x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii “Capela Sixtină a Estului”. Cea mai frumoasă mânăstire din România, ctitorită de Ștefan cel Mare

“Capela Sixtină a Estului”. Cea mai frumoasă mânăstire din România, ctitorită de Ștefan cel Mare

de Redacția Jurnalul    |    11 Iun 2024   •   19:30
“Capela Sixtină a Estului”. Cea mai frumoasă mânăstire din România, ctitorită de Ștefan cel Mare
Sursa foto: Facebook

Oamenii au fost mereu în căutarea conexiunii cu Dumnezeu și au creat, de-a lungul timpului, adevărate opere de artă închinate divinității.

O mânăstire din Bucovina uimește prin frumusețea sa. Aceasta a fost inclusă pe lista UNESCO și supranumită “Capela Sixtină a Estului”.

Albastru de Voroneț este o culoare cum nu se mai găsește nicăieri în lume, folostă pe frescele exterioare ale mânăstirii, construită pe locul unde anterior se afla o biserică din lemn. 

Mânăstirea Voroneț are o istorie de 500 de ani și este acum un complex monahal medieval construit în satul Voroneț, parte a orașului Gura Humorului. 

A fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2015, având codul de clasificare SV-II-a-A-05675 și esteformată din 4 obiective: Biserica „Sf. Gheorghe” - datând din 1488, cu pridvor din 1547 și având codul SV-II-m-A-05675.01; Ruine chilii - datând din secolele XV-XVIII și având codul SV-II-m-A-05675.02;Clopotniță - datând din 1488 și având codul SV-II-m-A-05675.03 și Zid de incintă - datând din secolele XV-XVIII și având codul SV-II-m-A-05675.04.

Pictura interioară a bisericii datează în cea mai mare parte din timpul domniei lui Ștefan cel Mare, anul 1496. Ridicată în 1488, construcția Mănăstirii Voroneț a fost finalizată într-un doar trei luni, trei săptămâni și trei zile.

Localizare

Mănăstirea Voroneț este astfel una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ștefan cel Mare (1457-1504).

Aceasta se află la o distanță de: 5 km de Gura Humorului, 32 km de Câmpulung Moldovenesc, 39 km de Suceava, 76 km de Vatra Dornei, 108 km de Piatra Nemț, 137 km de Borșa.

Acces rutier: - pe DN17 Bistrița -Vatra Dornei -Câmpulung -la intrarea în Gura Humorului -dreapta la indicator - Voroneț - Mănăstirea Voroneț;
- pe DN2 Bacău - Roman - Fălticeni, DN2E Fălticeni - Gura Humorului, stânga la indicator - Voroneț - Mănăstirea Voroneț;
- pe DN17 Suceava - Gura Humorului - stânga la indicator - Voroneț - Mănăstirea Voroneț;

- pe DN15C Piatra Neamț - Tg.Neamț - Fălticeni, DN2E Fălticeni - Gura Humorului, stânga la indicator - Voroneț - Mănăstirea Voroneț.

Acces feroviar: - Se poate ajunge în gara din Gura Humorului și apoi cu autobuzul până la mănăstire, potrivit destinatiidevacanta.blogspot.com.

×