x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Cu bastonul (de feldmareşal) prin Bucureşti

Cu bastonul (de feldmareşal) prin Bucureşti

de Simona Lazar    |    23 Noi 2012   •   11:02
Cu bastonul (de feldmareşal) prin Bucureşti
În aprilie 1909, Regele Carol I a primit bastonul de feldmareşal al Imperiului German. Pentru fiul celui care fusese prim-ministru al Prusiei, nu se putea onoare mai mare. Când, în 1912, la 35 de ani de la căderea Plevnei, i s-a oferit bastonul de feldmareşal al Rusiei, a fost mai puţin încântat...

Se împlineau 35 de ani de la Luarea Plevnei. Bucureştiul era pavoazat de sărbătoare, iar la Curtea Regală sosise un oaspete de seamă: Marele Duce Nicolae Mihailovici, sol al Majestăţii Sale Imperiale Ţarul, venit să înmâneze bunului nostru Rege Carol I bastonul de mareşal al armatei ruseşti, în amintirea luptelor din jurul Plevnei, când ambele armate, rusă şi română, au fost comandate de Prinţul Carol.
Ziarele din toamna anului 1912 au relatat, la vremea aceea, cu lux de amănunte, detaliile sărbătorii şi ale parcursului solului rus. Trenul a ajuns pe peronul Gării de Nord într-o zi de marţi – 27 noiembrie (stil vechi) – la orele 11,30. A fost întâmpinat de M.S. Regele Carol, de Mitropolitul Primat, de membri ai Casei Regale, de miniştri şi de politicienii de frunte ai ţării şi de o companie din batalionul 2 de Vânători “Regina Elisabeta”, în costum de paradă, însoţită de “muzica regimentului” (adică de fanfara militară). Mulţimea are vreme să observe că Marele Duce e un bărbat înalt, “de o înălţime neobicinuită, simpatic, în vârstă de 50 de ani”. E însoţit de un veteran al Războiului din 1877, baronul Mevendorf, pe care regele l-a întâlnit şi pe câmpul de luptă... Lui Carol îi va face plăcere să se întreţină cu dânsul, câteva zeci de minute, ca vechi camarazi de arme ce se aflau.

Despre întâmplările acelei zile, dar mai ales despre cele ale zilei următoare, 28 noiembrie 1912, când la Mitropolie s-a ţinut un Te Deum pentru eroi, au scris în detaliu ziarele acelei epoci. Ca şi despre solemnitatea de la Palatul Regal, tot în 28, când Marele Duce Nicolae, oferindu-i bastonul de feldmareşal al Rusiei, i-a spus MS Regelui Carol: “Îngăduiţi-mi, Sire, în numele Augustului meu Stăpân, să Vă înmânez acest baston de mareşal în ziua neuitatei sărbătoriri a luării Plevnei, când armatele noastre au mers frăţeşte pe câmpul de izbândă”. Atunci, regele nostru i-a răspuns: “Sunt adânc mişcat de graţioasa atenţiune a Majestăţii Sale Împăratului, care a binevoit a însărcina pe Alteţa Voastră Imperială de a-mi remite bastonul de Feldmareşal al vitezei sale armate, cu prilejul aniversării a 35 de ani de la căderea Plevnei. (...) Deşi au trecut mulţi ani de atunci, nu am uitat uralele cu care trupele ruse şi române m-au aclamat în momentul în momentul întâlnirii mele cu Osman Paşa, lângă podul de la Vid”.

Am putea să facem o cronică a acelor zile din perspectiva istorică pură, dar vă propunem, de această dată, să-i urmăm, pas cu pas, pe Rege şi pe înaltul său oaspete... la masă.

În ziua sosirii sale, Marele Duce Mihailovici a fost invitat mai întâi la un dejun la Palatul Regal, la care au mai participat AA LL RR Principii Ferdinand, Maria, Carol, Elisabeta, Nicolae şi Mărioara (Ileana abia avea 3 ani), precum şi MS Regina Elisabeta. După întâlnirile de după-amiază, cu fruntaşii politici, masa de seară s-a ţinut tot la Palatul Regal, în prezenţa familiei regale, a familiei principelui moştenitor, a delegaţilor ruşi, cărora li s-au alăturat diplomaţi străini la Bucureşti şi ofiţeri din armata română. La cină - cu toate că au luat parte destul de mulţi invitaţi – nu s-a ţinut nici un toast. Bucătarii au pregătit un meniu reuşit, din care nu au lipsit şi vreo două preparate cu “dedicaţie” specială pentru înalţii oaspeţi ruşi: “Potage à la Regence / Tartelette à la Chevreuse /  Darne de nicetre / Lapereaux / Noix de veau moscovit / Ortolans à la royale / Granit au champagne / Faisan truffé rôti / Salade / Pêche à la Melbe / Dessert”.

În ziua de 28 noiembrie, după Te Deum-ul de la Mitropolie, urmat de defilare militară, a avut loc o recepţie la Palatul Mitropolitan. La recepţie au participat şi generalii bulgari Agura şi Draganov (era de aşteptat o prezenţă mai puternică din partea Bulgariei, dar să nu uităm că totul se întâmpla pe finalul primului război balcanic – armistiţiul era atât de subţire încât adeseori era încălcat – iar România clamase oarece “compensaţii teritoriale” în Balcani, care vizau Cadrilaterul aflat în graniţele Bulgariei). Totodată, s-a ţinut un Te Deum la biserica rusească şi s-a făcut un parastas pentru eroii din Războiul de Independenţă la Biserica Albă.

Dar să ne întoarcem la oaspeţii Regelui Carol şi să vedem pe unde au mai fost ei invitaţi la masă. La orele 1 ale după-amiezii a avut loc un “dejun intim” la Palatul Cotroceni, la care au participat MS Regele Carol, Marele Duce Nicolae Mihailovici, MS Regina Elisabeta, MM LL RR Principii Ferdinand, Maria, Carol, Elisabeta, Nicolae şi Mărioara, suita Marelui Duce, delegaţia regimentului Wologda, ambasadorii rus şi bulgar la Bucureşti, ofiţeri ruşi şi români. Meniul a fost următorul: “Caviar au blinis / Sauce aigre / Pirojky / Ecrevisses en surprise / Jambon braisé Trianon / Mousses en foie-gras / Faisan à la broche / Salade / Garf à la Moelle / Glace au marrons / Paillettes / Dessert”. Invitaţii au părăsit Palatul Cotroceni la orele 2 şi jumătate. La orele 5 p.m., toţi cei care au participat la dejunul de la Cotroceni, cărora li s-au alăturat mai mulţi ofiţeri români precum şi ambasadorii Germaniei şi Angliei şi numeroşi oameni politici români (invitaţi cu soţiile) – toţi aceştia, deci, au participat la un ceai oferit la Legaţia Rusă.  Seara s-a dat un dineu de gală la Palatul Regal, cu peste 100 de invitaţi, mulţi dintre ei fiind cei citaţi în împrejurările de mai sus. Să mai spunem doar, aşa, ca fapt mărunt, între atâtea întâmplări solemne, că Marele Duce, în ţinută civilă, a purces la o plimbare pe jos, pe Calea Victoriei şi pe Bulevardul Academiei, intrând la un moment dat într-o librărie, de unde şi-a cumpărat două cărţi (după cum consemnează, atent, confraţii noştri de acum un veac).

P.S. Să traducem cele două meniuri: 1) Supă Regenţa/ Mini-tarte Chevreuse/ Friptură de nisetru/ Iepure/ Viţel în stil moscovit/ Ortolani în stil regal/ Granita cu şampanie/ Fazan la rotisor cu trufe/ Salată/ Piersici Melba/ Desert. 2) Caviar cu blinii şi sos acrişor/ Piroşti/ Raci supriză/ Jambon brezat Trianon/ Spumă de ficat de raţă/ Fazan la frigare/ Salată/ Garf cu sos de măduvă/ Îngheţată cu castane/ Paleuri/ Desert.

×