Parcul Național Cozia se află în partea central-sudică a Carpaților Meridionali, în estul județului Vâlcea. Întreaga zonă are o suprafață de peste 17.000 de hectare și este străbătută de drumul național DN7, care leagă Râmnicu Vâlcea de orașul Tălmaciu.
Parcul este o arie protejată în special pentru ecosistemele pe care le întâlnim aici, iar pentru iubitorii de drumeții este un loc perfect, pentru că este străbătut de numeroase trasee turistice.
Masivele din parc nu sunt foarte înalte și de aceea sunt accesibile pentru plimbăreți, cel mai înalt vârf ajungând la 1.668 de metri. Există câteva puncte de plecare spre vârfurile masivilor, acestea sunt: Păușa, Călimanești, Perișani, Gura Lotrului sau Turnu, iar traseele turistice sunt marcate.
Peisajele sunt fermecătoare, dar zona mai este cunoscută și pentru izvoarele termale, care au stat la baza formării stațiunilor balneoclimaterice Călimănești, Căciulata și Cozia.
O altă atracție turistică din Parcul Național Cozia este Cascada Lotrișor, la doar câțiva kilometri distranță de stațiunea Călimănești. Cascada este impresionantă și are o cădere de 30 de metri.
Alte puncte interesante pentru iubitorii de natură sunt Defileul Oltului sau Cascada Gardului. De asemenea, în zona Cozia se întâlnesc și nenumărate obiective religioase sau culturale. Turiștii pot vizita Mănăstirea Cozia, Mănăstirea Turnu, Mănăstirea Frasinei, Castrul Arutela, Masa lui Traian sau Castrul Pretorium.