x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Delta Dunării: Turiştii, ca păsările migratoare

Delta Dunării: Turiştii, ca păsările migratoare

de Tudor Cires    |    04 Mai 2009   •   00:00

Nu doar pe litoralul Mării Negre a debutat sezonul turistic de 1 mai, ci şi în Delta Dunării. Încă de joi, 30 aprilie, un număr mare de turişti s-a avântat să "cucerească" frumoasa şi unica rezervaţie naturală, la "paritate" cu… stolurile de păsări migratoare.



ÎN MIJLOCUL APELOR.
Pe canale şi lacuri, putem spune că lebedele ori pelicanii erau cam tot atât de mulţi precum vedetele-rapide, bărcile cu motor, şalupele şi vasele care îi duceau în Deltă pe turişti, fie într-o croazieră de câteva ore, fie pentru câteva zile, cu cazare la Crişan, Mila 23 sau Sulina. În ciuda vremii nu tocmai favorabile, turiştii s-au simţit în largul lor, mai ales pe vasele mai mari, care ofereau şi un prânz în mijlocul întinsului de apă. Nu e de ici de colo să mănânci un borş de peşte, pe puntea unui vaporaş, având ca "tovarăşi" nuferii, stârcii şi... broaştele, care tocmai au pornit un concert memorabil. Luna mai, avea să ne spună Anastasia Moise, proprietara unei pensiuni de pe malul lacului Câşliţa, este momentul în care broaştele se împerechează, iar concertul lor formidabil are calitatea de... a-ţi limpezi mintea, a ţi-o curăţa de reziduurile stresului de fiecare zi.

De pescuit, mai puţin s-a putut pescui de 1 mai şi asta pentru că în această perioadă, în Deltă, este prohibiţie la mai toate speciile. Doar cei care voiau să prindă o ştiucă şi-au încercat norocul. Iar cât de mari au fost capturile... asta n-o să vă spun eu, ca să nu ziceţi că am intrat şi eu în "tagma pescarilor". Oricum, pe apă, printre pescarii amatori sau "înrăiţi", veniţi de prin toată ţara, s-a aflat şi "clubul pescăriţelor tulcene" al cărei suflet este Anastasia Moise. Din peştele prins, ca şi din cel cumpărat, bag mâna în foc că s-a pregătit cea mai gustoasă ciorbă pescărească de prin partea aceasta de lume, iar cine a mâncat din ea se poate numi un norocos.

PRINŢUL DELTEI.
Dacă nu au căutat cazare chiar în Deltă, turiştii au optat pentru hotelurile din Tulcea sau pentru pensiunile din împrejurimi, de unde au plecat doar în mici explorări pe canale, cu vaporaşele. Cei care s-au temut totuşi să nu fie prinşi de ploaie printre plauri, au preferat excursii mai către inima Dobrogei, fie la vreuna dintre mănăstirile locului - Celic-Dere, Saun sau Cocoş - fie la Cetatea Enisalei ori în Parcul Naţional Munţii Măcinului, situat doar la 20-30 de kilometri. Şi, bineînţeles, n-au ratat cea mai nouă atracţie turistică a Tulcei, Acvariul, care a fost vizitat recent şi de Prinţul Albert al II-lea de Monaco.

Dacă ar fi să folosim o vorbă veche românească, am zice că prinţul a cam "tras piciorul" atunci când a vizitat Delta, făcându-le poftă turiştilor - români şi străini - să-i urmeze exemplu, în primul week-end prelungit de după vizita lui în zonă. Prinţul a intrat şi el în inima "tărâmului de apă", la bordul vasului Camena, s-a bucurat de farmecul locului, ca şi de un prânz tradiţional pregătit de maestrul Nicolae Buşu de la Hotelul Delta din Tulcea, după care, încântat de natură şi de bucate, a declarat că se va implica în promovarea Bioseferei Delta Dunării.

×
Subiecte în articol: alege românia