x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Cash sau card?

Cash sau card?

de Cornel Tăbăcaru     |    10 Mai 2024   •   06:00
Cash sau card?

Dragii mei cu Jurnalul sub braț. Rămân fidel vorbei mele, „Cititorul meu, Stăpânul meu”. Mulți dintre voi m-ați întrebat în mai multe rânduri cum procedez și cum prefer să plătesc când sunt în călătorii: cash sau card. Lumea este interesată să știe despre modul de servire în magazine în alte părți ale lumii. Ei bine, dragii mei, eu sunt un om care s-a adaptat din mers și m-am obișnuit cu toate formele de plată.

De la carnetul de cecuri și cecurile scrise de mână din urmă cu mai mulți ani, la cardurile de plastic din ziua de azi. Poate o să reușesc să mă obișnuiesc și cu noua modă, plata cu telefonul, sau cu ceasul. Eu obișnuiesc să plătesc cam jumate-jumate, și cash, și card. Când sunt în călătorii, prefer exclusiv plățile cash, în moneda locală. Merg la orice bancă și îmi convertesc ei, la curs oficial, suma de care am nevoie. Desigur, există această tendință mondială, mai ales din perioada pandemiei, de a de volosi mai mult plata cu cardul, însă nu știu cât de bine este să elimini cash-ul. 

S-a revenit și la servirea clasică, cu casier

Revenind la Statele Unite, am observat în ultima vreme, da, chiar și în Statele Unite!, niște pași înapoi, spre revenirea la sistemul clasic de plată și servire în magazine. Și pot spune că este o schimbare radicală în America. De exemplu, marile lanțuri de magazine revin la servirea clientului de către casiera de la casa de marcaj. Marcarea de către cumpărător a produselor este abandonată. Motivele sunt mai mult decât firești. Se formau cozi uriașe în spatele acelor mașini de marcat pentru că nu toți clienții erau pricepuți în scanarea rapidă a produselor. Iar statul la coadă nu este deloc pasiunea americanilor. Apoi erau și cumpărători care ar fi dorit să plătească în numerar. Mai mult, unii cumpărători s-au revoltat că prin asta, de fapt, ei fac treaba magazinului, și, logic, și produsele ar fi trebuie să fie mai ieftine. Și, nu în ultimul rând, trebuiau oprite furturile din magazin, mai ales de când poliția a anunțat că nu se mai deplasează la sesizări de furturi cu valoare de sub 1.000 dolari. Așa că marile lanțuri de magazine au revenit la servirea clasică a clientului. Tradițional, în America, marea masă de clienți folosește la cumpărături cardul de credit, nu pe cel de debit. În România oamenii sunt majoritar posesori ai cardului de debit, cardul în care își țin banii de salariu și puțini cei care fac cumpărături pe credit. 

Vrei benzină mai ieftină? Plătești cash

Iată, deci, că moda plății în numerar revine în forță. Și nu doar la marile lanțuri de magazine se vede clar încurajarea populației de a utiliza banul fizic în orice fel de cumpărături. Un sondaj recent a arătat o tendință ce a dat peste cap tot ce știam până acum, cum că tot mai mulți americani preferă din nou plata cash, și tot mai puțini cu credit sau debit card. 

Aici merită să arăt cititorilor mei dragi că plata în numerar a devenit extrem de atrăgătoare în America, lucru despre care pot spune că m-a surprins. Iată, în stațiile de benzină ale marilor companii este încurajată plata cash, iar asta îți aduce o reducere de 10 cenți pentru un galon de benzină. 

Dragii mei, noi ne revedem vinerea viitoare, tot aici, în pagina 22 din Jurnalul. Până atunci să fiți sănătoși, în pace și siguranță. Doamne Ajută!

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: cash card magazine plata