Arheologii au descoperit cu ajutorul dronelor peste 25 de geoglife în deşertul din sudul statului Peru, în apropierea faimoaselor linii Nazca, a informat luni un responsabil din cadrul Ministerului Culturii.
Majoritatea acestor geoglife recent descoperite, printre care unele reprezentând o balenă ucigaşă şi o dansatoare, par să aparţină culturii Paracas, care s-a dezvoltat în aceste locuri în urmă cu peste 2.000 de ani - cu sute de ani înainte ca populaţia Nazca să realizeze desene gigantice similare în apropiere, a indicat Johny Isla, un arheolog care conduce campaniile de conservare a patrimoniului desfăşurate de Ministerul Culturii în regiune.
Alte 25 de geoglife, observate anterior de către localnici, au fost cartografiate cu ajutorul dronelor, a indicat Isla.
Dronele "ne-au permis să ne extindem documentaţia şi să descoperim noi grupuri de figuri", a indicat Isla într-un tur al geoglifelor, descoperite în provincia Palpa.
Spre deosebire de liniile Nazca (incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO din 1994), care pot fi văzute doar zburând deasupra lor, multe dintre aşa-numitele "linii Palpa" sunt desenate pe dealuri şi pot fi observate de la baza acestora, a indicat Ministerul Culturii din Peru într-o declaraţie.
Geoglifele create de culturile Nazca şi Paracas sunt mărturii ale bogatei istorii pre-columbiene a Peru-ului şi sunt considerate enigme arheologice, deoarece nimeni nu ştie clar motivul pentru care au fost desenate. "În total vorbim despre o perioadă de 1.200 de ani în care în această regiune au fost desenate geoglife", a adăugat arheologul. AGERPRES