Din 2010 am putea avea taxa pe incoming. Agenţiile de turism de la noi din ţară vor să primească de la stat o taxă pentru fiecare turist străin adus în România. Valoarea acestui "stimulent de incoming" urmează să fie de minimum 2 euro şi maximum 5 euro pe cap de turist. Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) susţin că taxe asemănătoare există în majoritatea statelor europene.
"Tour-operatorii străini, printre care TUI şi Dertour, au cerut ca statul român să-i sprijine pentru riscul de a vinde pachete turistice în România. Ca să-i ajutăm să ne vândă nouă serviciile, statul trebuie să ne ofere un asemenea stimulent, calculat pe cap de turist şi pe noapte de cazare", a explicat Corina Martin, preşedintele ANAT.
AUTORITATE. Ministrul Turismului, Elena Udrea, nu a fost surprins de propunerea reprezentanţilor ANAT cu privire la acordarea unor bonusuri de la bugetul de stat pentru turiştii străini aduşi în staţiunile româneşti. Mai mult, aceasta a spus că dacă propunerea nu va putea fi pusă în practică anul acesta, anul viitor are şanse mari. "Ministerul ar putea să plătească un bonus pentru fiecare turist străin adus în România de agenţiile de turism. Acestea sunt doar discuţii, deoarece decizia aparţine finanţelor şi Guvernului. Dacă nu le putem introduce anul acesta, ar fi bine să le pregătim pentru anul viitor", a precizat Udrea. Ea a făcut totuşi o simulare din care reiese că venirea unui milion de străini în România ar însemna o cheltuială de 2 milioane de euro din bugetul ministerului, la o taxă de 2 euro, valoare ce se încadrează în marja de 0,5-5 euro, practicată în alte state europene.
Zăpadă artificială la Azuga
O instalaţie de zăpadă artificială în valoare de 2,5 milioane de euro va deservi toate cele şase pârtii de schi din staţiunea Azuga. "Această instalaţie de zăpadă artificială de 2,5 milioane de euro va deservi toate cele şase pârtii de schi din staţiune: Sorica, Cazacu, Azuga Sud, La Stână, Cazacu - varianta, Cazacu Bretea. Fondurile necesare investiţiei sunt alocate de Ministerul Turismului. Instalaţia va fi construită până la sfârşitul acestui an", a spus Adrian Purcaru, primarul oraşului Azuga. Echipamentele necesare sunt achiziţionate de la compania Technoalpin, iar în curând va fi aleasă prin licitaţie compania care va construi şi monta instalaţia. (S.C.)
Transilvania în lume
Potenţialul turistic al Transilvaniei va fi mai bine promovat în străinătate graţie primei ediţii a Târgului Internaţional de Turism Transilvania, desfăşurat la Târgu Mureş. Cu această ocazie, au fost anunţate cinci pachete turistice, ce includ vizitarea unor puncte de interes precum Sighişoara, Saschiz, Cheile Bicazului, Sovata sau Lăpuşna. Cu totul inedit, în localitatea Vaidacuta urmează să se construiască un sat de vacanţă din... fân, un prilej pentru turiştii de oriunde de a se bucura de vacanţe în sânul naturii. Toate aceste programe vor fi promovate în Ungaria, Marea Britanie, Germania şi Norvegia. La Hanovra va fi deschis un Centru de promovare a turimului din Transilvania, preconizându-se că în anul viitor peste 25.000 de turişti germani se vor bucura de ospitalitatea transilvăneană. De asemenea, au fost lansate curse charter, cu plecare din Târgu Mureş şi având ca destinaţii Belgrad, Antalya, Hanovra, Sharm el Sheik sau Tunisia (S.C.)
Citește pe Antena3.ro