x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Central Park, un loc... educat

Central Park, un loc... educat

de Cornel Tabacaru    |    24 Ian 2010   •   00:00
Central Park, un loc... educat
Sursa foto: Cornel Tăbăcaru/

Vorbim în România despre îngrădirea "libertăţilor" şi facem ce vrem... De exemplu, prin parcuri fiecare face ce vrea, şi acest lucru este evidenţiat de "suvenirurile" lăsate după plimbare. Există însă un parc (nu în România!) unde oamenii nu prea fac ce vor, sau fac dintr-un motiv foarte simplu: educaţia!

Este vorba despre Central Park din Manhattan, New York, loc vizitat anual de aproximativ 25 de milioane de persoane. Un parc "conceput" iniţial de bogaţii newyorkezi ai anilor 1850, pentru a combate părerea europenilor cum că americanii nu posedau sentimentul de datorie civică şi n-aveau pic de rafinament cultural... A fost deschis în 1859, finalizat în 1873 şi desemnat National Historic Landmark în 1963. Pe la mijlocul anilor '70, criza a contribuit la neglijarea aşa-numitului management al parcului, fapt care nu se întâmplă în zilele noastre, în pofida crizei mult mai puternice.

EFICIENŢĂ
Chiar dacă impresia de "fiecare face ce vrea" este acută, în Central Park totul este dirijat. Ba mai mult, până şi mersul este dirijat, panourile cu "Mergi încet" la intrările pe alei fiind avertismentul clar pentru cei care fac jogging, sau merg pe bicicletă, sau se lăfăie pe o modernă ricşă, să nu îi lovească pe cei care se plimbă liniştiţi. În caz de incidente, intervine Poliţia Parcurilor.

Oricum, maşina poliţiei patrulează pe alei cam din jumătate în jumătate de oră. Educaţia nu se face cu vorba bună, ci cu legea, cu poliţia şi cu opinia publică! Şi pentru că a venit vorba despre opinia publică, aceasta este deosebit de eficientă: cum a observat cineva vreo neregulă, formează 911 şi raportează "un eveniment" în parc, indicând exact locul desfăşurării! La fel şi la capitolul curăţenie. Desigur, nu se poate spune că este curăţenie lună, dar a face gunoi reprezintă un risc, deoarece imediat ce arunci pe jos eşti "raportat".

Există şi "homleşi", dar până şi aceştia sunt civilizaţi, îi mai vezi strângând cutiile goale de sucuri, chiar dacă din motive financiare: primesc pe fiecare dintre ele zece cenţi. În rest, lumea se distrează în parc, dansează, se descarcă de energiile negative, se relaxează, şi mai nou învaţă cum să se descurce pe vremuri de criză: un american s-a gândit să organizeze în Central Park cursuri de supravieţuire pe gratis, dând lecţii despre cum se poate trăi numai cu produse din natură.

Dacă ar fi puse în practică bunul simţ, disciplina, educaţia probabil că parcurile Bucureştiului s-ar putea compara cu Central Park. Dar până la o asemenea probabilitate a comparaţiei, dăm exemple, că de ele nu ducem lipsă.

×
Subiecte în articol: exotic