Mulți oameni visează să facă o călătorie în jurul lumii, însă puțini sunt cei care își iau cu adevărat inima în dinți și renunță la viața lor de zi cu zi pentru a se plimba prin lume. Însă meticulo-zitatea organizării excur-siei, orele de așteptare în aeroport, găsirea celor mai bune tarife, rezerva-rea cazărilor, obținerea vizelor, stabilirea transfe-rurilor și a obiectivelor turistice care nu trebuie ratate ar putea transfor-ma visul într-o experiență chinuitoare. De toate aces-tea se poate ocupa o agen-ție de turism sau, dacă aveți curajul, puteți pleca pur și simplu la drum fără prea multe planuri.
Ocolul Pământului cu autostopul
Cu 300 de euro în buzunar, un traseu bine stabilit, un minimum de lucruri necesare și multă dorinţă de călătorie. Așa și-a început Timotei Rad (27 de ani), un tânăr bihorean din Valea lui Mihai, aventura vieţii. Absolvent a două facultăți, Relații Internaționale și Cartografie, la Universitatea Babeș- Bolyai din Cluj, în lucrarea sa de licență, Timotei a vrut să demonstreze că primul român care a făcut o hartă a teritoriului românesc a fost Dimitrie Cantemir, nu Constantin Canta-cuzino, așa cum susțin istoricii. Și ca să fie sigur că teza lui este 100% adevărată și că a studiat toate resursele bibliografice existente, Timotei a pornit în căutarea unor cărți foarte vechi care se aflau în biblioteci din orașe mari ale Europei. Pentru că nu avea banii necesari să-și facă cercetarea, el a decis să plece cu autostopul. Și cum peripețiile se adunau, Timotei și-a făcut un blog, autostopmagellan.ro, unde a început să scrie despre fiecare călătorie. Cititorii au fost cei care l-au ajutat să își vadă visul împlinit, acela de a deveni primul român care înconjoară mapamondul făcând autostopul. În medie, s-a descurcat cu 200-220 de euro în fiecare lună pe durata celor trei ani, cât a călătorit.
Banii ăștia îi rămâneau după ce plătea vize sau ferry-boat-uri de care a trebuit să se folosească de câteva ori pentru a ajunge pe anumite insule. Pentru a-i ajunge banii, a făcut economie oriunde s-a putut. În cele mai multe dintre nopți, a dormit în cort. Mâncarea o cumpăra din supermarketuri de unde se aproviziona în special cu conserve. Bugetul era de aproximativ 7 euro pe zi, așa că trebuia să aibă grijă cât cheltuie.
Lecție de supraviețuire, două luni fără niciun leu
În Siberia, Timotei a reușit să supraviețuiască două luni fără niciun leu. A muncit pentru oamenii de acolo, care i-au dat în schimb mâncare și cazare. „În Maroc, m-a angajat un bărbat care m-a luat la auto-stop. Pentru 10 euro, am lucrat două zile la construcția unei case din chirpici. Am primit mâncare tradițională și cazare. Eu nu aveam bani pentru așa ceva. Am intrat în Maroc cu 20 Primeam 7 euro pentru fiecare oră de muncă, însă lucram doar trei zile pe săptămână. Așa am câștigat banii pentru primele vize, pentru Rusia, Kârgâzstan, Kazahstan și Mongolia”, mai spune Timotei. Au fost însă și momente mai puțin plăcute. „În Belgrad, mi s-a furat rucsacul cu tot ce aveam în el. Am rămas atunci cu hainele de pe mine, cu bule-tinul și pașaportul în buzunar. În Iran și în Rusia am fost nevoit să «donez» unele obiecte personale, precum aparatul foto. Asta după ce s-au convins că nu călătoream cu mulți bani la mine. Mulți nu credeau că povestea mea e adevărată și nu puteau concepe că, dacă vin din Europa, nu am bani. Așa că a trebuit să le dau aparatul foto. Cel din Iran m-a impresionat. După ce mi-a luat apa- ratul, era fericit. Mi-am dat seama că în țara lui nu putea să îl cumpere pentru că astfel de dispozitive sunt extrem de scumpe, chiar și second hand. După ce s-a bucurat ca un copil, mi-a dat toți banii pe care îi avea la el, echivalentul a șapte dolari americani. Cu banii ăștia am putut intra la momântul lui Cirus și în Persepolis, capitala Imperiului Persan din antichi-tate, oraș conservat 100%”, își amintește Timotei.
Cum au procedat alții
În 2014, un german şi un francez au refăcut traseul personajului Phileas Fogg din romanul de aventuri „Ocolul Pământului în 80 de zile”, al scriitorului Jules Verne, într-o călătorie care a început la Paris şi a inclus şi România. Au traversat mai multe ţări, convingând diverse agenţii de turism să le ofere gratuit bilete de tren şi de avion. De asemenea, au făcut autostopul şi au primit cazare de la străinii întâlniţi pe drum. În total, cei doi au acoperit aproape 20.000 de kilometri, călătorind apro-ximativ 250 de kilometri pe zi. După ce au plecat din Franţa, au traversat Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, România, Turcia, Armenia, Iran, Pakistan, India şi de acolo au ajuns în Singapore. Din Asia au ajuns la San Fran-cisco şi New York, revenind apoi la Paris.
Experienţa lui Virgil Galaţanu
Românul Virgil Galaţanu a pedalat în 116 țări ş i a acumulat aproximativ 400.000 de kilometri. A decis să plece în lume la 45 de ani, adică în 2002. A făcut cu bicicleta turul României, turul Europei, un tur al Africii şi un tur al Asiei. În 2010, s-a întors în ţară pentru că i se terminaseră filele paşaportului. Cele două paşa-poarte ale sale au vize de la țări pe care nu le poți vizita uşor. În Somalia, intră doar trupele ONU, în Kuweit a obținut viză gratis, iar viza pentru Pakistan, care poate fi luată doar din Bucureşti, şi asta cu greutate, a fost obținută în Oman. Prin comparație, lui Timotei Rad i s-a refuzat cererea de viză de trei ori. Iar un grup de patru români a anulat o întreagă expediție pe traseul Româ-nia-Ucraina-Belarus-Ru-sia-Mongolia-China-Tibet-Ne-pal-India-Pakistan-Iran şi Turcia pentru că nu a obținut viza pentru Pakistan. Doar taxa pentru China a fost de 3.000 de euro pentru fiecare din ei.
Fără bătăi de cap
Dacă astfel de experiențe vi se par de neatins, puteți alege dintre ofertele agențiilor de turism. Veți avea ocazia să vizitați cele mai importante obiective turistice din diferitele oraşe din traseul stabilit. O şansă unică de a intra în contact cu alte culturi, civili-zații şi stiluri de viață. Prețurile însă sunt pe măsură. Pornesc de la 3.000 de euro şi ajung şi până la 10.000, în funcție de itinerariu şi gradul de confort alese.
Timotei Rad a reușit să ajungă în mai multe țări decât cele trei persoane care au reușit să înconjoare Terra până acum. Cu autostopul a vizitat 81 de state în trei ani, a parcurs 153.385 km în afara României şi 76.405 km în România, adică un total de 229.790 km.
Am vândut poves-tea f iecărei țări. S-au făcut și donații directe, pe blog, dar cei care îmi știau aventurile, călătoriile, și voiau să mă ajute, îmi cumpărau câte o țară. În funcție de cât era țara de mare, fiecare avea un preț, între 20 de euro și 320 de euro, pe care, de exemplu, i-am primit pentru Kazahstan. Cu 20 de euro am mers în țări mici precum Liechtenstein, San Marino, Andora sau Gibraltar.
Doar după ce am văzut lumea, am realizat cât de extraordinară este țara noastră.
Am înțeles că a ne plânge de milă nu e o soluție, ci e dorința celor care trăiesc regește atâta timp cât noi trăim în sărăcie. Avem o țară foarte frumoasă, care a suferit mult, însă roadele și răsplata acestor suferințe vor fi mari.
Timotei Rad
Cine l-a luat pe Timotei la autostop
Poliția - de 8 ori
Ambulanța - de 3 ori
Jandarmeria - o dată
Pompierii – o dată
Armata Rusă – o dată
Elicopterul – o dată
Kilometri parcurși altfel
l 300 km pe timp de noapte
fără faruri
l 400 km într-o remorcă
l 500 km în savană
l 600 km în junglă
l 7.000 km prin deșerturi