Îți prezentăm, în continuare, câteva locuri în care poți simți pulsul istoriei, culturii și tradițiilor locale și în care te poți conecta cu oameni și povești străvechi. Printre acestea se află și câteva muzee în Brașov, care sunt esențiale pentru înțelegerea patrimoniului local și care continuă să aducă în actualitate specificul societății românești de-a lungul secolelor.
1.Biserica Neagră
Reprezintă unul dintre cele mai emblematice monumente din Brașov, fiind o adevărată comoară arhitecturală în stil gotic. A fost construită între secolele XIV și XV, iar numele său provine de la marele incendiu din 1689, care a înnegrit pereții clădirii. Cu o lungime de peste 89 de metri, Biserica Neagră este a doua cea mai mare biserică din țară, după Catedrala Mântuirii Neamului. Construcția sa a început într-o perioadă în care Brașovul a cunoscut o dezvoltare economică și culturală puternică, când s-a remarcat drept cel mai însemnat oraș comercial și industrial situat la granița Transilvaniei cu Țara Românească.
2.Bastionul Țesătorilor
Este parte a fortificațiilor medievale ale Brașovului și unul dintre cele mai cunoscute bastioane ale cetății. A fost construit între secolele XV și XVII și a fost apărat de breasla țesătorilor de in, de unde provine și numele său. În interiorul bastionului se află un mic muzeu cu arme, armuri și un model al cetății Brașovului, așa cum arăta în secolul al XVII-lea. În acest loc vei face o incursiune în vremurile când orașul se apăra de invadatori și când breslele aveau un rol crucial în viața comunității.
3.Piața Sfatului
Piața Sfatului este situată în mijlocul centrului istoric al orașului și a fost un important centru comercial, social și cultural, de-a lungul timpului. În 1520, pe când se numea Marketplatz, aici se organizau târguri. Negustorii români, sași, maghiari, greci, arabi, polonezi, italieni și turci își așezau marfa în jurul fostei primării, actuala Casa Sfatului, și își întâmpinau cumpărătorii. Tot în Piața Sfatului a existat, în perioada medievală, „Stâlpul infamiei”, unde se aplicau pedepse corporale celor vinovați și erau judecate vrăjitoarele.
4.Muzeul de Artă
Expoziția permanentă a acestui muzeu ilustrează evoluția picturii transilvănene din secolele XVIII-XIX, a artei românești (pictură și sculptură) din secolele XIX-XX și a artei brașovene din secolul XVIII până astăzi. Patrimoniul său cuprinde peste 4500 de bunuri culturale, de la icoane, tablouri pe șevalet și sculpturi, la covoare orientale, tapiserie și artă decorativă. Aici, sunt găzduite lucrările unor mari artiști precum Nicolae Grigorescu, Theodor Aman sau Ion Andreescu vorbesc despre trecutul artistic al României și despre influențele care au modelat arta și cultura națională. Pe lângă expoziția permanentă, sunt găzduite și diverse expoziții temporare.
5.Muzeul de Etnografie
Muzeul este dedicat etnologiei din sud-estul Transilvaniei și conține: costume populare, unelte și diverse produse ce țin de meșteșugul țesutului, din: Bran, Țara Oltului, Rupea, Valea Hârtibaciului și Țara Bârsei. Muzeul a fost înființat în anul 1990, prin continuarea activității secției de etnografie din cadrul Muzeului Regional Brașov, care a fost înființată în 1967. O vizită în acest muzeu este ca o călătorie în trecut, printre oameni îmbrăcați în port popular și care au diverse îndeletniciri tradiționale.
Brașovul își dezvăluie trecutul prin fiecare stradă pietruită, prin fiecare clădire veche și prin fiecare muzeu care păstrează vie amintirea vremurilor apuse. Fie că te preocupă istoria medievală, evoluția artei sau viața de zi cu zi a locuitorilor de odinioară, Brașovul are o poveste pentru tine, pe care ți-o spune prin aceste locații încărcate de frumos.