x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Blestemul Sfintei Cuvioase Parascheva. Ce scrie pe veșmântul care nu se dă jos niciodată

Blestemul Sfintei Cuvioase Parascheva. Ce scrie pe veșmântul care nu se dă jos niciodată

de Redacția Jurnalul    |    09 Oct 2023   •   16:30
Blestemul Sfintei Cuvioase Parascheva. Ce scrie pe veșmântul care nu se dă jos niciodată

Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva sunt ocrotite printr-un blestem încă de la aducerea acestora la Iaşi, în anul 1641.

Trupul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi este acoperit de două rânduri de veşminte, unul permanent, iar celălalt se schimbă în fiecare an. Unul dintre acestea ascunde un blestem legat de domnitorul Vasile Lupu şi Mitropolitului Varlaam.

În fiecare an, pe 14 octombrie, veşmintele Sfintei Cuvioase Parascheva sunt schimbate în cadrul unei ceremonii retrânse la care participă doar câţiva preoţi.

Veşmântul care nu se dă jos niciodată are un sigiliu pe care este înscris un blestem al domnitorului Vasile Lupu şi al Mitropolitului Varlaam. 

"Blestemat să fie cel care va împrăştia Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva".

După încheierea sărbătorii, veșmintele sunt date către o mănăstire care poartă hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi.

Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au ajuns la Iaşi în anul 1641. Pentru a împiedica o eventuală  separare a acestora, moaştele au fost sigilate de către domnitorul Vasile Lupu şi de către Mitropolitul Varlaam, iar de atunci, acestea nu au mai fost deschise.

Moaştele se află învelite într-un giulgiu dintr-o pânză de in. Veşmintele diferă în funcţie de perioada liturghică.

Potrivit tradiţiei, veşmintele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi trebuie schimbate de cinci ori în decursul unui an. Schimbarea acestora se realizează doar cu o parte din preoţii care slujesc în Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Ritualul de schimbare a veşmintelor Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi se face seara, după ora 22.00. 

×
Subiecte în articol: sfanta parascheva blestem moaste vesmant