x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Cortona – istoria sub soarele blând al Toscanei

Cortona – istoria sub soarele blând al Toscanei

de Magda Cristina Ursache    |    21 Iun 2010   •   00:00
Cortona – istoria sub soarele blând al Toscanei

Vă aduceţi aminte filmul acela dulce-luminos, numit - cum altfel? - "Sub soarele Toscanei", la fel precum cartea celebră a lui Francis Mayes, pe care a ecranizat-o? Ei bine, locurile acelea care te-au fascinat în timp ce priveai filmul la cinema există, iar Cortona este unul dintre locurile de îndelung popas ale personajelor (cărţii, peliculei, vieţii).

Cu vestigiile sale pre-romane, dintr-un enigmatic trecut etrusc, cu capodoperele unor artişti ai Renaşterii - precum Luca Signorelli şi Fra Angelico - şi ai barocului (Pierro di Cortona), cetatea medievală a ajuns până în timpurile noastre balansând între existenţa ei blând burgheză din interiorul zidurilor şi cea pastoral romantică a satelor din împrejurimi.
Situată în partea de est a Toscanei, în apropiere de frontiera cu regiunea Umbria şi cu lacul Trasimeno, Cortona se află nu departe de localităţile Arezzo (din Toscana) şi Perugia (din Umbria). Pentru a ajunge în oraş, puteţi alege avionul sau trenul până la Roma sau Florenţa (cu trenul, puteţi merge chiar până la Arezzo), de unde linii interne de autobuz te leagă de vechea citadelă toscană. Dacă sunteţi cu automobilul, atunci urmaţi A1, cu ieşire la Valdichiana, după care continuaţi pe autostrada Siena-Perugia, cu ieşire la Cortona-San Lorenzo şi urmaţi indicatoarele pentru Cortona până la destinaţie, prin Valea Melone, care trece printre plantaţii de măslini, pe lângă mormintele etrusce. O dată ajunşi în Cortona, dacă nu aveţi deja traseele puse la punct, puteţi cere un sfat la centrul de informare turistică, situat în Via Nazionale nr. 42.

ATRACŢII TURISTICE
Poate unora li se va părea mult prea liniştit oraşul adormit sub soarele toscan şi se vor fi întrebând de ce îi îndemn să îşi petreacă vacanţa acolo. Ca să îi şi să vă liniştesc, o să vă spun că aveţi ce vizita, dacă vă hotărâţi să petreceţi câteva zile la Cortona.
La Celle di Cortona este o mănăstire franciscană, unde se află chilia spartană în care Sf. Francisc a ajunat atunci când a predicat în Cortona, în 1211. Mănăstirea se află la trei sferturi de oră de mers pe jos, în afara zidurilor oraşului şi este înconjurată de grădini superbe. Vizitarea mănăstirii este gratuită.
Dacă urmaţi Via Santa Margheritta, imediat ce ieşiţi din oraş, trecând prin grădini minunate, veţi ajunge la cetatea de secol XVI înălţată de celebra familie Medici, care a avut o proprietate în aceste locuri.

Rămânând între zidurile oraşului, puteţi vizita vechea primărie (secolul XIII) din Piaţa della republica, acolo aflându-se şi Turnul cu Ceas, una dintre emblemele cetăţii. Domul din Cortona este construit în perioada Renaşterii, pe locul unde s-a aflat cândva un templu etrusc. Faţada a fost frumos decorată în secolul al XI-lea, în vreme ce interiorul este împodobit cu picturi din veacurile XVI-XVII. Muzeul dicoezan (care este închis în zilele de luni) deţine, între alte opere de artă remarcabile, un sarcofag roman. În Basilica San Francesco puteţi admira o pictură a lui Pietro di Cortona, în vreme ce Museo dell'Accademia Etrusca (amenajat într-un palazzo de veac XIII) are o colecţie impresionantă de artefacte etrusce, dar şi din epocile romană şi medievală.

DESPRE MASĂ ŞI CAZARE
Dacă v-aţi hotărât să rămâneţi în frumosul şi liniştitul oraş toscan, ar trebui să ştiţi că puteţi alege între pensiunile şi vilele B&B (bed & breakfast), de două, trei şi patru stele, o opţiune interesantă fiind pensiunile agroturistice de pe dealurile din împrejurimi, unde poţi avea parte de programe specializate pe eno-gastronomia toscană. Inedită este şi alegerea unei vechi mănăstiri de pe Via Maffei (situată sus pe deal, cum urci dintre Piazza Republica) ca loc de cazare pentru câteva zile. Există şi câteva hoteluri de patru stele, între care şi Villa Marsili, considerat, în 2009, drept al treilea cel mai luxos hotel din lume de către Traveler's Choice Awards.

E musai să încercaţi gastronomia toscană, care la Cortona parcă are savori în plus, în restaurantele care servesc mâncare regională, eventual la Locanda del Loggiato, în Piazza di Pescheria nr. 3, acolo unde poţi găsi o masă în balconul cu vedere la strada animată. Pentru degustări de vinuri vă recomand Enoteria (pe Via Nazionale), pe aceeaşi stradă aflându-se şi Drogheria Antica, unde puteţi servi fie din vinul local, fie din celebra grappa (un fel de tescovină de-a noastră), sau băuturile medicinale pregătite de veacuri, după reţete bine păstrate, de către călugării Camaldolesi, care obişnuiesc să amestece ţuica nevinovată cu plantele de leac.

Cine stă fie şi câteva zile la Cortona ar trebui să încerce una dintre plăcutele distracţii ale localnicilor - picnicurile în afara oraşului - multe magazine oferind coşuri de picnic gata pregătite, pentru turişti.
Dacă sunteţi cumva în cetate pe 15 august, vă puteţi bucura de cea mai mare sărbătoare a oraşului, Sagra della Bisteca (sau, cu alte cuvinte, festivalul fripturii din carne de vită), care tot cu un picnic se încheie!...

×
Subiecte în articol: descoperĂ... italia