Ziua internaţională a pisicii este marcată anual începând cu 2002, la iniţiativa Fondului Internaţional pentru Bunăstarea Animalelor (International Fund for Animal Welfare - IFAW), iar din 2020 organizaţia International Cat Care (iCatCare) a lansat propunerea stabilirii unei teme pentru această zi.
Prin tema din 2024 a acestei zile - ''Celebrating Cats'' (#CelebrateCats) - International Cat Care îi invită pe toţi iubitorii de pisici din întreaga lume să i se alăture pentru a sărbători prietenele feline, îi îndeamnă pe toţi cei care apreciază pisicile, inclusiv proprietarii de pisici şi profesioniştii veterinari, să creeze un moment pentru a celebra această specie şi legăturile unice pe care le avem cu ea, se arată pe site-ul https://icatcare.org/. În lume există aproximativ 600 de milioane de pisici, cu sau fără stăpân, potrivit aceleiaşi surse.
Anul acesta putem celebra Ziua internaţională a pisicii, spre exemplu, distribuind fotografii sau videoclipuri despre cum sărbătorim pisicile, folosind #InternationalCatDay #CelebrateCats în social media, ne putem conecta cu alţi iubitori de pisici prin intermediul reţelelor sociale utilizând #InternationalCatDay #CelebrateCats. De asemenea, putem sărbători pisica petrecând ceva mai mult timp cu ea în această zi, oferindu-i o gustare preferată şi o jucărie nouă, putem să facem o donaţie sau să organizăm o strângere de fonduri pentru o organizaţie caritabilă pentru pisici.
Viziunea organizaţiei International Cat Care este o lume prietenoasă cu pisicile, în care fiecare pisică, cu sau fără stăpân, să fie tratată cu respect, compasiune şi înţelegere. Misiunea International Cat Care este aceea de a permite cât mai multor oameni să acţioneze în vederea îmbunătăţirii bunăstării pisicilor, menţionează https://icatcare.org/.International Cat Care este o organizaţie caritabilă pentru bunăstarea animalelor, preocupată de îmbunătăţirea vieţii tuturor pisicilor, de pretutindeni. Aceasta a luat fiinţă din iniţiativa unui grup de iubitori de pisici foarte pasionaţi, condus de Joan Judd, care a decis să facă ceva cu privire la lipsa de informaţii, resimţită dramatic, despre sănătatea şi bunăstarea pisicilor, potrivit https://icatcare.org/international-cat-day/.
Fondul Internaţional pentru Bunăstarea Animalelor este o organizaţie globală non-profit pentru protecţia animalelor, iar viziunea acesteia este o lume în care animalele sunt respectate şi protejate. Înfiinţată în 1969, IFAW are în prezent birouri în 15 ţări şi derulează proiecte în peste 40 de ţări, potrivit https://www.ifaw.org. Din 1969, IFAW a oferit asistenţă practică şi protecţie animalelor aflate în nevoie.
În anii 1920 nu se cunoştea aproape nimic concret despre bolile pisicilor. Dacă simptomele erau mai grave totul era atribuit unei indispoziţii sau otrăvirii. Medicamentele pentru câini erau administrate pisicilor iar rezultatele erau dezastruoase. Medicina felină era neglijată şi se efectuau puţine cercetări. La acea vreme, pisicile mureau din cauza bolilor infecţioase, erau tratate asemenea unor câini de talie mică de către veterinari, iar calitatea crescătoriilor şi a serviciilor de salvare era foarte proastă. În ultimii 60 de ani, organizaţia International Cat Care a contestat aceste abordări faţă de pisici şi a militat pentru o îngrijire mai bună a acestora, se menţionează pe site-ul https://icatcare.org/international-cat-day/.
La mijlocul anilor 1950, iubitori de pisici şi crescătoarea de pisici Joan Judd au decis că trebuie făcut ceva în scopul îmbunătăţirii îngrijirii pisicilor. Joan Judd considera că trebuie puse bazele unei organizaţii care să se ocupe de îngrijirea felinelor şi care, totodată, să constituie o platformă pentru schimbul de date şi studii medicale veterinare. Astfel, în 1958, Joan Judd a fondat un birou de consiliere în problemele felinelor (Feline Advisory Bureau - FAB), iar mai târziu, în 2013, acesta a fost redenumit International Cat Care.
În prezent, această organizaţie caritabilă este formată dintr-un personal specializat de 22 de membri, care se ocupă de dezvoltarea şi diseminarea cunoştinţelor despre pisici către veterinari, crescători, proprietari şi orice altă persoană interesată. Milioane de proprietari de pisici accesează informaţii online de pe portalul icatcare.org, iar veterinari şi asistenţi din întreaga lume folosesc instruirea şi resursele organizaţiei pentru a îmbunătăţi metodele de îngrijire a pisicilor.
Societatea Internaţională de Medicină Felină (ISFM) este divizia veterinară a International Cat Care (iCatCare) şi colaborează cu medici veterinari din întreaga lume pentru a îmbunătăţi sănătatea şi bunăstarea pisicilor. Societatea Internaţională de Medicină Felină coordonează congrese veterinare de peste 20 de ani.
În prezent, în întreaga lume există aproximativ 60 de rase de pisici cunoscute (''Siameză'', ''Abysiniană'', ''Albastru de Rusia'', ''Bengaleză'', ''British Shorthair'', ''British Longhair'', ''Maine Coon'', ''Norvegiană de Pădure'', ''Persană'', ''Ragdoll'', ''Singapura'', ''Sphynx'', ''Chartreux'' etc.). Pisicile se ataşează destul de repede de stăpân, iar numeroase studii au arătat că deţinerea unei pisici ca animal de companie a condus la îmbunătăţirea stării psihice şi la combaterea stresului.
Sursa: AGERPRES