x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Cum ne mai ducem în vacanță

Cum ne mai ducem în vacanță

de Diana Scarlat    |    24 Noi 2020   •   09:30
Cum ne mai ducem în vacanță

Turismul se adaptează la situația actuală și la ceea ce ar putea aduce viitorul apropiat. Românii au înțeles că totul a devenit impredictibil, dar nu au renunțat la speranța de a mai putea pleca în vacanțe. Astfel, agențiile de turism încă mai vând pachete în regim „early booking”, atât în țară, cât și în străinătate. Pe de altă parte, hotelurile și pensiunile negociază și direct, cu turiștii, pentru a agrea o formulă de a vinde cazări, indiferent de situație.

 

 

Localitățile se închid una după alta și de la o zi la alta, pentru carantină, însă românii încearcă să-și asigure vacanțe de iarnă, chiar și în aceste condiții. Regula momentului este stabilită între client și hotelier sau agenție, astfel încât fie să se poată returna banii, dacă localitatea intră în carantină, fie să se poată reprograma vacanța. Există, de asemenea, riscul îmbolnăvirii turiștilor sau a obligativității carantinării lor, chiar în perioada pentru care au fost cumpărate pachetele, iar regulile se aplică la fel și în acest caz.

 

Cum se procedează

 

„Cele mai multe pachete turistice sunt vândute prin agenții, care negociază cu un număr foarte mare de hotelieri, astfel încât pot da clienților un număr mare de oferte din categoria pe care aceștia o caută. De exemplu, pentru cei care solicită returnarea banilor, în caz că nu se mai poate face vacanța, agențiile au o gamă largă de oferte deja negociate. La fel și pentru cei care preferă reprogramarea, în anumite perioade, cum ar fi Paștele sau sezonul estival. Dar sunt și turiști care preferă să negocieze direct cu hotelul sau cu pensiunea”, explică Traian Bădulescu, consultant în turism. În continuare, toate unitățile de cazare respectă cu strictețe măsurile impuse pentru a stopa răspândirea virusului SARS-CoV-2. 

 

 

Pensiunile agroturistice din zonele mai puțin aglomerate sunt cele mai căutate, în perioada pe care o traversăm. Sunt puține agenții de turism care vând ofertele pensiunilor, astfel încât negocierea pentru returnarea banilor sau pentru programare se face direct între client și proprietar.

 

Cei care pleacă în vacanță cu mașina proprie sunt obligați să verifice prin ce localități vor trece, până la destinație, pentru a putea completa declarația pe propria răspundere, dacă trec prin zone carantinate. Pe declarație se menționează toate localitățile închise care sunt tranzitate.

×