Puţini turişti care ajung la malul mării ştiu că în sudul litoralului pot merge să călărească la Mangalia, la cea mai mare herghelie din sud-estul Europei.
Herghelia Mangalia este populată numai cu cai de rasă pur sânge arab, semigrei şi ponei. Situată la numai 3 kilometri nord de municipiul Mangalia şi la numai 500 de metri de malul vestic al Mării Negre, locaţia nu a fost aleasă la întâmplare, ţinându-se cont de condiţiile geoclimatice de formare a rasei arabe. Caracteristicile deosebite ale climei au permis formarea unui cal arab de Mangalia cu calităţi deosebite. Complexul dispune de un hipodrom de trap şi galop. Aici, doritorii pot efectua plimbări de agrement - călare sau cu trăsura de-a lungul Mării Negre. Hipodromul Mangalia este unicul din ţară special conceput pentru cursele de galop. Pe perioada verii, între lunile iulie-septembrie, aici se desfăşoară curse de cai la care participă herghelii şi crescători particulari din toată ţara. De anul viitor, e posibil ca herghelia de la Mangalia să fie introdusă într-un circuit al hergheliilor din ţară.
Turiştii pot "proba", cu doar 60 de lei pe oră, unul dintre cei 318 cai pur sânge arab, găzduiţi de herghelie. Tot aici, pentru copii există ponei, ce pot fi închiriaţi cu numai 40 de lei pe oră. Dacă ajungeţi la Mangalia şi vreţi doar să vizitaţi herghelia, fără a închiria un cal, trebuie să plăţiţi 10 lei de persoană. Administratorii s-au gândit şi la grupurie de elevi şi studenţi, având pentru ei o superofertă, intrarea costând pentru aceste categorii doar 2 lei de persoană.
DEFILARE. Cel mai frumos spectacol îl oferă caii scoşi pe malul mării, periodic, unde sunt antrenaţi mai multe ore, spre bucuria localnicilor, martori ai unui spectacol rar, între staţiunile Saturn şi Venus. "Ca să pui ceva în valoare, ca la maşini, trebuie să faci showroom. Trebuie să faci spectacol", ne-a explicat Constantin Ancuţa, şeful Hergheliei. Armăsarii pur sânge arab sunt antrenaţi zilnic de cei opt jockey ai hergheliei, care răspunde, fiecare, de câte cinci exemplare. Antrenamentul de opt ore pe zi pentru fiecare dintre jockey alternează reprize de trap, galop, galop întins şi plimbări uşoare. Un cal bine îngrijit poate ajunge, de obicei, la 30 de ani de viaţă. Nedjari, armăsarul Regelui Mihai, a intrat în istoria hergheliei, trăind 34 de ani.
Liberty Parade
Iubitorii muzicii bune vor avea parte şi anul acesta de un megashow de lumini şi sunet cu ocazia celei de-a treia ediţii a festivalului Liberty Parade. La 18 iulie, între Venus şi Saturn, sunt aşteptaţi şi mai mulţi party people care să dea tonul distracţiei. Până în prezent au confirmat participarea Dj Vali Bărbulescu, DJ Optik, Dj Andi, Noi Doi, Lucian Bărbulescu, Mr. Pit şi mulţi alţii. Ferry Corsten şi Planet Funk, au deschis un site oficial www.libertyparade.com care face trimitere la multe forumuri. Lista de DJ români se completează împreună cu fanii care scriu pe forum opţiunile lor. Anul trecut la evenimnet au participat peste 60.000 de petrecăreţi.
Proiect ambiţios
Până la sfârşitul acestei veri e posibil să avem o linie de croazieră care să lege Constanţa de insulele greceşti. "Am discutat cu preşedintele Organizaţiei de Turism a Greciei, Ioannis Kofinis, despre crearea unui produs tip croazieră care să lege Constanţa de insulele greceşti", a spus Elena Udrea, ministrul Turismului. Udrea susţine că aceste iniţiative se pot concretiza până la sfârşitul acestei veri, pentru că "lucrurile se mişcă repede în turism şi România nu mai are timp de pierdut". Mai mult, Udrea a declarat că România şi Grecia au produs turistic asemănător, dar a subliniat diferenţele dintre cele două ţări.
Citește pe Antena3.ro