x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Esente tari. Cu o margaretă... începe o eră nouă

Esente tari. Cu o margaretă... începe o eră nouă

de Magda Cristina Ursache    |    06 Dec 2013   •   21:00
La patru ani de la debutul campaniei lui Jamie Oliver în şcoli pot fi observate în sfârşit schimbările produse. Mulţi şcolari au renunţat la cartofi prăjiţi şi pizza în favoarea mâncărurilor gătite şi a gustărilor proaspete.

Jackie Hill, care lucrează de 17 ani în şcoli şi care de şapte ani este bucătăreasă la cantina Şcolii St. Margret, observă foarte bine procesul de schimbare la copii. "A fost dificil să facem aceste schimbări la început, mai ales cu unii dintre copiii mai mari, care chiar nu ştiu altceva decât cartofi prăjiţi şi crochete. E chiar plăcut însă să îi văd pe cei mai mici luând decizii mai înţelepte şi alegând să mănânce fructe, legume sau alte mâncăruri mai sănătoase." 

Lucrurile au evoluat, aşa că acum totul funcţionează mult mai bine. Tot mai mulţi copii mănâncă mai sănătos, iar noul meniu începe să li se pară tot mai gustos. "Probabil că cele mai populare feluri de mâncare sunt cele din pui sau peşte", spune Jackie. "Şi se dau în vânt după plăcinta mea cu brânză. Mie personal îmi place foarte mult şi privirea lor atunci când avem în meniu curry sau paste bolognese. Par pur şi simplu încântaţi."

VINEREA SPECIALĂ
Pentru ca noul meniu să fie acceptat mai uşor de toţi, autorităţile şcolare au găsit o metodă care să împace toate gusturile. De regulă, fiecare zi a săptămânii începe cu un mic dejun constând în pâine prăjită, cereale şi suc de portocale, pentru ca apoi prânzul să fie unul stabilit de părinţi cu o săptămână în avans constând din diverse feluri de mâncare care le sunt puse la dispoziţie. Meniurile includ chiftele cu sos de roşii făcut de casă, tocăniţă de legume proaspete, pizza cu carne - necongelată şi neprocesată. 

Toată mâncarea procesată a fost eliminată şi înlocuită cu unele dintre cele mai populare feluri de mâncare tocmai pentru a le fi mai uşor copiilor. Însă metoda ingenioasă de a le face pe plac a fost aceea de a introduce noţiunea de "Vinerea specială". Este singura zi din săptămână când, pe lângă mâncărurile obişnuite, copiii pot opta pentru cartofi prăjiţi sau burgeri. Directorul şcolii, Cristopher Metcalfe, crede că această găselniţă îi mulţumeşte chiar şi pe cei mai pretenţioşi dintre elevi. 

"Ziua de vineri este întotdeauna foarte populară", spune el. Metcalfe este, de asemenea, mândru de faptul că şcoala condusă de el a preluat proiectul lui Jamie şi l-a făcut să funcţioneze. "Cred că prânzul este o parte foarte importantă a zilei pentru elevi şi e bine de ştiut că vor avea parte de o masă gustoasă şi hrănitoare. Pe lângă faptul că mănâncă o mâncare gătită delicioasă, copiii mai învaţă şi cum să mănânce, cum să folosească tacâmurile şi cum să se poarte la masă. 

Nu prea aveau cum să înveţe aceste lucruri mâncând burgeri toată ziua. Şi e bine şi pentru că au ocazia ca măcar una dintre mesele zilnice să fie luată stând la masă şi savurând mâncarea, şi nu hăpăind-o în faţa televizorului, cum face majoritatea copiilor în ziua de azi. Îi lăsăm pe ei să aleagă unde se aşază şi îi vedem cum transformă prânzul într-un obicei cu caracter social: leagă prietenii şi au grijă cum mănâncă, pentru a nu-i deranja pe cei din jurul lor. Proiectul lui Jamie Oliver este excelent pentru copii şi tineri şi chiar cred că le va fi benefic pe viitor."

EFORTURI SPORITE
Văzând că schimbările lor au un efect pozitiv, toţi cei de la St. Margret sunt hotărâţi să facă din instaurarea acestui program un adevărat succes. Aşa că autorităţile şcolare au intrat chiar în contact cu asociaţia distribuitorilor de alimente din zonă şi au cerut produse de primă calitate pentru şcoală. 

Jeanette Potts, manager al unei companii de distribuţie de alimente, a declarat: "Facem toate eforturile pentru a distribui în această zonă alimente şi mâncare cât mai sănătoase. Analizăm fiecare aliment cu aparate speciale pentru a vedea cât de nutritive sunt şi ne asigurăm că doar produsele de cea mai bună calitate ajung în şcoli. Vom cere un feedback anul viitor şi, pe baza lui, vom încerca să ne îmbunătăţim serviciile. Vrem să vedem care sunt produsele care plac cel mai mult elevilor şi să facem şi eventuale schimbări în meniu".
Standarde înalte
La St. Margret însă, mâncatul sănătos nu se opreşte la masa de prânz. Pentru a-i încuraja pe copii să mănânce sănătos mai des, şcoala a creat o competiţie în care pot intra toţi elevii: clasa cu gustările cele mai sănătoase. În fiecare săptămână se face o analiză, iar clasa a căror copii au avut cele mai sănătoase gustări primeşte un mic trofeu în faţa întregii şcoli. Săptămâna trecută, premiul a fost gâştigat de clasa lui Luke Dresser şi Poppy McHale, care şi-au adus de acasă ca gustări banane şi iaurt.

Această iniţiativă a făcut ca şcoala să fie recunoscută la nivel naţional. Ea a fost decernată cu un premiu de autoritatea şcolară britanică: Şcoală Naţională Sănătoasă. Acest premiu nu a făcut decât să ridice standardul şcolii şi să facă toată această schimbare mult mai agreată şi de părinţi şi de copii, care sunt mândri de recunoaştere. Desigur, feţele mulţumite ale elevilor sunt cea mai mare bucurie pentru profesori, care nu-şi mai încap în piele de bucurie când văd cât de implicaţi sunt micuţii.



×