x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cu toate pânzele sus prin Canare

0
Autor: Cătălina Albu 12 Dec 2009 - 00:00
Cu toate pânzele sus prin Canare Marius Albu /
Vezi galeria foto

Echipajul velierului Phoenix, format din Marius, Bogdan şi Cătălina Albu, e din nou gata de plecare. O bună aprovizionare şi o realimentare cu motorină sunt suficiente pentru a putea porni la drum. Urmează o etapă aşteptată cu nerăbdare: traversarea Oceanului Atlantic. Această traversadă se va desfăşura în trei etape: în prima etapă se parcurge distanţa dintre Strâmtoarea Gibraltar şi Insulele Canare (541 de mile).



A doua etapă cuprinde distanţa dintre Insulele Canare şi Insulele Capului Verde (867 de mile). Ultima porţiune este şi cea mai lungă: Insulele Capului Verde - Recife, Brazilia (1.600 de mile).

Am părăsit Ceuta marţi, 10.11, la ora 10:00. Prognoza meteo era favorabilă. Ne deplasăm cu dificultate prin Strâmtoarea Gibraltar, cu două-trei noduri, cu un vânt de 20 de noduri din faţă, la care se adaugă şi curentul. Erau foarte multe ambarcaţiuni care traversau strâmtoarea, semn că era vremea bună de plecare.

Spre seară, după ce am dublat Capul Spartel, vântul a mai slăbit. Marius şi Bogdan şi-au organizat carturile de noapte; erau multe ambarcaţiuni: iahturi, vapoare, pasagere, bărci de pescuit etc., şi trebuia multă atenţie. Eu am intrat de cart la 1:30 dimineaţa, la 11.11. Era o zi specială cu dublă semnificaţie.

În primul rând, atât eu, cât şi Bogdan intram pentru prima dată în Atlantic. Cu această ocazie a trebuit să urmăm tradiţia şi superstiţia: am băut câte o cană cu apă din ocean. Cine nu se supune acestui obicei poate avea parte de furtuni. Aşa s-a întâmplat cu ani în urmă, când Adrian, fiul cel mare al lui Marius, nu a ascultat de tatăl său şi nu a băut apă din mare. Au avut parte de cea mai teribilă furtună din viaţa lor: de gradul 12, cu vânturi de 55 de noduri. Vă daţi seama că nu voiam să trecem prin aşa experienţe din cauza unei căni cu apă, groaznic de sărată, de altfel!

Dansul balenei
A doua semnificaţie a zilei de 11.11 constă în împlinirea a nouă ani de aventură în doi pentru mine şi pentru Marius. Din păcate, nu am putut sărbători cum se cuvine evenimentul. Marius a luat un virus ca amintire din Ceuta şi a făcut gripă. La momentul când am intrat în ocean avea deja febră mare şi tuşea. Inevitabilul s-a produs, şi după 24 de ore eram şi noi "atinşi". Nu se făcea să-l lăsăm pe căpitan să sufere singur. În zilele care au urmat: 12 şi 13.11, am fost ca un spital de campanie plutitor. Cine se simţea mai în putere intra de cart şi pregătea şi ceaiul pentru suferinzi. Am avut noroc de vreme bună şi am putut naviga cu vele, ba chiar am pus şi balonul. Am avut parte şi de un incident asemănător cu cel prin care a trecut şi "Speranţa". În seara zilei de 12, în jurul orei 19:00, o ambarcaţiune pescărească a venit cu viteză spre noi. Navigam cu vele, nu a fost greu pentru ei să se apropie. Erau cinci pe barcă. Nu ştiam care le sunt intenţiile, aşa că am pornit imediat motorul şi ne-am îndepărtat rapid de ei. Ne arătau un peşte mare, probabil voiau să-l vândă.  Am preferat să evităm un eventual pericol.       

Sâmbătă dimineaţă (14.11) am văzut din nou pământ: primele insule din Canare, Lanzarote şi Graciosa. Era calm plat şi am mers cu motorul. Cu 20 de mile înainte de prima insulă, Marius observă suflul unei balene. Ieşim cu toţii afară şi începem o şedinţă foto şi video de toată frumuseţea; era un casalot care ne-a oferit minute bune de admiraţie.

La ora 15:00 am ajuns la Insula Graciosa, prima oprire din arhipelagul Insulelor Canare.  Arhipelagul cuprinde şapte insule principale (Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria, Tenerife, Gomera, Hiero şi La Palma) şi numeroase insule mai mici. Studiile geologice au arătat că insulele au fost parte a continentului african; în urma intensei activităţi vulcanice s-au desprins de continent.

Clima este blândă în tot cursul anului. Temperaturile variază între 30 de grade în luna august şi 20 de grade în ianuarie. Majoritatea insulelor au fost odată acoperite de păduri. Coloniştii spanioli au folosit lemnul pentru construcţia de nave. Din pricina despăduririlor masive, insulele s-au deşertificat. E un bun exemplu pentru noi, românii, care credem că vom avea păduri pe vecie fără nici un efort.

Insula Graciosa are 6,5 km lungime şi 3 km lăţime. Este o insulă nisipoasă şi are patru conuri vulcanice. Nu sunt drumuri amenajate, iar populaţia de câteva sute de persoane trăieşte în două mici localităţi. Noi am ajuns la marina din Caleta del Sebo. Sunt două pontoane amenajate cu apă potabilă, fără curent. Au şi travel-lift care poate ridica ambarcaţiuni de până la 64 de tone. Pot să vă spun că noi nu avem în nici o marină din ţară aşa ceva. Sunt multe bărci, în special franceze.

Localitatea are un aspect boem, o atmosferă de vacanţă pluteşte în aer. Am vizitat cele trei supermarketuri şi brutăria. În cele şase zile cât am stat în Graciosa am spălat barca şi rufele; Marius, ajutat de Bogdan, a reparat maneta de acceleraţie de la motor. A fost o bună oprire, e un loc care merită vizitat. Sâmbătă (21.11) am plecat spre următoarea insulă, Lanzarote. Insula are 50 km lungime şi 16 km lăţime şi este semideşertică. Locuitorii fac mari eforturi, irigaţii intense, pentru a putea cultiva legume şi fructe şi pentru a întreţine viile, de unde scot câteva soiuri de vin foarte bun. Un bun renume îl au bananele cultivate la scară mare. Deşi sunt mici, sunt foarte dulci.

Cea mai mare industrie este totuşi turismul, care a început să se dezvolte începând cu anul 1960. Anual, 7.000.000 de turişti vizitează insulele.

După câteva ore am ajuns în Portul Calero. Am tras la pontonul de aşteptare şi am mers la birou, unde am plătit 18 euro pentru o zi şi ni s-a repartizat un loc la un ponton. În suma plătită intră apă, electricitate şi internet wi-fi. Marina este mare şi adăposteşte până la 420 de ambarcaţiuni. Are numeroase puncte de atracţie: un muzeu al cetaceelor, numeroase magazine, restaurante. Am petrecut două zile plăcute în acest loc. Am părăsit Portul Calero duminică, 22 noiembrie. Următoarea destinaţie este Insula Gran Canaria. Este a treia ca mărime din arhipelag şi este foarte dezvoltată. Portul ales pentru ancoraj este Las Palmas. Vom sta în Las Palmas câteva săptămâni. Avem multe de reparat la barcă şi este singurul loc din Atlantic unde se mai poate face ceva. Despre toate acestea însă vorbim data viitoare. Expediţia continuă.

"Clima este blândă în tot cursul anului. Temperaturile variază între 30 de grade în luna august şi 20 de grade în ianuarie. Majoritatea insulelor au fost odată acoperite de păduri. Coloniştii spanioli au folosit lemnul pentru construcţia de nave. Din pricina despăduririlor masive, insulele s-au deşertificat. E un bun exemplu pentru noi, românii, care credem că vom avea păduri pe vecie fără nici un efort"

Citeşte mai multe despre:   special,   expeditia velierului phoenix

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Ce se poate întâmpla dacă vindeți sau închiriați un imobil sau apartament în lipsa unui certificat energetic

Ce se poate întâmpla dacă vindeți sau închiriați un imobil sau apartament în lipsa unui certificat energetic
Certificatul de performanță energetică, mai cunoscut sub numele de certificat energetic este un document legal introdus și în țara noastră la solicitarea Uniunii Europene.   Ce este un certificat energe...

Seară dificilă pentru Mihai Bendeac la iUmor: Luat în colimator de trei concurente!

Seară dificilă pentru Mihai Bendeac la iUmor: Luat în colimator de trei concurente!
Galerie Foto O rusoaică, o olteancă și o cântăreață aspirantă urcă pe scena iUmor duminică seara, de la ora 20.00, la Antena 1, și nu este începutul unui banc, ci doar debutul unei seri dificile pentru juratul Mihai...

De la Olimpiada de la Londra, pe scena X Factor!

De la Olimpiada de la Londra, pe scena X Factor!
Galerie Foto Italian, stabilit în Londra și atras de România, Kalon Rae este un muzician experimentat care va urca în această seară, de la ora 20.30, la Antena 1, pe scena X Factor cu scopul de a-și obține un loc în echipa D...

Liviu Vârciu, dezvăluire în premieră la Te cunosc de undeva!: „Am plecat de la Liceul de Arte din cauza profesoarei de franceză!”

Liviu Vârciu, dezvăluire în premieră la Te cunosc de undeva!: „Am plecat de la Liceul de Arte din cauza profesoarei de franceză!”
Galerie Foto Sâmbăta aceasta, Ruleta îi va pune la grea încercare, din nou, pe Liviu Vârciu şi pe Andrei Ştefănescu, cu o transformare în Dhurata Dora şi Soolking, o albaneză senzuală şi un rapper franco-algerian. În mo...

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1
Galerie Foto Noul serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production pentru Antena 1, Adela, îşi completează distribuţia cu noi cu noi nume cunoscute din showbiz-ul autohton. Dominique Lăcătuş, fiica unuia...

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea mai...

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei
Galerie Foto In aproape toate locuintele, membrii familiei isi petrec majoritatea timpului in bucatarie. Aici stau la povesti, gatesc si iau masa cu multa voie buna. Din acest motiv, aceasta zona din casa trebuie sa fie moderna,...

Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala

Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala
Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala, primul născut la Grădina Zoologică din Viena. Numărul 3 mondial în tenis, Thiem a vizitat puiul la Grădina Zoologică, acolo unde acesta s-a născut, ...

Beneficiile unei agenții de marketing digital

Beneficiile unei agenții de marketing digital
Galerie Foto Dacă produsele sau serviciile afacerii tale au nevoie de promovare online, lasă-te pe mâna specialiștilor în marketingul digital. Magnetif te ajută să atingi obiectivele dorite prin strategii bazate pe date...

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9...

Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”

Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”
Galerie Foto Vlad Gherman se alătură distribuţiei proiectului Adela, de la Antena 1. În cel mai nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, Vlad îl va interpreta pe Călin, un personaj cu totul nou...

Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix

Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix
Galerie Foto Turismul balnear a reintrat într-o oarecare normalitate, în unele zone, unde există piscine exterioare, mai ales cu apă termală. La Băile Felix, unde și până acum se mergea la ștrand și la Aqua Park în toate...

Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi

Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi
Galerie Foto Culorile toamnei le oferă un spectacol grandios celor care aleg un sejur de relaxare în Transilvania. De la Oradea sau la Băile Felix se pot face excursii la Peștera Urșilor, la Salina Turda sau în Munții...

(P) Mâncare super premium pentru câini și pisici

(P) Mâncare super premium pentru câini și pisici
Delcon, brandul belgian de mâncare super premium pentru câini și pisici, recunoscut și respectat pentru calitatea garantată, este disponibil și în Romania, online (www.peticutzu.ro), în magazine specializate și...

Emisiunea a fost urmărită de aproape 2 milioane de telespectatori, Cea de-a şasea gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Emisiunea a fost urmărită de aproape 2 milioane de telespectatori, Cea de-a şasea gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a şasea gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Tavi Clonda cu o excelentă transformare în Madonna, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional, cât...
Serviciul de email marketing furnizat de