel, cu circa o oră înainte de alergare, bea în jur de 300 ml de apă. În timpul alergării nu trebuie să aștepți senzația de sete, ci să bei câte puțină apă, la fiecare 15-20 de minute.
-
Nu te ambiționa mai mult decât este necesar
Nu în ultimul rând, motivația personală trebuie să fie una realistă. Pentru a reuși asta, trebuie să îți cunoști organismul și capacitatea la efort. Este greșit să alergi pe distanțe mari, doar pentru că vezi că alții pot să facă asta.
Prin urmare, nu îți seta obiective imposibile, deoarece nu vei face altceva decât să te suprasoliciți inutil.
În concluzie, dacă vrei să te apuci de alergat, cele șase lucruri descoperite mai sus îți vor prinde bine. Ține cont de ele și de faptul că alergarea trebuie să fie o plăcere!