x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Cetăţile și fortificațiile medievale, magnet pentru turişti

Cetăţile și fortificațiile medievale, magnet pentru turişti

de Luciana Cocoș    |    17 Noi 2015   •   14:00
Cetăţile și fortificațiile medievale, magnet pentru turişti
Sursa foto: Cetatea Alba Carolina (ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

Cetăţile şi fortificaţiile româneşti au intrat din nou pe lista de interes a turiştilor. În urmă cu câţiva ani prea puţini veneau să admire minunile artihecturale vechi de secole însă, după ce autorităţile au înţeles ptențialul lor turistic și au început să investească în refacerea lor, lucrurile au început să se schimbe. Deşi puţine dintre cetăţi şi-au păstrat forma iniţială, în Romania există multe construcţii care fascinează prin impozanța și arhitectura lor.

Alba Carolina, cetate europeană

Cetatea Alba Carolina se ridică azi mai frumoasă și mai mândră. Cetatea şi oraşul n-ar fi avut nicio şansă de dezvoltare fără finanţări externe. Cetatea Alba Carolina a fost reabilitată cu fonduri europene, iar efectele investiţiei se văd deja, spun autorităţile. „A crescut numărul unităţilor de cazare şi al micilor afaceri conexate turismului, de la ghizi până la organizatori de conferinţe internaţionale. Nu vreau să fim lipsiţi de modestie, dar o creştere anuală de până la 20% a numărului de turişti înseamna ceva. Să nu uităm că noi ne-am "trezit" cu un obiectiv turistic într-o perioadă foarte scurtă de timp. Aşa că, pe măsură ce am construit, am promovat. Anul trecut peste 300.000 de turişti au vizitat Cetatea sau au participat la evenimentele organizate aici”, ne-a declarat primarul din Alba Iulia, Mircea Hava. Proprietarii de hoteluri şi pensiuni au simţit imediat potenţialul şi şi-au adaptat afacerile. La fel şi simpli locuitori.

„Persoanele fizice care deţin apartamente le-au schimbat destinaţia pentru turism. Sunt tot mai multe firme interesate să sponsorizeze evenimente, firme care doresc să închirieze domeniul public pentru evenimente. Suntem în faza în care negociem locarea primilor agenţi economici în modulele din Cetate, pentru a creşte diversitatea ofertelor turistice”, mai spune edilul oraşului.  Dacă plănuiţi o excursie în oraşul Unirii este bine să ştiţi câteva informaţii importante. În primul rând, e indicat să vizitaţi Cetatea înainte de schimbarea Garzii austriece de la Poarta a III-a, adică înainte de ora 12:00. Nu trebuie să rataţi acest moment din viaţa Cetăţii. Mai ales că în week-end se trag şi salve de tun! După spectacolul Gărzii, puteţi să admiraţi fortificaţiile din zonă sau să urmaţi traseul celor Trei Fortificaţii, unde veţi vedea Poarta Monetăriei Principatului Transilvaniei, Poarta de Sud a Castrului Roman, Tabara Militară, Platforma de artilerie şi locul de belvedere. Mai puteţi vizita celula în care a stat Horea înainte de a fi executat şi temniţa, Sala Unirii (locul în care s-a semnat Actul Unirii Transilvaniei cu România, în 1918), dar şi Muzeul Unirii. După ce v-aţi terminat traseul ales, vă puteţi relaxa şi delecta într-unul dintre restaurantele medievale din zonă.


CAZARE ALBA IULIA

Hotel 4*

Preţ: 172 lei/noapte

mic dejun inclus

Hotel 3*

Preţ: 149 lei/noapte

mic dejun inclus


Oaspete de cinste la Cetate

Săptămâna trecută, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, a vizitat oraşul Unirii. Acesta a fost primit în Cetatea Alba Carolina de către Garda Cetății, după care a făcut un tur al celor mai importante obiective.  „Excelenţa Sa ne-a confirmat că a venit aici să înţeleagă în mod direct cum a reuşit un oraş ca Alba Iulia să utilizeze fondurile europene şi alte resurse, pentru dezvoltare. În egală măsură, i-am prezentat oportunităţile de investiţii şi domeniile în care Alba Iulia poate fi un punct de origine pentru cei interesaţi. În toate există un început, iar noi ne-am bucura ca Excelenţa Sa să ducă mai departe povestea a ceea ce-a văzut aici. Corect, realist, fără metafore şi înflorituri, cum sunt americanii, de obicei. Astfel, cu siguranţă ca vom mai vedea şi alţi americani în Cetate şi-n oraş”, conchide primarul Mircea Hava.

Prin “Ţara codrilor de fag”

Dacă plănuiţi o vacanţă în Bucovina, trebuie neapărat să vizitaţi Cetatea de Scaun a Sucevei pentru a avea parte de o încântătoare lecţie de istorie. Cetatea a fost recent deschisă vizitatorilor după finalizarea lucrărilor de restaurare, tot cu ajutorul banilor europeni. De aici puteţi admira întreaga Vale a Sucevei, un peisaj senzaţional, pentru că Cetatea de Scaun se află la 4 km de centrul oraşului, pe un pinten de deal care se înalţă cu aproximativ 70 de metri faţă de lunca râului Suceava.

Pentru a creşte interesul turiştilor, în perimetrul Cetăţii de Scaun a fost instalat un sistem de sunet şi lumini care proiectează umbre fragmentare de călăreţi, însoţite de zgomot specific, apoi umbre de gardieni şi zgomote care imită străjeri în mişcare. Totodată, în cetate se aude un fond sonor de slujbă religioasă, urmat de prezentarea de umbre de domniţe cu fundal sonor de vorbe şi râsete. De altfel, îmbunătăţirile îşi văd imediat efectele, spun autorităţile.


Cetatea de  Scaun - Agerpres Foto

„Evenimente precum Târgul Naţional al Meşterilor populari, Festivalul Medieval Ştefan cel Mare sau Bucovina Rock Castle au atras peste 20 mii de vizitatori pe parcursul catorva weekend-uri din august. Per ansamblu, creşterea majoră a indicatorilor turismului în Suceava, care a fost până în prezent de circa 22,5% faţă de perioada similară a anului precedent, este datorată şi reintegrării Cetăţii de Scaun în circuitul clasic al turismului sucevean,  alături de alte atracţii turistice majore cum ar fi mănăstirile cu picturi exterioare din patrimoniul Unesco. În acest an ne apropiem de cifra de jumătate de milion de turişti, în timp ce înnoptările depăşesc deja un milion până în prezent”, spune Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.

Autorităţile au însă şi alte planuri pentru dezvoltarea zonei şi atragerea de turişti. Unul dintre ele este punctul de belvedere tip skywalk, cu pardoseală transparentă, în zona Piatra Şoimului din Masivul Rarău. Şi tot aici, spune Cătălin Nechifor, se mai pregăteşte ceva. „Simplu Unseen Bucovina sau Bucovina nevăzută, în limba română, despre care vom da detalii în curând. Dar, ca să vă stârnesc curiozitatea, va fi un concept de turism activ, una din atracţii fiind mina construită pe la 1900, tot pe masivul Rarău.”

CAZARE SUCEAVA


Hotel 4*

Preţ: 284 lei/noapte

mic dejun inclus


Hotel 3*

Preţ: 200 lei/noapte

mic dejun inclus


Cetatei Devei, o istorie zbuciumată


Cetatea Devei este unul dintre monumentele istorice reprezentative ale judeţului Hunedoara, dar şi una dintre cele mai importante fortificaţii ale Transilvaniei. Cetatea datează din secolul al treisprezecelea, iar cu timpul s-a dezvoltat, devenind o aşezare strategică în secolelor trecute.


Cetatea DEVEI

Soarta fortăreței a fost însă marcată de evenimentele istorice: a fost dăruită, vândută şi chiar bombardată. În anul 1849 însă, o explozie puternică a distrus o mare din construcţie. Dar printre zidurile rămase în picioare, se perindă în continuare localnici şi turişti deopotrivă, atraşi de panorama impresionantă, dar mai ales de lecţia de istorie care se dezvăluie la fiecare pas. 

Bani salvatori pentru turism

Cetatea Alba Carolina şi Cetatea de Scaun a Sucevei sunt doar două exemple de obiective istorice şi turistice readuse la viaţă cu ajutorul fondurilor europene. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Severin, dar şi la Deva. Cetatatea Severinului, de exemplu, numită odată "Poarta Occidentală a României", a fost unul dintre marile centre urbane ale ţării în perioada interbelică, cea mai importantă redută strategică de pe Dunăre, dar lăsată în paragină de mulţi ani. După șase ani de muncă, Cetatea a fost reabilitată, la fel şi Palatul Cultural Theodor Costescu. Lucrările nu au decurs uşor pentru că, sub rămăşiţele cetăţii, au fost descoperite numeroase artefacte.


×
Subiecte în articol: calatorii turism