x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Din bucătăria popoarelor: Rețete tradiționale albaneze

Din bucătăria popoarelor: Rețete tradiționale albaneze

de Andreea Tiron    |    24 Iun 2024   •   10:00
Din bucătăria popoarelor: Rețete tradiționale albaneze
Sursa foto: Cumvaplace.ro

Albania este printre cele 10 țări mediteraneene din Europa, alături de Spania, Franța

Monaco, Italia, Slovenia, Croația, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru și Grecia. Litoralul, natura și bucătăria unică sunt câteva dintre motivele pentru care tot mai mulți turiști aleg Albania pentru vacanța de vară.

Albania, o țară cu o istorie bogată și un peisaj variat, are o tradiție culinară profund influențată de poziția sa geografică și de istoria complexă. Bucătăria albaneză îmbină elemente mediteraneene, balcanice și turcești, rezultând într-un amestec unic de arome și tehnici culinare. 

Cumvaplace.ro a căutat să afle care sunt câteva dintre cele mai populare mâncăruri din Albania și, deși numele acestora pare complicat și greu de înțeles, este destul de ușor să ne dăm seama cu ce se înrudesc! Oricum, ar fi mare păcat să mergeți până acolo și să mâncați burgeri sau sandviciuri continentale.

Byrek-ul albanezilor 

este burek-ul pe care îl cunoaștem și noi. În Albania este una dintre cele mai iubite și omniprezente mâncăruri. Așa cum știm, este un tip de plăcintă din foi subțiri de aluat (similar cu foile de filo) și poate avea diverse umpluturi, cum ar fi brânzăcarne tocată, spanac sau chiar dovleac. Byrek-ul este ori mic dejun ori gustare și este disponibil în aproape toate patiseriile și piețele din țară.

Qofte 

sau chiftelele albaneze sunt populare atât în gospodării, cât și în restaurante. Aceste chiftele sunt făcute din carne de vită, miel sau pui, amestecate cu condimente și ierburi, apoi prăjite sau coapte. Qofte sunt adesea servite cu iaurt și salată, și sunt un fel principal favorit pentru mulți albanezi.

Tarator 

este, așa cum știm de la bulgari și greci, o supă rece de iaurt și castraveți. Efectul răcoritor este excelent pentru a învinge căldura verii. Este preparată ca și la vecini, cu iaurt, usturoi, castraveți, ulei de măsline și pătrunjel – adăugarea castraveților și a ierburilor conferă faimosul efect răcoritor al supei reci. Se potrivește bine cu legume la grătar și calamari.

Bakllavaua 

deși este întâlnită în multe culturi din Balcani și Orientul Mijlociu, versiunea albaneză are propriile sale caracteristici. Acest desert delicios constă însă tot din straturi de aluat filo umplute cu nuci tocate și îmbibate în sirop de zahăr sau miere. Bakllava este adesea preparată în timpul sărbătorilor și este un element de bază la mesele festive.

Tavë Kosi 

este considerat unul dintre felurile de mâncare naționale ale Albaniei. Este un fel de mâncare gătit la cuptor, care constă din carne de miel sau vită, orez și iaurt, toate coapte împreună pentru a crea o textură cremoasă și savuroasă. Tavë Kosi este deosebit de popular în sudul Albaniei și este servit de obicei în ocazii speciale și sărbători.

Fërgesë 

este un alt preparat tradițional albanez, originar din Tirana și din regiunile centrale ale țării. Este făcut din ardei roșii copți, brânză și roșii, toate amestecate și coapte împreună într-un vas de lut. Rezultatul este o mâncare cremoasă și aromată, care poate fi servită ca aperitiv sau fel principal, de obicei însoțită de pâine de casă.

Speca të Mbushura 

sau ardei umpluți sunt un preparat tradițional și foarte iubit în Albania. Ardeii sunt umpluți cu un amestec de orez, carne tocată și condimente, apoi sunt copți în sos de roșii. Această mâncare este deosebit de populară în lunile de vară, când ardeii proaspeți sunt disponibili din abundență. Cam ca ai noștri

Imam Bajalldi 

are destule influențe orientale, dar sunt vinete mari umplute, gătite la cuptor. Ingredientele folosite pentru umplutură variază, dar de obicei este vorba de din usturoi, ceapă și pastă de roșii. La capitolul arome avem mărar, ardei și uleiul de măsline, care oferă nota mai mediteraneană. Imam Bajalldi este felul de mâncare tradițional ideal pentru vară. Ingrediente proaspete și de sezon își combină puterile pentru a servi ca un stimulent eficient și natural al apetitului.

Petulla 

este un fel de mâncare favorit în gospodăriile albanezilor. Este versiunea națională a clătitei sau a gogoșii. Ca și alte preparate din această familie, Petulla se combină de obicei cu miere sau alte sosuri dulci. Rețeta este simplă: în principal făină și ouă.

Kabuni 

este un desert iubit în Albania, care este preparat cu orez, supă de carne (miel) și stafide. Dar supa poate fi înlocuită cu apă, iar rețeta este ceva mai ușoară. Ceea ce leagă întreaga structură este, ca și la risotto, untul. 

Bucătăria albaneză reflectă diversitatea culturală și geografică a țării, oferind o varietate de preparate delicioase și hrănitoare și a fost întotdeauna influențată de culturile culinare vecine, atât de mult încât este adesea considerată un amestec de bucătărie mediteraneană, balcanică și turcească. După epoca globalizării cu care și Albania s-a confruntat odată ce a scăpat din comunism, acum își recreează bucătăria într-o formă modernă, dar bazată pe tradiții străvechi. Așadar merită cu siguranță o încercare și din punct de vedere culinar.

×
Subiecte în articol: Albania bucătăria popoarelor