Nu poţi înţelege Italia, scria Goethe, dacă n-ai cunoscut Sicilia. "Sicilia e cheia" şi, atunci, marele său erou naţional, Garibaldi, nu poate fi decât cel care ne-a deschis "uşa" istoriei moderne a celei mai mari insule din Mediterana, devenite în 1860 parte a Italiei unitare. Povestea lui Garibaldi "sicilianul" e frumoasă şi merită spusă.
Lup de mare, rebel condamnat la moarte şi evadat, militar în America de Sud, revoluţionar şi om politic, Garibaldi (n. 4 iulie 1807, Nisa - m. 2 iunie 1882, Caprera) e eroul complet şi definitiv al "resorgimentului" italian. În 1860, în fruntea a 1.000 de oameni, a întreprins, în Sicilia, o expediţie rămasă celebră sub denumirea de "Expediţia celor 1.000 de cămăşi roşii", prin care a reuşit să înlăture monarhia locală şi să instituie un guvern provizoriu. A cucerit Sicilia şi Neapole, unindu-le cu regatul Sardiniei şi Piemontului un an mai târziu.
Marsala, un port din vestul Siciliei, a fost locul din care Garibaldi a plecat în expediţia sa siciliană, după ce i-a reuşit un artificiu de tehnică militară ce i-a dat posibilitatea să treacă rapid de pe insula învecinată, Favignana, unde îşi recrutase voluntarii, la Marsala şi apoi, aidoma lui Napoleon, în Franţa, să-şi continue drumul în glorie, fără să poată fi împiedicat de trupele regulate care controlau insula. "Mille grazie" (1.000 de mulţumiri) e expresia care evocă şi astăzi numărul cămăşilor roşii care au eliberat în 1860 Sicilia.
Sub semnul acestui mare erou al Italiei moderne s-au desfăşurat weekendul trecut, la 150 de ani de la câştigarea independenţei insulei, numeroase manifestări omagiale. Una dintre ele a fost Festivalul Siciliamo (joc de cuvinte - Sicilia amo - care înseamnă "îmi place Sicilia") de la Marsala, unde au fost prezentate produse tipice şi delicii culinare din regiunea Trapani. Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Trapani a construit acest eveniment nu întâmplător, ci chiar la câţiva paşi distanţă de portul unde a debarcat eroul. Noutatea absolută a acestei ediţii au fost prăjitura "Garibaldino" - icoană a artei patiserilor locali, şi "Coctailul celor 1.000" - băutură aromatică cu gust mediteranean, care exprimă savorile, culorile şi parfumurile Marsalei (renumită de câteva veacuri pentru excelentele ei vinuri licoroase).
Despre prăjitura Garibaldino, care arăta ca un chipiu roşu de revoluţionar italian din armata lui Garibaldi, cu butoni la cozorocul de culoare neagră, se poate spune că e un preparat uşor de făcut, dar care transformă patiserul în pictor! Reţeta, pe care am aflat-o chiar de la inventatorul său, pasionatul Vincenzo Tedesco, nu e deloc complicată, ingredientele principale fiind pasta de migdale (mandorle, spun sicilienii, ca un acord muzical), pastă de portocale, colorant alimentar roşu. Mai ai nevoie şi de câteva picături de ciocolată neagră (65% cacao) şi stafide din struguri de pe Insula Pantelleria.
Toate se amestecă, se omogenizează ca un aluat care se lasă o vreme să se odihnească la rece, apoi se aşază în forme (care să imite, cum spuneam, chipiul revoluţionarului sicilian) şi se coace, la 230 grade Celsius, timp de 5 minute, şi se pune puţin zahăr tos deasupra. Pe cozoroc se aşază o petală de ciocolată, se montează butonii şi... sugestia e gata! Un alt produs-vedetă al Festivalului Siciliamo este "Cocktailul celor 1.000", inspirat de numărul camarazilor lui Garibaldi. E compus din suc de portocale roşii siciliene, vin de Marsala "Garibaldi Dolce" (denumire de origine controlată), vin Nero d'Avola, puţină votcă.
Într-o Sicilie însorită, sub Porta Garibaldi a Marsalei - exact în locul unde, după tradiţie, se spune că au pornit marşul lor spre victorie cei 1.000 de oameni ai lui Garibaldi - am gustat şi noi din deliciosul "dolcetto" italian. Mille grazie, Sicilia!
Citește pe Antena3.ro