x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Esente tari. Cu o margaretă... începe o eră nouă

0
Autor: Magda Cristina Ursache 06 Dec 2013 - 21:00
La patru ani de la debutul campaniei lui Jamie Oliver în şcoli pot fi observate în sfârşit schimbările produse. Mulţi şcolari au renunţat la cartofi prăjiţi şi pizza în favoarea mâncărurilor gătite şi a gustărilor proaspete.

Jackie Hill, care lucrează de 17 ani în şcoli şi care de şapte ani este bucătăreasă la cantina Şcolii St. Margret, observă foarte bine procesul de schimbare la copii. "A fost dificil să facem aceste schimbări la început, mai ales cu unii dintre copiii mai mari, care chiar nu ştiu altceva decât cartofi prăjiţi şi crochete. E chiar plăcut însă să îi văd pe cei mai mici luând decizii mai înţelepte şi alegând să mănânce fructe, legume sau alte mâncăruri mai sănătoase." 

Lucrurile au evoluat, aşa că acum totul funcţionează mult mai bine. Tot mai mulţi copii mănâncă mai sănătos, iar noul meniu începe să li se pară tot mai gustos. "Probabil că cele mai populare feluri de mâncare sunt cele din pui sau peşte", spune Jackie. "Şi se dau în vânt după plăcinta mea cu brânză. Mie personal îmi place foarte mult şi privirea lor atunci când avem în meniu curry sau paste bolognese. Par pur şi simplu încântaţi."

VINEREA SPECIALĂ
Pentru ca noul meniu să fie acceptat mai uşor de toţi, autorităţile şcolare au găsit o metodă care să împace toate gusturile. De regulă, fiecare zi a săptămânii începe cu un mic dejun constând în pâine prăjită, cereale şi suc de portocale, pentru ca apoi prânzul să fie unul stabilit de părinţi cu o săptămână în avans constând din diverse feluri de mâncare care le sunt puse la dispoziţie. Meniurile includ chiftele cu sos de roşii făcut de casă, tocăniţă de legume proaspete, pizza cu carne - necongelată şi neprocesată. 

Toată mâncarea procesată a fost eliminată şi înlocuită cu unele dintre cele mai populare feluri de mâncare tocmai pentru a le fi mai uşor copiilor. Însă metoda ingenioasă de a le face pe plac a fost aceea de a introduce noţiunea de "Vinerea specială". Este singura zi din săptămână când, pe lângă mâncărurile obişnuite, copiii pot opta pentru cartofi prăjiţi sau burgeri. Directorul şcolii, Cristopher Metcalfe, crede că această găselniţă îi mulţumeşte chiar şi pe cei mai pretenţioşi dintre elevi. 

"Ziua de vineri este întotdeauna foarte populară", spune el. Metcalfe este, de asemenea, mândru de faptul că şcoala condusă de el a preluat proiectul lui Jamie şi l-a făcut să funcţioneze. "Cred că prânzul este o parte foarte importantă a zilei pentru elevi şi e bine de ştiut că vor avea parte de o masă gustoasă şi hrănitoare. Pe lângă faptul că mănâncă o mâncare gătită delicioasă, copiii mai învaţă şi cum să mănânce, cum să folosească tacâmurile şi cum să se poarte la masă. 

Nu prea aveau cum să înveţe aceste lucruri mâncând burgeri toată ziua. Şi e bine şi pentru că au ocazia ca măcar una dintre mesele zilnice să fie luată stând la masă şi savurând mâncarea, şi nu hăpăind-o în faţa televizorului, cum face majoritatea copiilor în ziua de azi. Îi lăsăm pe ei să aleagă unde se aşază şi îi vedem cum transformă prânzul într-un obicei cu caracter social: leagă prietenii şi au grijă cum mănâncă, pentru a nu-i deranja pe cei din jurul lor. Proiectul lui Jamie Oliver este excelent pentru copii şi tineri şi chiar cred că le va fi benefic pe viitor."

EFORTURI SPORITE
Văzând că schimbările lor au un efect pozitiv, toţi cei de la St. Margret sunt hotărâţi să facă din instaurarea acestui program un adevărat succes. Aşa că autorităţile şcolare au intrat chiar în contact cu asociaţia distribuitorilor de alimente din zonă şi au cerut produse de primă calitate pentru şcoală. 

Jeanette Potts, manager al unei companii de distribuţie de alimente, a declarat: "Facem toate eforturile pentru a distribui în această zonă alimente şi mâncare cât mai sănătoase. Analizăm fiecare aliment cu aparate speciale pentru a vedea cât de nutritive sunt şi ne asigurăm că doar produsele de cea mai bună calitate ajung în şcoli. Vom cere un feedback anul viitor şi, pe baza lui, vom încerca să ne îmbunătăţim serviciile. Vrem să vedem care sunt produsele care plac cel mai mult elevilor şi să facem şi eventuale schimbări în meniu".
Standarde înalte
La St. Margret însă, mâncatul sănătos nu se opreşte la masa de prânz. Pentru a-i încuraja pe copii să mănânce sănătos mai des, şcoala a creat o competiţie în care pot intra toţi elevii: clasa cu gustările cele mai sănătoase. În fiecare săptămână se face o analiză, iar clasa a căror copii au avut cele mai sănătoase gustări primeşte un mic trofeu în faţa întregii şcoli. Săptămâna trecută, premiul a fost gâştigat de clasa lui Luke Dresser şi Poppy McHale, care şi-au adus de acasă ca gustări banane şi iaurt.

Această iniţiativă a făcut ca şcoala să fie recunoscută la nivel naţional. Ea a fost decernată cu un premiu de autoritatea şcolară britanică: Şcoală Naţională Sănătoasă. Acest premiu nu a făcut decât să ridice standardul şcolii şi să facă toată această schimbare mult mai agreată şi de părinţi şi de copii, care sunt mândri de recunoaştere. Desigur, feţele mulţumite ale elevilor sunt cea mai mare bucurie pentru profesori, care nu-şi mai încap în piele de bucurie când văd cât de implicaţi sunt micuţii.



 



Mai multe titluri din categorie

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”
Galerie Foto Shakira, Madonna, Doina Badea sau Pink, niciuna dintre aceste transformări nu au adus-o pe Mirela într-o asemenea stare cum a reuşit personajul pe care îl va avea de interpretat sâmbăta aceasta la Te cunosc de...

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1
Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, în curând, la Antena 1, prima emisiune televizată de stand-up în care patru nume cu greutate plănuiesc să descopere viitoarea mare senzație din...

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli
Începând de mâine, în fiecare vineri, de la 20:30, Antena 1 va difuza mini seria „Iisus din Nazareth”, producţie realizatã de Franco Zeffirelli, ce prezintã viaţa, moartea şi învierea lui Iisus din...

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE
Autoritățile din Grecia renunță la măsura intrării în carantină timp 7 zile pentru turiștii din UE începând din 19 aprilie, scrie DPA. Planul trebuie aprobat și de experții epidemiologi. Va fi...

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată
Galerie Foto Din moment ce moda a evoluat enorm în ultimii ani, astăzi ne e permis să combinăm diverse articole vestimentare  cu adidașii - lucru care în trecut era considerat subiect taboo. Atâta timp cât respecți...

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor
Actorul George Tănase intră în pielea excentricului Michael Jackson astăzi, de la ora 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție iUmor.            ...

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!
A venit momentul să îți înnoiești piesele de mobilier sau pur și simplu vrei să dai un aer proaspăt casei tale? Deși primul lucru la care te uiți este modelul, trebuie să pui accent, în primul rând, pe...

Chefi la cuțite – lider de audiență Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei

Chefi la cuțite – lider de audiență  Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei
Galerie Foto Marți seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor, atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul întregului public urban. Conform...

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor. Conform Kantar Media, cooking show-ul difuzat în intervalul 20.24 – 23.54 la Antena 1 a...

La ce servesc rafturile metalice

La ce servesc rafturile metalice
Rafturile sunt un mod convenabil de a aranja spațiul. Zonarea este deosebit de importantă pentru zonele mici ale spațiilor. Dar această tehnică nu este doar foarte practică, deoarece tipurile de rafturi...

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist
Iubești stilul minimalist și mereu apreciezi acele case extrem de aerisite și ordonate, unde există spațiu și totul este îngrijit. Cu toate acestea, îți este teamă să începi un astfel de proiect din cauza...

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   
Galerie Foto Daca solutiile de dezinfectare erau, pana acum, numai in atentia centrelor medicale si a parintilor cu copii mici, pandemia de coronavirus a schimbat pentru totdeauna importanta acestora. Astfel, indiferent daca lucrezi...

Cum se montează corect aparatul de aer condiționat

Cum se montează corect aparatul de aer condiționat
Aparatul de aer condiționat este recomandat pe timpul verii datorită funcției de răcire care crează un ambient plăcut și oferă confortul dorit. Este indicat ca pentru montarea unui aparat de aer condiționat să...

6 soluții pentru o casa pe teren mic sau îngust

6 soluții pentru o casa pe teren mic sau îngust
În cazul în care vreți să aveți costuri de administrare mai reduse, dar și confortul necesar unei locuințe actuale și moderne, optați pentru proiecte case mici de la UberHause. Variantele și soluțiile ce pot f...

Chef Bontea şi-a adjudecat aseară o nouă amuletă Andrei Păunescu şi Maria Măgirescu, invitaţi speciali diseară la Chefi la cuţite

Chef Bontea şi-a adjudecat aseară o nouă amuletă  Andrei Păunescu şi Maria Măgirescu, invitaţi speciali diseară la Chefi la cuţite
Galerie Foto Cea mai nouă ediţie Chefi la cuţite, difuzată aseară, la Antena 1, a pus în joc o amuletă prețioasă: câștigătorul va putea opri timp timp de zece minute celelalte două echipe, cu excepția unui singur...
Serviciul de email marketing furnizat de