x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Farmecul discret al satelor malteze

Farmecul discret al satelor malteze

13 Mai 2013   •   17:01
Farmecul discret al satelor malteze

Orase in stil baroc, sate linistite, porturi aglomerate, cafenele, cluburi, amestec de urban si rural, locuri pline de viata si locuri care par incremenite in timp… acesta este farmecul Maltei, care te face sa-ti doresti sa vii aici iar si iar.

Dimensiunile reduse ale insulei iti permit s-o cutreieri de la un capat la altul intr-o saptamana de vacanta si sa poti vedea cele mai importante atractii turistice. Capitala, Valletta, este plina de comori de arta si de arhitectura, orasul pastrand intacte, de sute de ani, palatele, strazile pietruite si buticurile sale; Mdina si Cittadella, din Gozo, sunt punctele incarcate de istorie. Tas-Sliema, Bugibba, Qawra si St. Julian, din Malta, Marsalforn si Xlendi, din Gozo, sunt cele mai importante statiuni, aglomerate si trepidand de viata.

Viziteaza-le si admira-le frumusetea, dar rezerva-ti timp si exploreaza insula mai in profunzime. Ai sa descoperi orasele si sate care sunt o felie de istorie si care ascund comori nebanuite . Bisericile iti vor dezvalui capodoperele artistilor care le-au ridicat si impodobit, iar in cafenelele din pietele centrale vei simti pulsul vietii rurale autentice.

Gharghur este un incantator satuc traditional, din apropierea Naxxarului. Cu o suprafata de doar doi kilometri patrati, este un exemplu perfect de sat maltez. Satul este construit in jurul bisericii, iar activitatea comerciala este foarte redusa, cat sa asigure nevoile localnicilor. Viziteaza casa musulmana din Triq il-Gdida si vechea brutarie din Sqaq Warda, ai sa poti admira niste decoratiuni superbe din perioada araba. Nu omite nici Palatul Locotenentului, construit in 1803, din nordul satului. Lasa-ti pasii sa se piarda pe stradutele inguste si fii atent la statuile ascunse in nise la colturile de strada.

Mgarr este un sat traditional, cu cea mai frumoasa zona de coasta, peisaje spectaculoase si carciumioare in care poti manca cea mai buna tocana de iepure sau  melci cu usturoi, specialitati malteze celebre. Daca esti suficient de curajos sa le testezi, asaza-te la o masa in localurile mici din jurul bisericii Sf. Maria. Dupa masa, pentru o digestie sanatoasa, coboara dealul abrupt care duce pe plaja, viziteaza pitorsecul golf Gnejna, cu barcile si vaporasele colorate. Pe vremuri, golful era refugiul preferat al piratilor, iar Turnul Lippija a fost construit, in 1657, pentru a-i apara pe localnici de atacurile piratilor.
De Catalina Alberti

Oferta sejur Malta
Hotel Palazzin 4* - de la 325 euro/pers., transport cu avionul, transferuri, 7 nopti cazare cu mic dejun, asistenta turistica. Bonus: camera cu vedere la mare pentru rezervari facute pana pe 6 iunie. Malta Travel, www.malta.ro tel. 021/318.59.93







×