x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii "ETIOPIA 2010 – istorie, antropologie, natură şi aventură”

"ETIOPIA 2010 – istorie, antropologie, natură şi aventură”

de Carmen Dragan    |    03 Mai 2010   •   00:00
"ETIOPIA 2010 – istorie, antropologie, natură şi aventură”
Sursa foto: Alin Totorean/

Addis Abeba, capitala Etiopiei (unul dintre cele mai sărace state din lume), a fost punctul de plecare al exploratorului român Alin Totorean prin universul etiopian.

Timp de şapte săptămâni, începând cu 17 februarie 2010, românul a făcut o incursiune în mijlocul vieţii est-africane, aducând informaţii şi impresii din Africa de zi cu zi. Călătoria sa s-a derulat în cadrul proiectului "ETIOPIA 2010 - istorie, antropologie, natură şi aventură". Este  cea de-a IX-a etapă a proiectul "Descoperă-ţi semenii", iniţiat în 2003, prin care exploratorul aduce oameni deosebiţi, tradiţii interesante şi locuri aproape necunoscute, prin fotografii, filmuleţe si poveşti, în atenţia celor pasionaţi de cunoaştere, de aventură, de inedit.

În cadrul acestui proiect, românul a efectuat prima expediţie românească în Mongolia, a traversat pe jos deşertul Atacama-Chile, a luat la pas pustiurile din Australia, în prima explorare românească a continentului. Şi acestea sunt doar câteva dintre rezultatele proiectului.


OBIECTIVELE CĂLĂTORIEI
 1.900 km, în partea de nord şi cea de vest a Etiopiei, atât pe jos, cât şi cu mijloace de transport locale- iată distanţa pe care a parcurs-o Alin Totorean.  A trăit printre oamenii simpli din zonele rurale, alăturându-se problemelor lor din viaţa de zi cu zi, a luat la pas porţiuni ale traseului...

Din Lalibela, căminul unora dintre cele mai impresionante lăcaşuri de cult din lume, Alin Totorean a adus povestea celor 11 biserici săpate în piatră. În oraşul Gonder a făcut o incursiune la curtea imperială, cu palatele şi castelele sale, din timpul Renaşterii Etiopiene. Din peninsula Zege s-a întors cu imagini şi poveşti despre mănăstirile din jurul lacului Tana. A traversat munţii Abune Yosef, urcând pe vârful principal înalt de 4 260 m. Imaginile aduse de acolo vorbesc despre o zonă sălbatică extrem de accidentată, cu o mare diversitate de plante şi animale, o adevărată bijuterie ascunsă a naturii etiopiene. Cascada Blue Nill Falls, cu peisajele naturale din jurul ei, a fost un alt obiectiv al călătoriei. În renumita piaţă din Metu (o localitate din vestul ţării) românul a surprins aspecte exotice.  A ajuns şi pe locurile de origine ale cafelei (de unde îi vine şi denumirea, zona numindu-se Kafa), pe plantaţiile de cafea din Tepi şi Mizan Tefari. El s-a alăturat oamenilor de pe plantaţii, văzându-le munca de zi cu zi şi aflând povestea cafelei. Servirea acestei băuturi însemană acolo o adevărată ceremonie, avea să observe românul.

Pe Muntele Wenchi, înalt de 3386, un vulcan cu terenuri cultivate chiar în crater, a zăbovit ceva vreme. A putut surprinde aspecte din natura etiopiană şi din traiul localnicilor din satele pline de originalitate aflate lângă vulcan.

La întoarcerea în ţară, Alin Totorean a făcut cunoscute rezultatele sale unui public numeros, în cadrul unor evenimente de amploare naţională.

×
Subiecte în articol: descoperĂ... etiopia