Menton este celebru, de secole, pentru plantaţiile lui de lămâi
Menton este primul avanpost francez, imediat ce ai trecut frontiera dinspre Italia. Aflat la limita unui ţărm de mare, a făcut parte, de-a lungul istoriei, din Principatul de Monaco sau din Ducatul de Savoie şi, după o perioadă în care a avut statut de oraş liber, a intrat componenţa Franţei în anul 1861. Oraş delicat, cu multiple influenţe, Menton este, dacă vreţi să acceptaţi formula, "un concentrat de cultură mediteraneană". Casele colorate contrastează perfect cu marea şi, mai ales, cu cerul, care urmează conturul crestelor muntoase din spate. Beneficiind de un climat excepţional, Menton s-a făcut remarcat de secole pentru cultura măslinilor şi a lămâilor - a "citronierilor" -, care a garantat prosperitatea locuitorilor.
GRĂDINARUL. Nimeni nu şi-ar putea dori un ghid mai bun, în Menton, decât Philippe Rigollot, grădinarul-şef al oraşului. Împreună cu el parcurgem străzile vechi şi străbatem minunatele grădini. Parcurgem mai întâi una dintre principalele străzi din Menton - Rue St. Michel sau "strada comercială". Este, de fapt, un vechi drum roman care permitea comerţul dinspre Nisa spre Italia. Napoleon a fost obligat să treacă pe aici cu trupele şi tunurile lui. Strada era îngustă, iar el a lărgit-o. În drumul spre Basilica St. Michel, el a amenajat locul cunoscut azi sub numele de "Le Quai Bonaparte", care a înconjurat, protejând, oraşul vechi. Astăzi, arhitectura originală a oraşului vechi a fost refăcută, reconstituind frizele şi picturile exterioare. Oraşul vechi este protejat prin legea patrimoniului, chiar şi culorile sunt respectate.
La Fontana Rosa ascultăm apa curgătoare. Sunetul ei este foarte agreabil. Zgomotul în sine dă senzaţia de prospeţime. Trei chiparoşi sunt plantaţi aici, în semn de "Bine aţi venit!". "Odinioară, se plantau lângă case. De ce trei? Este simbolul Sfintei Treimi: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh", ne desluşeşte semnele Pihlippe Rigolot. "Copacul acesta reprezintă şi simbolul vieţii eterne. Nu-l veţi găsi în cimitire. Este veşnic verde. Nu se îmbolnăveşte niciodată. Lemnul său era folosit ca stâlp de sprijin la case, pentru că nu se caria niciodată."
GRĂDINILE. I s-a spus, pe drept cuvânt, "oraşul-grădină". Oraşul are nu mai puţin de nouă grădini publice - Le jardins Biovčs, Les jardins du Campanin, Le jardin Elysées Reclus du Borrigo, Le plateau Saint-Michel, Le Square des Etats-Unis, Le Parc du Pian, Serre de la Madone, Palais Carnolčs, Val Rahmeh -, unele dispunând de plante excepţionale. La Palais Carnolčs, de exemplu, se află cea mai mare colecţie de citrice din Franţa, în vreme ce la Val Rahmeh grădina botanică exotică adăposteşte câteva zeci de plante foarte rare. Acestora li se adaugă câteva sute de grădini particulare, unele de o rară frumuseţe, care încep... chiar de lângă graniţa cu Italia. "Vedeţi, acolo, un zid cu o vilă albă, de trei etaje. Este Villa Marina Serena, cu o plantaţie mare, de peste 200 de arbori...", ne atrage atenţia Philippe Rigollot, la capătul unui urcuş destul de abrupt, dincolo de Basilica St. Michel şi dincolo chiar de cimitirele cetăţii. De pe culmea plină de lămâi şi măslini privim marea de un albastru intens. Grădinarul ne atrage atenţia asupra copacului lângă care am făcut popas: "Acesta este un tip particular de măslin. Face o măslină mică, neagră, care este relativ bogată în ulei. Este folosită în special pentru a face din ea «tapenade», pasta de măsline cunoscută şi sub numele de «caviarul de măsline». O să ne oprim, în oraş, într-un loc unde o să gustăm «citrolive», un amestec de suc de lămâie de Menton şi ulei de măsline".
Jean Cocteau şi miresele
Dacă aţi ajuns la Menton, trebuie să vă programaţi neapărat câteva zeci de minute pentru o vizită la Primărie, în... Sala Căsătoriilor. Nu pentru a spune "da" - deşi nici acesta nu ar fi un motiv eronat -, ci pentru a admira frescele pe care Jean Cocteau le-a pictat în acest loc: o suită de imagini ale cuplului, inspirată din legende antice şi din Biblie. Vă puteţi bucura, de asemenea, de munca şi arta acestui creator dacă vizitaţi Bastionul, o fortăreaţă din secolul al XVII-lea.
Flori şi bucate
În fiecare zi de luni, pentru numai 41 euro, puteţi să vă integraţi în programul "O zi în inima artizanatului gurmand", delectându-vă papilele cu gustul produselor gastronomice locale. Miercurea, cu 70 euro, programul propus este ceva mai complex: puteţi vizita trei grădini, într-una dintre ele oferindu-vi-se un picnic gastronomic. În fine, sâmbăta, pentru 59 euro, vi se sugerează un traseu complet prin cele mai frumoase grădini ale Mentonului.
Citește pe Antena3.ro