x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Ce castele din România au fost incluse în topul celor mai frumoase castele din Europa?

Ce castele din România au fost incluse în topul celor mai frumoase castele din Europa?

03 Noi 2022   •   22:03
Ce castele din România au fost incluse în topul celor mai frumoase castele din Europa?
Sursa foto: Hepta

Cele mai frumoase castele din Europa. Condé Nast Traveler a realizat un top al celor mai frumoase castele din Europa care merită vazute măcar o dată în viață. Două castele din România au intrat în acest top, fiind considerate destinaţii de vacanţă de neratat.

Istoria europeană ar fi de neimaginat fără castelele remarcabile care sunt construite pe tot continentul.Castelele par pline de magie și mister, parcă desprinse direct dintr-un basm. În acest top veți găsi ziduri medievale de piatră, turnuri înalte și poduri arcuite peste șanțuri adânci, de la Alpii Bavarezi până la coasta Mediteranei. Iată care sunt cele mai frumoase castele din Europa:

Castelul Neuschwanstein, Germania

Castelul Neuschwanstein nu este doar unul dintre cele mai frumoase castele din Europa, ci este și unul dintre cele mai recunoscute castele de pe planetă - datorită în mare parte faptului că a servit drept inspirație pentru Castelul Frumoasei Adormite din Disneyland. Castelul Neuschwanstein, bijuterie arhitecturală a Germaniei, a fost refugiu pentru regele Ludwig al II-lea al Bavariei, structura maiestuoasă se ridică pe o stâncă și astăzi, atrage aproximativ 1,4 milioane de vizitatori în fiecare an.

Palatul Pena, Portugalia

Inspirat de arhitectura romantică germană, Palatul Pena – situat pe vârful unui deal din Sintra – arată ca un castel Disney, cu turnurile sale roz și galbene, contraforturile ornamentale și garguile desenate. Interioarele sunt la fel de spectaculoase. Amalgamul amețitor al arhitecturii gotice, manueline și maure este unic în sudul Europei. Sintra este la doar 40 de minute de Lisabona și se poate ajunge foarte ușor.

Turnul Guaita, San Marino

San Marino poate fi mic – sub 62 de kilometri pătrați și complet înconjurat de Italia – dar are încă câteva locuri destul de impresionante. Capitala este cunoscută pentru cele trei turnuri de pe deal (le puteți vedea chiar și pe stema țării), dintre care cel mai frumos este Turnul Guaita. A fost construit pe vârful Monte Titano în secolul al X-lea , iar acum este deschis vizitatorilor pe tot parcursul anului.

Palatul Versailles, Franța

Nu poți vorbi despre castele europene fără a menționa imediat Palatul Versailles, definiția perfectă a măreției și opulenței franceze. Palatul aurit din secolul al XVII-lea și moșia de 1.977 de acri sunt moștenirile de durată ale regelui Ludovic al XIV-lea și chiar cetățenii francezi îl consideră un monument unic. Dacă Palatul Versailles a fost construit pe parcursul a două decenii, pentru desăvârșirea grădinilor, peisagistul Andre Le Notre a muncit nu mai puțin de 40 de ani. Alocați cel puțin o zi întreagă pentru a explora camerele regale, Sala Oglinzilor și grădinile fascinante. 

Cetatea Hohenwerfen, Austria

Un alt castel medieval, pe vârf de munte, Cetatea Hohenwerfen este unul dintre cele mai bine păstrate castele din Evul Mediu târziu din Austria – și asta spune ceva. Castelul din secolul al XI-lea are vedere la valea pitorească a râului Salzach (la aproximativ 55 de mile sud de Salzburg). Castelul nu a fost folosit doar ca bază militară, ci și ca reședință sau castel de vânătoare pentru arhiepiscopii de Salzburg.

Castelul Alcazar din Segovia, Spania

Castelul Alcazar din Segovia a fost odată o fortăreață medievală, dar a fost reconstruită în stilul său actual, asemănător unui castel, în urma unui incendiu din 1862. În prezent, vizitatorii pot explora muzeul său, mai multe săli și pasaje secrete și turnuri cu vedere la piața orașului Segovia. 

Castelul Culzean, Scoția

Acest castel plasat pe o stâncă este localizat lângă Maybole, Carrick, într-un cadru natural de vis.. Castelul Culzean a fost construit la sfârșitul anilor 1700 de către cel de-al 10-lea conte de Cassilis, care dorea ca structura să fie un semn al bogăției și clasei sale. Uimitoarea construcţie a fost proiectată de renumitul arhitect Robert Adam, încurajat să-şi exercite deosebitul talent pe cel care avea să fie unul dintre cele mai frumoase edificii de pe Pământ. Inconfundabilul stil romantic al arhitectului se distinge cu uşurinţă pe suprafaţa castelului, devenit deja un punct de inspiraţie pentru construcţiile ulterioare. Apartamentul de la ultimul etaj al castelului a servit cândva drept casă de vacanță a lui Dwight D. Eisenhower (un cadou de mulțumire din partea Scoției în urma eforturilor sale în timpul celui de-al Doilea Război Mondial) . 

Cele mai frumoase castele din Europa 

Castelul Bamburgh, Anglia

Dăinuind peste coasta Northumbriei, Castelul Bamburgh din Anglia se înalță precum un gigant de piatră, oferind peisaje de-a dreptul superbe peste Insulele Farne și Lindisfarne. Construcția legendară ar fi fost, după cum se spune, fortăreața lui sir Lancelot, cunoscutul cavaler al Mesei Rotunde, precum si cel mai mare campion dintre cavalerii regelui Arthur.  Castelul medieval datează încă din secolul al V-lea și a apărut în multe povești și poezii în ultimele câteva secole. Mai recent, a apărut ca fundal în filme precum Elizabeth (1998) și Macbeth (versiunea Michael Fassbender din 2015).

Castello di Miramare, Italia

La doar 30 de minute de mers cu mașina la nord de Trieste – inima provinciei Friuli Venezia-Giulia – Castello di Miramare are una dintre cele mai pitorești locații dintre toate castelele de pe această listă. Fosta casă a arhiducelui austriac Ferdinand Maximilian, structura din secolul al X-lea se află deasupra Adriaticii albastre, într-un parc luxuriant de 54 de acri. 

Castelul Corvinilor, România

Poate că nu a inspirat niciun roman cu vampiri, dar această fortăreață gotică din secolul al XV-lea are suficiente trăsături de coșmar pentru a rivaliza cu Castelul Bran. Ziduri groase impenetrabile, un pod mobil colosal și nenumărate turnuri dreptunghiulare și circulare folosite cândva pentru a veghea și a găzdui prizonierii. Castelul întrunește cele mai dezvoltate elemente de arhitectură civilă. Palatul Mare este o construcție de inspirație franceză, unică în spațiul dominat de regatul maghiar în acea perioadă. Ilustrează măreția unei mari familii, cea a Hunedoreștilor, capabilă să împrumute modele arhitecturale dintr-un spațiu care găzduiește una dintre cele mai strălucite civilizații medievale: Franța.

Castelul Bled, Slovenia

Există un motiv pentru care Lacul Bled este unul dintre cele mai populare locuri din Slovenia , cu ape de smarald, o insuliță punctată cu biserici, vederi ale Alpilor și, desigur, un castel asemănător Disney pe un deal. Urcă pe poteca din pădure pentru a vedea de aproape turnurile cu acoperiș portocaliu ale Castelului Bled și zidurile din secolul al XI-lea.

Castelul Bojnice, Slovacia

Orașul Bojnice se află la două ore distanță de Bratislava și merită cu siguranță drumul cu mașina pentru a putea vedea castelul falnic al orașului. Palatul neo-gotic a fost construit inițial în secolul al XII-lea (deși a fost reconstruit de mai multe ori pentru a atinge designul actual), iar acum face parte din Muzeul Național Slovac , ceea ce înseamnă că este deschis tururilor publice aproape în fiecare zi a anului. 

Castelul Frederiksborg, Danemarca

Construit la începutul secolului al XVII-lea, acest castel renascentist uimitor se află pe trei insulițe mici în Hillerød, chiar la nord de Copenhaga . Complexul castelului este cunoscut pentru grădinile sale rafinate și pentru adăpostirea Muzeului Național de Istorie a Danemarcei.

Castelul Hohenzollern, Germania

Castelul de Hohenzollern este unul dintre cele mai vizitate locuri din Germania. Desprins parcă din poveşti, acesta este situat pe vârful dealului Zollern, la o altitudine de 885 de metri, printre munţi şi văi spectaculoase. Pe unul dintre pereţii castelului este pictat arborele genealogic al dinastiei, în care se poate citi şi numele regilor României: Carol I, Ferdinand I, Carol al II-lea şi Mihai I. Peretele este completat mereu şi există suficient spaţiu pentru a fi scrise toate generatiile viitoare ale dinastiei.

Palatul Alhambra, Spania

Granada este unul dintre cele mai frumoase orașe din Spania. Orașul din Andaluzia adăpostește Palatul Alhambra  care este – alături de Marea Moschee din Córdoba (transformată în catedrală) – cel mai spectaculos monument de arhitectură maură din Spania. Prima fortăreață arabă e construită aici în secoul al IX-lea, dar complexul, așa cum s-a păstrat până astăzi (grație faptului că, în 1492, nu a fost asediat), datează din secolele XIII-XIV, din timpul dinastiei Nasrid (ultima dinastie maură din Spania). Complexul palatului maur a fost construit începând cu 1228, iar acum servește ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO și una dintre atracțiile turistice de top ale Spaniei.

Castelul Chenonceau, Franța

Întreaga Vale a Loarei este un tezaur de castele frumoase, dar Château de Chenonceau este unic – atât în ​​ceea ce privește frumusețea, cât și popularitatea. Actualul castel a fost construit pe locul unei mori fortificate de pe râul Cher, castelul a fost renovat în stil italian renascentist în anul 1513 de către Thomas Bohier, perceptor de impozite sub trei monarhi, şi de soţia sa, Catherine Briçonnet.  Chenonceau este unul dintre cele mai cunoscute şi vizitate castele din Franţa, fiind depăşit ca faimă doar de minunatul Château de Versailles.

Castel del Monte, Italia

Demonstrând că castelele nu au nevoie de șanțuri și turnulețe ascuțite pentru a fi frumoase, Castel del Monte se află pe un deal stâncos din sudul Italiei (la aproximativ trei ore de Napoli ). Cetatea și castelul au fost construite în secolul al XIII-lea de către împăratul Frederic al II-lea. Castel del Monte are două etaje cu acoperiș plat. În exterior, castelul este un octogon obișnuit cu o latură de 16,5 metri. Există un turn octogonal la fiecare colț al clădirii. Strict la mijlocul înălțimii, o mică cornișă străbate de-a lungul întregului perimetru, care separă etajele unul de celălalt. A doua cornișă separă subsolul clădirii și se desfășoară la o înălțime de aproximativ 2 metri. Curtea este, de asemenea, un octogon obișnuit, a cărui înălțime a pereților, numărând de la suprafața curții, este de 20,5 metri, înălțimea turnurilor de colț este puțin mai mare.

Kylemore Abbey, Irlanda

Munții, văile, lacurile și pâraiele se combină pentru a face din Connemara una dintre cele mai frumoase regiuni din Irlanda. Kylemore Abbey, această structură impresionantă a fost construită în 1868 ca unul dintre marile castele neogotice ale perioadei. Acum este o abație benedictină condusă de călugărițe, iar biserica și grădinile au fost complet restaurate.

Castelul Predjama, Slovenia

Castelul Predjama, în stil gotic, este cu ușurință una dintre cele mai spectaculoase structuri din Slovenia, construită direct pe partea unei stânci de 404 de picioare care ascunde o rețea de pasaje din peșteră. Tururile castelului sunt disponibile pe tot parcursul anului, deși liliecii hibernați din peșteri restricționează tururile subterane din mai până în septembrie .

Château de Chambord, Franța

Deși nu este unul dintre cele mai cunoscute palate franceze, Château de Chambord este cu siguranță unul dintre cele mai frumoase. Situată în interiorul unui parc împădurit din Valea Loarei, clădirea maiestuoasă aduce multă eleganță peisajului - și asta înainte de a avea șansa de a vedea scara învolburată, tavanele complicate și mobilierul din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea în interior.

Castelul Eilean Donan, Scoția

Sute de castele împânzesc teritoriul Scotiei. Castelele din Scotia variază de la reședințe regale, la avanposturi militare cu sute de camere si până la reședințe fortificate sau ruine abandonate. Castelul Eilean Donan iese în evidență. Poate că este podul fermecător al castelului și zidurile acoperite cu mușchi, sau locația sa spectaculoasă printre lacurile din Highlands. Sau poate pentru că a servit drept inspirație pentru Castelul DunBroch din filmul Brave. 

Castelul Egeskov, Danemarca

Construit în 1554, Castelul Egeskov este cunoscut drept cel mai bine conservat castel din toată Europa. Complexul de castel în stil gotic cuprinde labirinturi de gard viu vechi de 280 de ani și două clădiri cu 200 de ferestre și 66 de camere.

Castelul Bran, Romania

România are o parte echitabilă de castele frumoase, dar niciunul nu este la fel de legendar precum este Castelul Bran. Fosta reședință a Reginei Maria a României și inspirație pentru romanul lui Bram Stoker din 1897, Dracula, reperul național se află sus, pe un deal de-a lungul graniței dintre Transilvania și Țara Românească, cu priveliști superbe asupra munților și pădurilor din jur.

Alcázarul din Sevilla, Spania

Influențe maure pot fi văzute în tot orașul Sevilla, dar Alcázarul din Sevilla, inclus în Patrimoniul UNESCO, este unul dintre reperele sale cele mai cunoscute – și nu doar pentru că a fost folosit ca palat regal al Casei Martell în Game of Thrones . Construit și reconstruit începând cu Evul Mediu timpuriu, complexul este format din clădiri spațioase și grădini întreținute cu meticulozitate.

Castelul insulei Trakai, Lituania

Reconstruit în a doua jumătate a secolului al XIV-lea, Castelul Insulei Trakai se află pe o insulă  din Lacul Galvė din Lituania. Orașul Trakai este la numai 22 mile vest de Vilnius, ceea ce înseamnă că puteți face cu ușurință excursia de o zi pentru a vedea arhitectura în stil gotic a castelului, capela din cărămidă și piatră și împrejurimile minunate.

Castelul Conwy, Țara Galilor

Castelul Conwy este o fortificație medievală din Conwy, Țara Galilor. A fost ridicat de către Edward I în timpul campaniei sale de cucerire a Țării Galilor între anii 1283 și 1289. În secolele următoare castelul a jucat un rol important în mai multe războaie.

Sursa Condé Nast Traveler

×