x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Borș lipovenesc și Goran Bregović

Borș lipovenesc și Goran Bregović

de Diana Scarlat    |    01 Sep 2023   •   06:20
Borș lipovenesc și Goran Bregović

Festivalul Borșului Lipovenesc de Jurilovca vine cu o mare surpriză pentru vizitatori, în acest weekend: mâine seară, pe scena festivalului va cânta Goran Bregovic, cu Wedding and Funeral Band.

Comuna Jurilovca este una dintre cele mai vizitate localități din Delta Dunării, iar festivalul se organizează în fiecare an, din 2009, aducând peste 100.000 de turiști, în cele două zile ale evenimentului. Pentru acest weekend, organizatorii se așteaptă la un număr mult mare de participanți față de anul trecut, în perioada 2-3 septembrie, iar 50.000 de porții de borș lipovenesc de pește vor fi „din partea casei”. Pe lângă porțiile oferite de organizatori, se poate găsi borș lipovenesc și la restaurantele din Jurilovca, pe toată perioada festivalului. 

Evenimentul mult așteptat de toi cei care îndrăgesc Delta Dunării este Festivalul Borșului Lipovenesc de Jurilovca. Anul acesta, evenimentul este organizat în noul port turistic, inaugurat pe 17 iunie, care a schimbat fața comunei. Aproape toate locurile de cazare sunt ocupate în Jurilovca și în împrejurimi, dar cei care vor să participe la festival pot ajunge și cu mașina, astfel încât se pot caza și în alte zone.

Jurilovca are marele avantaj de a se afla la „porta” de intrare în Delta Dunării, unde se ajunge atât pe apă, cât și pe cale rutieră. De aici se poate merge mai departe, la Gura Portiței, unde Dunărea se întâlnește cu Marea Neagră. Sunt și multe obiective turistice care se pot vizita, în această zonă. Cetățile Argamum și Enisala sunt deja puncte de atracție pentru mii de vizitatori ai Dobrogei continentale, care vor să meargă și pe urmele istoriei milenare a acestei regiuni, nu doar să se bucure de frumusețea Deltei. 

Cele mai numeroase comunități de ruși lipoveni din România sunt la Jurilovca și la Sarichioi – o comună din apropiere, situată în zona continentală a județului Tulcea, cunoscută turiștilor în special pentru cetatea genoveză din secolul al XVII-lea, Enisala. Comunitatea de aici a păstrat tradiții străvechi, nealterate de trecerea timpului sau de intruziunea altor culturi, iar astăzi, agroturismul care abia acum începe să se dezvolte în această zonă, beneficiază de prezența obiceiurilor autentice. 

Cei care vor să guste borșul lipovenesc, să-l asculte pe Goran Bregovic, dar să și viziteze cât mai multe locuri din Delta Dunării, într-o minivacanță, pot face excursii la cele două cetăți și la Capul Doloșman, apoi la Sarichioi, lângă Enisala, pentru a vedea o altă parte a comunității lipovenești din Dobrogea, pe malul Lacului Razelm. Iar aventura poate continua pe canalele Deltei, până la Letea, o altă comunitate de lipoveni unde se poate ajunge doar cu barca, între brațele Sulina și Sfântu Gheorghe. 

Show cu focuri de artificii

Festivalul Borșului Lipovenesc începe mâine, 2 septembrie, de la ora 10.30, cu aprinderea focului sub ceaune, dar și cu muzică și voie bună „la pachet”. Ansamblurile tradiționale vor cânta pe scena festivalului de la ora 12.00, apoi Hari Gromoșteanu, Radu Captari, Viorica și Ioniță din Clejani, în intervalul 18.00 – 20.30. Goran Bregovic și Wedding and Funeral Band vor urca pe scenă de la ora 21.00. Prima zi a evenimentului se va încheia la 22.30, cu focuri de artificii. Duminică, 3 septembrie, spectacolul va începe la ora 12.00, cu ansamblurile locale, iar de la ora 14.00 vor urca pe scenă Fuego, Georgiana Lăpădat, Nicolae Voiculet, Theo Rose și Loredana. Focurile de artificii vor încheia festivalul, la ora 22.30.

Spațiul de evenimente s-a modernizat

Cei care merg de mai mulți ani la festival vor fi întâmpinați de o nouă priveliște. Noul port turistic de la Jurilovca a costat aproape 2 milioane de euro și a fost construit din bani europeni. Are o capacitate de 125 de locuri, dar poate creşte în următorii doi, trei ani până la 300 de locuri, fiind necesară alocarea a circa 600.000 de euro. Anul acesta, spațiul destinat spectacolelor de la Jurilovca este mai generos decât în trecut, datorită noilor amenajări din portul turistic. Structura modernă le oferă vizitatorilor condiţii de acostare în siguranţă, posibilitatea de a se racorda la reţeaua de utilităţi, o parcare cu 50 de locuri, cu două staţii de încărcare electrică şi panouri solare. La spectacolul de inaugurare au participat peste 30.000 de persoane, iar pentru fiecare zi a Festivalului Borșului Lipovenesc, din acest weekend, organizatorii se așteaptă la un număr dublu de participanți.

Cum au ajuns cetățile pe malul Lacului Razelm

Cetatea Argamum, de lângă Jurilovca, este considerată prima colonie a vechilor greci din zona Mării Negre, iar descoperirile arheologice și legendele locale fac din acest loc, ascuns până de curând, o adevărată comoară ce ar putea urca Dobrogea în topul internațional al atracțiilor culturale. Mai „tânără”, dar și mai bine conservată, este Cetatea Enisala, din imediata apropiere, ale cărei ziduri se ridică, parcă, din întinderea de ape. 

Lacul Razelm nu exista, atunci când au fost construite cetățile Argamum și Enisala. Era doar marea - Pontus Euxinus, inițial Pontus Axeinos, adică „marea înspăimântătoare, neprietenoasă”, nu „marea prietenoasă”, așa cum „Capul Bunei Speranțe” s-a numit, inițial, „Capul Furtunilor”. După un vechi obicei marinăresc, s-au schimbat numele, în speranța că se va schimba și norocul. 

La Capul Doloșman, Cetatea Argamum veghează, de sus, de deasupra Lacului Razelm. Aici era un golf al Mării Negre, numit Halmyris, de la apa salmastră, foarte puțin sărată. Ruta de navigație era chiar prin dreptul cetății Argamum. 

Cel mai important argument pentru a atesta ideea că Argamum a fost prima cetate a grecilor în Marea Neagră este mormântul antic grec de incinerație, unic în bazinul Mării Negre. În jurul lui s-a creat un cult al eroului, care a durat în circa 400 de ani. Concluziile arheologilor arată că este vorba chiar de mormântul întemeietorului acestei prime colonii, ce datează din a joua jumătate a secolului al VII-lea înainte de Hristos. 

În premieră, începînd de mâine

Pentru festivalul de anul acesta a fost amenajată, în portul nou, prima insulă instagramabilă din România. ERK-C, o firmă specializată în evenimente cu acest tip de tehnologie, împreună cu Iulian Bârsei, artizan local care fabrică mobilier inspirat de zona Dobrogei, au amenajat Ista Island. Pe insula artificială din portul nou sunt amenajate mai multe puncte de interes pentru turiști, unde își pot face fotografii: o casă tradițională, o colibă pescărească, o zonă de plajă, inima Jurilovca (pentru cuplurile de îndrăgostiți) și alte câteva.

Sunt organizate 2 zone de food, una unde se distribuie borșul pregătit de primărie (50.000 de proții în două zile, gratuit, cum a fost încă de la prima ediție) și una unde sunt în jur de 40 de standuri ale comercianților din zonă și din țară. Au preparate din pește, fructe de mare, storceag etc., dar și preparate pentru cei care nu mănâncă pește. Există și o zonă cu standuri ale meșteșugarilor din zona Jurilovca și din Dobrogea, iar pentru copii a fost amenajat un parc de distracții. 

Bărci pentru Gura Portiței se găsesc în portul vechi și încep să plece de la primele ore ale dimineții. Există și 3 curse regulate care pleacă la 10.00, 14.00 și 18.00. Ultima barcă se întoarce de la Gura Portiței la 18.00-18.30. Prețul transportului până la Gura Portiței este de 70 de lei dus-întors, de persoană.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: bors lipovenesc goran bregovic