x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii De la Crăciun în Bucovina, la plajă în Caraibe

De la Crăciun în Bucovina, la plajă în Caraibe

18 Oct 2016   •   19:00
De la Crăciun în Bucovina, la plajă în Caraibe

Două luni ne despart de una dintre cele mai frumoase perioade ale anului, sărbătorile de iarnă. Pentru mulţi este cel mai bun moment să petreacă timpul alături de familie, pregătind ornamentele pentru brad, cadourile şi masa de Crăciun. Pentru alţii, este un motiv în plus să mai facă o călătorie de neuitat. Iar din acest punct, încep planurile pentru vacanţă. Un sejur la munte, într-o pensiune tradiţională, sau poate câteva zile într-un oraş european. Cei cu dare de mână caută deja oferte pentru ţari exotice, cu plaje aurii şi ape limpezi.

Sfârşit de an în Bucovina

Mulți dintre români preferă să petreacă sărbătorile de iarnă, îndeosebi Crăciunul, în familie sau în stil tradițional în pensiuni sau hoteluri din cele mai renumite zone turistice. „Crăciun în Bucovina", de exemplu, este un proiect recent lansat în cadrul ediţiei de anul acesta a Târgului de Toamnă „Produs în Bucovina". Din 6 decembrie şi până la finalul sărbătorilor de iarnă pe stil vechi, hotelierii au pregătite oferte pentru toate gusturile şi toate buzunarele. La o pensiune din Gura Humorului, pentru un sejur de minim trei nopţi, preţul pentru o persoană este de 690 lei. În schimb, gazdele promit pentru oaspeţii lor seri cu colindele specifice zonei, mâncare traditională şi spectacole de folclor. Iar în noaptea de Ajun, Moş Crăciun va împărţi cadouri tuturor copiilor. Proprietarii unei alte pensiuni, situată în comuna Vatra Moldoviţei, au pentru clienţii lor un pachet care include patru nopţi de cazare, mâncare tradiţională preparată cu produse din propria fermă, colindatori în Ajunul Crăciunului, plimbări cu sania trasă de cai şi echipament de schi pentru doritori. Preţul este de 880 lei pentru o persoană.

Cei care rămân în Bucovina şi după Crăciun, se vor putea bucura pe 27 decembrie de Festivalul Internaţional al Obiceiurilor de Iarnă, eveniment care va fi organizat la Suceava, Fălticeni şi Vatra Dornei.

Proiectul "Crăciun în Bucovina" este promovat şi la Cernăuţi pentru a atrage cât mai mulţi turişti din Ucraina care sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi.

CRĂCIUN ÎN BUCOVINA

*Pensiunea în  Pojorâta

sejur minim de 3 nopți, 750 lei/persoană

Pachetul include pensiune completă şi masa festivă de Crăciun

*Pensiunea în Suceviţa

sejur minim de 3 nopți, 885 lei/persoană

Pachetul include demipensiune şi masa festivă de Crăciun

*Pensiune în Vatra Moldoviţei

sejur minim de 4 nopţi, 880 lei/persoană

Pachetul include pensiune completă>

Bucovina, Maramureş sau Transilvania rămân zone unde se păstrează obiceiurile. Dacă ne dorim un Crăciun cosmopolit, alegem o destinaţie de pe Valea Prahovei, unde avem parte şi de tradiţii, dar şi de hoteluri de 4 stele cu multe facilităţi. - Ciprian Enea, consultant în turism.

Oferta pentru schiori

Iubitorii sporturilor de iarnă abia aşteaptă să probeze din nou echipamentul de schi. Iar dacă pot face asta chiar de Crăciun, e cu atât mai bine. Destinaţii sunt multe şi în ţară, şi în străinătate. Doar în România se poate schia pe 147 de pârtii omologate din 17 judeţe. Pârtiile Transalpina Ski Resort din judeţul Vâlcea sunt printre cele mai noi. Şi Arena Platoş este un resort relativ tânăr, fiind inaugurat în 2010. Este în apropierea Staţiunii Păltiniş din judeţul Sibiu şi este situat la o altitudine de 1400 de metri în Munţii Cindrel. Complexul are cinci pârtii dotate cu instalaţii de transport pe cablu, tunuri de zăpadă, nocturnă, centru de închirieri, şcoală de ski şi snowboard, apres-ski bar construit după model austriac, tabere și evenimente. Pentru iubitorii de freestyle, staţiunea se laudă cu cel mai modern fun-park cu nocturnă din România.

Paradisul de la Bansko

Şi vecinii bulgari au paradisul lor pentru schiori. Vorbim de Bansko, staţiunea de la poalele munţilor Pirin. Aici sunt hoteluri pentru toate gusturile, amplasate în apropierea pârtiilor de schi. Atracţia este telegondola din care poţi admira panoramele cu oraşul şi crestele montane înzăpezite. În staţiune sunt pârtii pentru începători (ex. Plato, Shiligarnik), pentru intermediari (ex. Balkaniada, Chalin) şi pentru avansaţi (Tomba şi Chalin), iar cele 44 de tunuri de zăpadă prelungesc sezonul de schi până în pragul primăverii. Bansko nu este doar o destinaţie pentru schiori. Localitatea are o eleganţă aparte dată de arhitectura clădirilor. Sunt şi magazine de unde poţi cumpăra suveniruri pentru cei de acasă, iar dacă timpul îţi permite poţi vizita ruinele cetăţii antice de la Staroto Gradishte şi Parcul Național Pirin, inclus în patrimoniul UNESCO. Ofertele pleacă de la 121 euro pentru o persoană şi pot ajunge până la 300 de euro, în cazul în care alegeţi cazare într-un hotel de patru stele. Tarifele sunt valabile pentru 7 nopţi de cazare.

Sărbători magice în capitalele Europei

În fiecare an, marile oraşe europene îmbracă straiele de sărbătoare încă din luna noiembrie. Fie că vorbim de Viena, Praga sau Budapesta, străzile principale şi clădirile emblematice sunt împodobite cu celebrele instalaţii luminoase şi ghirlandele multicolore. Târgurile sau pieţele tematice ocupă spaţii generoase şi îi aşteaptă atât pe cei mari, cât şi pe cei mici să cumprere cadori pentru cei dragi. Prima astfel de piaţă s-a organizat în Strasbourg, pentru Crăciunul anului 1570, sub denumirea de Christkindelmärik sau "Piaţa pruncului Iisus". Încă de atunci, căsuţe mici de lemn au fost aşezate unele lângă altele şi decorate în spiritul sărbătorilor, iar vizitatorii lor au fost întâmpinaţi cu produse tradiţionale, dulciuri, colinde şi jocuri. Nu au lipsit Moş Crăciun şi ajutoarele lui sau renii şi sania cu cadouri. Iar tradiţia târgului a continuat şi s-a răspândit de la an la an în toată Europa, iar acum, toate marile oraşe au un astfel de târg.

Viena are mai multe pieţe de Crăciun şi toate sunt cunoscute ca fiind cele mai frumoase din întreaga Europă. Cea mai renumită este Rathausplatz, piaţa de Crăciun din faţa Primăriei. Oricine ajunge aici va avea parte de un peisaj de neuitat după lăsatul întunericului când clădirea este iluminată feeric. În piaţa din faţa Palatului Schönbrunn se organizează concerte de colinde sau de muzică clasică, iar cei care iubesc dulciurile îşi pot prepara propria prăjitură de Crăciun la Brutăria Imperială. Magia începe pe 12 noiembrie şi se încheie în a doua zi de Crăciun.

Praga este un alt punct pe harta târgurilor de Crăciun. Oraşul se transformă brusc într-un „Winter Wonderland" datorită turiştilor şi localnicilor care se bucură împreună de spiritul sărbătoarilor. În capitala Cehiei sunt două mari pieţe: cea din Oraşul Vechi şi cea din Piaţa Wenceslas. Mai sunt şi târguri mai mici în Piaţa Republicii şi Piaţa Havel. Indiferent pe care îl alegeţi, vă puteţi bucura de căbănuţe din lemn decorate luminos care vând produse tradiţionale cehe: obiecte de artizanat şi produse alimentare calde precum cârnaţi, porumb sau produse de patiserie. Târgurile îşi deschid porţile pe 26 noiembrie şi se închid tocmai în prima zi a anului 2017.

OFERTE PENTRU UN CITY-BREAK DE SĂRBĂTORI

* Munchen - de la 241 de euro

* Amsterdam - de la 252 de euro

* Barcelona - de la 225 de euro

* Budapesta - de la 168 de euro

* Paris - de la 278 euro

* Praga - de la 174 de euro

* Roma - de la 170 de euro

* Viena - de la 252 de euro

* Stockholm - de la 264 de euro

Tarifele includ 3 nopţi cazare cu mic dejun, bilet de avion, taxe de aeroport, bagaj de mână şi bagaj de cală

Perioada de călătorie: 14 noiembrie - 21decembrie2016 (ultima data de retur)

Perioada de vânzare: 10 octombrie - 16 decembrie 2016

SURSA: tarom.ro

 

"În marile oraşe din Europa putem simţi gustul unui Crăciun tradiţional, clasic, cu pieţe tematice, cu vin fiert, miros de condimente, cuişoare, scorţişoară şi măr copt. Aceste oraşe au tradiţii de zeci, poate sute de ani, în organizarea târgurilor de Crăciun. Străzile pietonale sunt împodobite intens, totul sclipeşte de lumii, de culori. Mai mult, în apropierea sărbătorilor, sunt preţuri foarte bune încă din luna noiembrie. În multe ţări, preţurile se micşorează înainte de Crăciun, nu ca în România unde se scumpesc. Putem să găsim haine, accesorii, cosmentice la preţuri foarte bune", mai spune Ciprian Enea.

 

Moș Crăciun vine și pe plajă

Românii cu bugete mult peste medie aleg sejururi pe plajă, într-un cadru de vis unde au posibilitatea să se bronzeze şi să bea cocktail-uri exotice. "Plaja iarna este un subiect de care românii s-au îndrăgostit în ultimii ani. La început, destinaţiile preferate au fost cele din nordul Africii: Tunisia sau Egipt. Din păcate, nu au fost repornite charterele către aceste ţări. Au fost înlocuite cu Dubai, Insulele Canare, Madeira, Caraibe sau Mexic. Tot mai căutate sunt croazierele în Caraibe. Un astfel de pachet începe de la 570 euro pentru un sejur de 5-7 nopţi, cu pensiune completă. Dacă ţinem cont că aproape în fiecare zi ne trezim în alt loc, altă ţară, altă insulă, este o variantă interesantă pentru cei care doresc să se întoarcă bronzaţi după Crăciun", afirmă Ciprian Enea.

Românii preferă să petreacă în ţară sărbătorile

Statisticele agenţiilor de turism arată că cei mai mulţi dintre români preferă să petreacă în ţară vacanţa de Crăciun. În multe dintre staţiunile montane abia dacă mai găseşti locuri libere. Cu asalt au fost luate şi staţiunile balneo unde mulţi au achitat deja pachetele turistice. Cei care au rezervat sejururi în străinătate, au ales destinaţii de schi sau sejururi în Italia, Spania sau Portugalia.

×