x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Culoarea costumului de baie ne poate salva de la înec. Nuanțele invizibile în apă

Culoarea costumului de baie ne poate salva de la înec. Nuanțele invizibile în apă

de Redacția Jurnalul    |    19 Iun 2023   •   22:15
Culoarea costumului de baie ne poate salva de la înec. Nuanțele invizibile în apă
Sursa foto: Hepta

Un aspect pe care nu îl luăm în seamă este culoarea costumului de baie. În mod neașteptat, acesta ne poate salva viața.

Unele nuanțe și imprimeuri sunt greu de observat atunci când intrăm în apă și cresc astfel riscurile într-o situație de urgență. 

Principala cauză de deces la copiii între 1-4 ani este înecul, iar pentru cei între  5-14 ani este a doua cauză de mortalitate, după accidentele de mașină. 

Totodată, la fiecare copil care se îneacă, alți 7 sunt salvați. Este important de știut că și atunci când o persoană supraviețuiește, rămâne cu probleme grave de sănătate, cum sunt leziunile cerebrale. 

Instructorul Natalie Livingston, fost salvamar, inpescor de piscine și manager de parcuri acvatice, spune că anumite nunațe ale costumelor de baie sunt mai vizibile decât altele, potrivit BBC, citat d e dcnews.ro.

"În 2019, eram mult timp cu copiii mei în preajma apei și vedeam toți acești copii în costume de baie drăguțe care nu aveau culori grozave. Copiii săreau în apă și dispăreau pur și simplu. Așa că am decis să testăm de fapt culorile și să vedem care ar fi cele mai vizibile în diferite medii", explică aceasta. 

Așa că a testat diferite nuanțe, de la roșu puternic la verde fluorescent, la un metru sub apă în piscine de culori închise și deschise, precum și în lacuri cu apă calmă și agitată. A constatat astfel că multe culori sunt greu de observat. 

Cele mai puțin vizibile sunt alb, albastru și gri dar și cele negre și pastelate sunt greu de identificat. Cauza se regăsește în absorbirea luminii de către apă. Astfel că nuanțele de roșu devin greu de observat în apă și sunt absente în adâncurile oceanului. 

"Într-o piscină albă, culorile mai închise păreau umbre, iar în lacul brun tulbure, culorile mai deschise păreau o reflexie a norilor", spune Livingston.

Și apa agitată schimbă percepția. 

"Apa nu este ca și cum ai privi prin aer sau printr-o fereastră. Poate fi foarte distorsionată cu cea mai mică mișcare a suprafeței".

Prin urmare, nuanțele deschise, întunecate și neutre nu pot fi reperate prea bine în apă. Și unele nuanțe luminoase se pierd. Roșul și albastrul par umbre. Din păcate, acestea sunt cele mai populare culori pentru consumele de baie ale copiilor. 

OMS arată că circa 236.000 de oameni se îneacă în fiecare an, reprezentând 8% din decesele accidentale la nivel mondial. 

 

×
Subiecte în articol: costum baie culoare inec