Cunoscut pentru piramide, faraoni și istoria sa fabuloasă, Egiptul este și o destinație turistică exotică, pentru cei care caută vara în mijlocul iernii. Regulile impuse de la început, pentru a evita răspândirea virusului SARS-CoV-2 au făcut din Egipt una dintre cele mai căutate destinații turistice ale lumii, în această perioadă. În februarie și martie, când și prețurile sunt foarte mici, o vacanță în Egipt este ideală, pentru a da iarna de acasă pe o vară autentică: 24-28 de grade Celsius la umbră, în timpul zilei, la începutul lui februarie. Cum și apa din mare ajunge la 21-24 de grade Celsius, vacanța de vară din mijlocul iernii este perfectă pentru plajă, înot, distracție ca înainte de pandemie, safari, snorkeling și multe alte activități, pe mare sau pe uscat.
Bineînțeles, marea atracție a Egiptului este vizitarea piramidelor. Se face, de obicei, într-o excursie de o zi, cu autocarul, în grup organizat, pentru a fi în siguranță. Egiptul este și una dintre cele mai sigure destinații turistice, pentru că există armată și poliție peste tot, astfel încât să se asigure pază permanentă pentru vizitatori. Este foarte important să se cunoască și să se respecte diferențele culturale aici, pentru că este o țară din lumea arabă. Un ghid bun știe exact ce trebuie să le explice turiștilor, pentru a fi întotdeauna în siguranță, într-o vacanță perfectă. De aceea, cele mai bune alegeri se pot face din ofertele agențiilor de turism care vând destinația Egipt: un concediu de zece zile pentru o familie costă mai puțin de 1.000 de euro, la un resort de cinci stele, cu regim all inclusive, cu ieșire la mare, din Hurgada. Pachetele turistice vândute de agenții sunt negociate cu hotelierii din Egipt, astfel încât să garanteze prețul cel mai mic, pentru cele mai bune condiții. „Cele mai multe hoteluri oferă gratuitate pentru copiii cu vârsta până la 13 ani. Pentru cele care nu oferă, noi am negociat un preț unic de 250 de euro, pe toată perioada”, explică Marius Berca, reprezentantul Christian Tour.
Două lumi, ambele prietenoase
Deși femeile nu pot fi văzute la muncă în hoteluri și restaurante sau în piețe, ca în țările din afara lumii arabe, aici copiii săraci muncesc din greu. Micul comerț pentru micii egipteni este muncă serioasă, pentru că de forța lor de convingere poate depinde masa întregii familii, pentru o zi sau chiar o săptămână. Egiptul este și o țară a contrastelor între bogăție și sărăcie, iar turismul este singurul liant dintre cele două lumi, cel mai important, tocmai pentru că reduce sărăcia, aducând prosperitate pentru o mare parte din populație. Tocmai de aceea, Egiptul este acum un adevărat paradis terestru pentru vizitatori. La fel ca în alte țări din lumea arabă, comercianții „simt” clientul, de cele mai multe ori îi ghicesc naționalitatea și îl ademenesc, prin orice mijloace, încercând să-i intre pe sub piele: „De unde sunteți?... România! Hagi, Nadia!”, sunt cele mai des întâlnite formule de atragere a clienților în micuțele magazine tradiționale. „Vă rog să ne scrieți câteva vorbe, în limba dumneavoastră! Ne ajutați foarte mult să ne promovăm!” - spun aproape toți cei cărora turiștii le calcă pragul. În caiete speciale pentru mesajele vizitatorilor se strâng sute de cuvinte în toate limbile. În această perioadă, multe dintre ele sunt în limba română, pentru că foarte mulți turiști din România își fac vacanța în Egipt. Dincolo de lumea tradițională a Egiptului, hotelierii simt același interes al românilor pentru țara faraonilor. „Acum avem peste 100 de camere ocupate de turiști din România. Vin din ce în ce mai mulți vizitatori din țara dumneavoastră, în această perioadă. Sunt multe rezervări făcute deja pentru anul acesta și așteptăm chiar mai mulți români”, spune Mohamed Amin, managerul resortului Desert Rose, de cinci stele, din Hurgada.
Reguli pentru păstrarea afacerilor
Turismul s-a redus oricum la jumătate față de 2019, ceea ce înseamnă pierderi substanțiale, nu doar pentru industria hotelieră, ci pentru întreaga populație. „Anul 2020 a fost cel mai rău din toată istoria noastră. A trebuit să închidem de la începutul lunii martie până la începutul lui iunie, iar pierderea a fost de 70%, pe întregul an. Noi am deschis hotelul în anul 2011 și niciodată nu a fost atât de rău ca anul trecut. Acum avem doar 30-35% gradul de ocupare, dar nu avem voie să depășim 50%, pentru a avea voie să mai funcționăm. De asemenea, în fiecare lună vine o firmă internațională care verifică dacă se respectă toate măsurile anti-COVID-19, deci noi avem grijă să fie totul perfect pentru siguranța turiștilor”, explică Sherif Nagy, managerul hotelului Tropitel, resort de cinci stele din Hurgada.
Grija pentru toți oaspeții
Securitatea și regulile de igienă sunt foarte importante pentru egipteni. Nu vor să piardă câștigurile din industria ospitalității, pentru că ar afecta foarte mulți oameni. Lumea arabă este fascinantă și prin tradițiile ei, dintre care una este micul comerț. Piețele de pește, de exemplu, sunt locuri pe care turiștii le vizitează măcar o dată, să guste o porție mică, dar importantă, de antropologie culturală, acolo unde viața egiptenilor curge, în esență, la fel ca acum 2.000 de ani. Micile magazine din jurul locurilor vizitate intens de turiști sunt prospere cât timp vizitatorii nu le ocolesc. Fiecare astfel de loc și fiecare comerciant hrănește cel puțin o familie.
Foarte multe hoteluri de lux sunt încă în faza de construcție, în Hurgada. Cele mai multe au fost începute în 2017 și s-au oprit la începutul pandemiei, dar anul viitor ar putea fi deja noi zone exclusiviste.
Excursiile opționale și croazierele sunt cele mai importante
O vacanță de vis în Egipt înseamnă și excursii la piramide, pe urmele istoriei milenare a Egiptului, dar și croaziere speciale. O excursie cu șalupa, de la Hurgada până pe una dintre plajele Giftun Island oferă o altă perspectivă asupra Egiptului. Pe Orange Bay în partea de vest a insulei, la Mahmya sau pe Insula Paradisului, spre sud, se simte sălbăticia frumoasă a Mării Roșii, mai ales dacă plaja se combină cu scufundările. Snorkelingul este cel mai nou trend și constă în observarea peștilor exotici și a coralilor, într-o pauză de înot cu ghid acvatic, echipament de protecție și vestă de salvare. Se pot bucura de aventură și cei care nu știu să înoate și nu fac scufundări. Chiar și copiii, care au însoțitor.