x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Corfu - Munte, mare si multa relaxare

Corfu - Munte, mare si multa relaxare

de Florina Zainescu    |    02 Iul 2006   •   00:00

Verde si luxurianta, cu plaje ba pietroase, ba nisipoase serpuind in jurul a doua lanturi muntoase, Insula Corfu e destinatia perfecta de vacanta.

FOTOREPORTAJ - Click pe imagine
SIMBOLURI. Biserica Panagia Antivouniotissa (stanga sus), Palatul Achilleion (dreapta si gradina acestuia (stanga jos)

Verde si luxurianta, cu plaje ba pietroase, ba nisipoase serpuind in jurul a doua lanturi muntoase, Insula Corfu e destinatia perfecta de vacanta.

Situata la granita dintre Marea Adriatica si Marea Ionica, vizavi de Albania, Corfu (sau Kerkyra, cum ii spun grecii) este o gradina a Edenului: e o invazie de maslini, lamai, chiparosi, palmieri si magnolii cu flori uriase. O dictatura a verdelui sfasiata din loc in loc de siluetele hotelurilor si caselor particulare presarate ici-colo pe malul marii sau "spanzurande" pe munte.

CAPITAL. Localnicii traiesc din turism si din comert

Corfu este si pentru petrecareti, si pentru cei care cauta linistea. Turistilor din prima categorie le este dedicata partea de sud a insulei, unde antrenul e la el acasa, cluburile, discotecile si tavernele fiind deschise pana in zori. Cei care doresc ca dupa 12 noaptea sa nu mai auda decat zgomotul valurilor sau taraitul monoton al insectelor pot opta pentru un hotel mai retras, despartit de restul lumii cu ajutorul plantatiilor de maslini. In caz de insomnie, exista si aici taverne deschise pana pe la 1-2 dimineata. Uzo, vin, bere, de la 2 euro in sus paharul. Servirea e "la cleste", vanzatorul avand grija sa-ti strige din cand in cand: "Relax! No business, No problems! Never mind!" (n.r. - Relaxeaza-te! Fara afaceri, fara probleme, Nimic nu conteaza!).

PRETURI. Insula Kerkyra a intrat abia anul acesta in ofertele de sejururi ale agentiilor de turism autohtone. Este o locatie cosmopolita, destul de scumpa, frecventata de englezi si de nemti. In functie de perioada aleasa, numarul de stele al hotelului, pozitionarea acestuia fata de mare, serviciile oferite sau tipul charterului - autocar, avion pana la Salonic si transfer cu autocarul si feribotul sau zbor direct spre insula - , un sejur de sapte zile in Corfu poate costa de la 300 de euro/persoana pana la 700-800 de euro/persoana.

ATRACTII. Insula "ascunde" multe locuri frumoase: orasul Corfu, un amestec incantator de Venetie, Napoli, un pic de Franta, un strop de Anglie si, normal, Grecie, Biserica Panagia Antivouniotissa, cel mai vechi monument eclesiastic de aici, Biserica Sf. Spiridon, patronul orasului, unde sunt pastrate moastele acestuia, si Palatul Achilleion, construit si locuit de imparateasa Sissy a Austro-Ungariei. Achilleion-ul are o gradina frumoasa, strajuita de statuia legendarului Ahile.

Croaziera - Experienta ciudata la Athos


Cand vasul de croaziera a pornit spre Athos, cerul era senin ca lacrima. Dar muntele era acoperit de o ceata stranie ce se ridica doar cand vasul ajungea in dreptul unei manastiri. Cortina cadea mai apoi si o alta se ridica, scotand alta manastire la rampa. Cerul s-a innorat brusc. A inceput sa ploua torential si toti cei vreo 100 de turisti aflati pe puntea superioara ne-am facut nevazuti. Dar ploaia a stat brusc, insa n-am apucat sa ne reluam locurile de observatie, ca a reinceput. Si nu s-a potolit pana cand ghizii nu au terminat de spus istoria ultimei manastiri. "Ne bate Dumnezeu ca suntem pacatosi", a fost concluzia generala. Nu stiu daca de fiecare data se intampla asa, dar merita sa dati 35 de euro pentru a admira Athosul.

Meteora - Manastirile-muzeu


Manastiri construite in secolul al XIV-lea in varful unor stanci gigantice in forma de turnuri, rasarite in mijlocul campiei Thesaliei. Meteora este unul dintre cele mai impresionante obiective turistice din batrana Grecie. Cea mai mare dintre manastirile de aici este Schimbarea la Fata, unde cativa calugari duc mai departe traditia inaintasilor lor, care, cautand izolarea si mantuirea spirituala, au cladit acest locas. Pentru a-i trece pragul trebuie sa urci zeci de trepte, sa te strecori prin tuneluri sapate mestesugit in stanca. Sus te asteapta un veritabil muzeu: o bisericuta din secolul al XIV-lea, un osuar in care sunt aliniate craniile calugarilor din alte vremuri, icoane pretioase, vechi manuscrise, mozaicuri si fresce unice.

×
Subiecte în articol: meditaţie de călătorie corfu