O călătorie în Grecia ar trebui să însemne mai mult decât soare, plajă și mare, căci pe aceste tărâmuri mitice au trăit zeii, s-au născut nimfele și eroii au purtat războaie legendare. Dacă sunteți pasionat de istorie sau doriți un alt fel de vacanță, cei de la www.protothema.gr vă recomandă 15 destinații uluitoare, învăluite de mister:
1. Castelul din Methoni
A fost construit de venețieni în secolul XIII și este printre cele mai mari din zona Mediteranei. Veți fi impresionat de podul masiv de piatră care leagă castelul de țărm. Simbolul Veneției, leul înaripat, domină poarta castelului.
2. Plaja Sarakiniko, Milos
Una din cele mai frumoase plaje din Milos se remarcă grație peisajului. Rocile vulcanice de un alb strălucitor, fără vegetație, contrastează cu nuanțele apelor de albastru închis și turcuaz.
3. Lacul Turlida, Missolongi
Un loc de poveste... acvatic.
4. Lacul Kerkini
Un paradis seren, ideal pentru ornitologi.
5. Monemvasia, Laconia
Localitatea medievală Monemvasia, din Laconia, este un oraș castel construit în Evul Mediu și care, de atunci, a fost locuit continuu. Este special prin misticismul și unicitatea istoriei sale. În cel mai înalt vârf din Monemvasia se găsește biserica Agia Sofia, una din cele mai vechi și mai importante biserici bizantine din Grecia.
6. Peștera Melissani, Kefalonia
Despre această minune a naturii se spune că ar fi fost casa nimfelor. Găzduiește un lac sărat subteran luminat de soare într-o manieră unică. De o frumusețe uluitoare, peștera este unul din cele mai studiate fenomene geologice, fiind creată de acțiunea erozivă a apei asupra rocilor calcaroase.
7. Plaja Vlychada, Santorini
Probabil că „Red Beach” este cea mai cunoscută plajă din Santorini, dar cu siguranță Vlychada este cea mai frumoasă. Situată în sudul insulei, se remarcă prin formațiunile de nisip modelate de vânt.
8. Meteora, Thessalonik
Meteora înseamnă „suspendat în aer”. Această locație, văzută asemenea unui liant între cer și pământ, nu mai necesită nicio descriere. Puteți vizita șase din cele 24 de mânăstiri construite aici intrate în patrimoniul UNESCO. Dat fiind numărul mare de vizitatori, accesul este facilitat de diverse cărări și trepte săpate în stâncă.
9. Catacombele din Milos
Catacombele din Insulele Milos datează din secolele I-V și se numără printre cele mai importante descoperite, alături de catacombele din Roma și din Israel.
10. Lacul Dragonului, Gamila
Localizat la 2.050 m altitudine pe muntele Tymfi, între râurile Aoos și Voidomatis, geneza lacului este marcată de o poveste. Localnicii susțin că în acea regiune locuiau doi dragoni, care luptându-se își aruncau roci negre, respectiv albe, generând astfel acest peisaj monocrom singular.
11. Grota „Albastra” din Castellorizo
Această grotă reprezintă unul din cele mai spectaculoase fenomenele geologice. Stalactitele și stalagmitele din interiorul peșterii pot fi vizitate cu ajutorul bărcilor.
12. Muntele Athos, Macedonia
Comunitatea monastică cuprinde 20 de mânăstiri împărătești, 12 schituri și mai multe comunități călugărești. Încă din perioada bizantină acest teritoriu s-a bucurat de autonomie. Vizitatorii au nevoie de o permisiune specială, iar femeilor le este interzis să pășească pe insulă.
13. Biserica Sf. Theodora, Vasta
Vasta este un sătuc situat în munincipalitatea Megalopolis din Arcadia, Grecia. Localitatea este cunoscută pentru minunata biserică a Sfintei Teodora, care a trăit în secolul XI și a protejat satul deghizându-se în soldat. Pe acoperișul subțire al edificiului au crescut 17 copaci enormi, clădirea a rămas intactă, iar oamenii de știință nu au explicație pentru acest fenomen.
14. Peștera lui Pitagora, Samos
Peștera se găsește pe muntele Kerdis, locul natal al marelui matematician și filosof, Pitagora și este situată în locul unui vulcan stins. Unii susțin că aici există portaluri pentru călătorii în timp, căci parintele matematicii a fost și maestru al misticismului. De fapt, există două peșteri, cea în care locuia Pitagora și cea pe care o folosea drept sală de clasă.
15. Peștera Davelis, Penteli
De mari dimensiuni (60 de metri lungime, 40 de metri lățime și 20 de metri înălțime), peștera este de fapt o carieră de marmură antică - cel mai probabil cea din care a fost realizat Partheonul. Loc de adorație al zeului Pan și al nimfelor, caverna a fost utilizată de pustnici în perioada bizantină. La intrare se găsesc două biserici, biserica Sf. Spiridon și a Sf. Nicolae. Se crede că tunelurile din peșteră conduc către regiunile din jurul Atenei.