x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Frumusețea Țării Hațegului, în monumentele ei unice

Frumusețea Țării Hațegului, în monumentele ei unice

de Diana Scarlat    |    18 Noi 2020   •   10:22
Frumusețea Țării Hațegului, în monumentele ei unice

Un tărâm de basm, unde istoria și legendele se îmbină cu monumentele naturii, Țara Hațegului este una dintre destinațiile turistice sigure, în această perioadă. Excursiile individuale sau în familie se pot face aici, departe de aglomerație. În afară de Cetatea Devei și Castelul Huniazilor, acest ținut mai oferă vizitatorului multe alte locuri de popas, precum ruinele cetăților dacice și romane – Sarmizegetusa Regia și Sarmizegetusa Ulpia Traiana -, biserici fortificate cu forme unice și multe povești medievale autentice.

Cetatea Colț este una dintre atracțiile Țării Hațegului. În satul Suseni, pe DJ 686, la intrarea pe Valea Râușorului, pot fi admirate ruinele acestei fortificații medievale despre care se presupune că ar fi sursa de inspirație a lui Jules Vernes pentru romanul „Castelul din Carpați”. Un circuit al fortificațiilor medievale include și Castelul Kendeffy, la marginea orașului Hațeg, pe DN 66. Castelul a fost construit în anul 1782, de familia nobiliară Kendeffy și este considerat unul dintre cele mai frumoase din România, deși este puțin cunoscut.

 

Pe urmele pelerinilor

 

Mănăstirea Prislop este astăzi unul dintre principalele puncte de atracție din această zonă. Credincioșii ortodocși au început să o viziteze, în număr foarte mare, pentru a se ruga la mormântul lui Arsenie Boca. Mănăstirea se află la numai 16 kilometri distanță de Hațeg, într-o poieniță înconjurată de dealuri, fiind ctitorită în a doua parte a secolului al XIV-lea. Părintele Arsenie Boca a fost starețul mănăstirii, pentru o perioadă, fiind apoi înmormântat aici. Un circuit al lăcașurilor de cult din Țara Hațegului nu trebuie să omită Biserica Densuș, una dintre cele mai ciudate construcții din România, nu doar ca formă, dar și din punct de vedere al pietrelor folosite. Se presupune că biserica ar fi fost construită chiar din ruinele cetății Sarmizegetusa Ulpia Traiana – care se află foarte aproape. Este una dintre cele mai vechi biserici din România, datând, se pare, din secolele XII-XIII, ridicată pe ruinele unei construcții din secolul al IV-lea d.Hr.

 

Tot în Țara Hațegului se poate vizita Rezervația de zimbri Slivuț și Valea Dinozaurilor - o potecă tematică pe traseul Sânpetru – Ohaba Sibișel – Nucșoara, reprezentând traseul pe care au fost descoperite primele fosile de dinozaur.

×