x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Cum arata un altfel de Shanghai. Cel de langa Baku!

Cum arata un altfel de Shanghai. Cel de langa Baku!

18 Iul 2018   •   13:52
Cum arata un altfel de Shanghai. Cel de langa Baku!

La Baku se darama multe dintre locurile care, odinioara, atrageau privirile turistilor in cautare de inedit, de spectaculos. Unul dintre ele un cartier sarac de la marginea capitalei azere, caruia i se spune Shanghai. Construit haotic de-a lungul cailor ferate, a devenit, de-a lungul timpului unul dintre cele mai necajite zone ale orasului. 

 

Cartierul Shanghai isi etaleaza saracia la umbra elengatelor cladiri care adapostec birourile cele mai mari companii petroliere de stat, SOCAR. Inghesuite unele in altele, casele din Shanghai, unele mai mari, altele mai mici, dar la fel de amarate toate, strajuiesc de o parte si de alta cele doua linii de cale ferate care traverseaza asezarea. Unele locuinte se afla la doar un metru, cel mult doi de sina de tren. 

Primii localnici si-au facut aparitia pe la sfarsitul anilor 1950: erau muncitorii fabricii de beton construita aici in vremurile sovietice. La ceva timp, au venit rudele, oamenii s-au casatorit, au facut copii. Primele case s-au ridicat ceva mai departe de calea ferata, dar urmatoarele s-au apropiat tot mai mult de ea. Al doilea val de oameni a fost la inceputul anilor 1990 - au fost fie refugiati din regiunea Nagorno-Karabah, fie tarani veniti la oras in cautarea unui loc de munca. 

Cand au ajuns aici, nu era nimic. Oamenii si-au ridicat singuri casele. "Gaseai ce iti trebuie - acolo niste pietre, dincolo niste caramizi, nisip", spun localnicii. Cei care stau mai departe de sina de tren, detin inclusiv domente pe case. Ceilalti nu. Dar, pe banii lor au facut canalizare, au tras apa, curent electric, gaze naturale, utilitati pe care si le platesc constiincios. 

Shanghai este considerata o zona saraca inclusiv de azer, adica dupa criteriile nationale: exista un telefon mobil la trei case. Internet nu are aproape nimeni. Femeile spun ca nu pot munci, pentru ca le este frica sa-si lase copiii nesupravegheati: nu exista un grafic al trenurilor care trec pe aici. E adevarat, cand se apropie o garnitura, numai marfare, conductorul suna, dar s-au intamplat prea multe nenorociri, iar mamele se tem. 

Multe case au fost daramante deja la Shanghai. Potrivit oficialilor SOCAR, cam 456. Proprietarii au primit cate 600 de dolari pe metru patrat. In marea lor majoritate, imobilele nu au mai mult de 40-50 de metri patrati. Rar se intampla o casa cu etaj. Practic, in Shanghai mai sunt vreo 20 de locuinte. Autoritatile promit sa intervina si aici. Cand, ramane de vazut. Pana atunci, trenurile vor continua sa se strecoare prin fata portilor. 

×